A fejmozgás alapjai - I. rész

fejmozgas-mayweather-maidana



Számtalan szakmai cikk, védelmi, taktikai elemzések és fejtegetések ill. több, a lábmunkát tárgyaló írásunk után kezdjünk most kicsit a fejmozgással is foglalkozni!

Alábbi írásunkban a miértekről és hogyanokról, a fejmozgás alapvető mintáiról lesz szó, melyeknek szemléltetésében nagy segítségünkre szolgált Fábián Kristóf a miskolci Vita Gym-ből, akinek ezúton is szeretnénk köszönetet mondani. Nézzük hát!


Sokaknak varázslat, másoknak túl bonyolultnak tűnhet, de alapvetően a fejmozgás az ellenfél számára célpontnak számító terület (tehát jelen esetben a fejünk) hatékony, energiatakarékos mozgatása, mely lényegében a lábakból ill. a lábmunkából, a csípő mozgatásából ered.


Bár más küzdősportokban is fel-felbukkan ilyesmi nyomokban, azonban a komoly fejmozgás leginkább az ökölvívásra jellemző. Különösen a csúcson döntő tényező, a legjobbak között, azonban megvan a maga helye az MMA-ban, a kickboxban vagy a muay thai-ban is és a megfelelő módosításokkal, védelemmel, odafigyeléssel sok minden átvihető belőle ezen sportokba is.


I. A fejmozgás, mint offenzíva


A célpont, tehát fejünk mozgatásával felszabadulnak kezeink, melyeket így támadásra alkalmazhatunk. Meglepő lehet így elsőre, de a fejmozgás igazi célja a támadás, az offenzíva. Ha csak védekezni akarunk, egyszerűbb hátra lépni vagy elmozogni teljesen.


Minél jobb ellenfelekkel találkozol, annál inkább valószínű, hogy védelmükön nem vagy alig fogsz csak nyitányt találni, hacsak nem csinálsz magad! A nyitás egyedül akkor biztos, amikor valaki üt. De ha a kezeiddel ilyenkor mindig védekezel, nem tudsz előnyt kovácsolni ebből.


A fejmozgásban tehát semmi mágia, különleges technika nincs. Sokkal inkább arról szól az egész, hogy tudatában vagyunk, érezzük, hogy hol van a fejünk, hogyan befolyásolja ez saját ill. ellenfelünk mozgását, egyensúlyunkat ill. milyen hatással van az ütésekre, kombinációkra, melyeket ütni vagy éppen védeni tudunk.


A fej pozíciója a szándékainkról is árulkodhat és ellenfelünket is befolyásolhatja, hogy adott esetekben egy bizonyos módon reagáljon. Egy apró kis mozdulat máris elárulhat minket, de ugyanakkor arra is alkalmas lehet, hogy megtévesszük vele a másikat.


Ez a tudatosság lehetővé teszi, hogy tisztában legyünk vele, érezzük, mennyire közel vagy távol van a fejünk és azt is "megmondja", mikor és hova mozdítsuk azt. Ha a tudatosság helyett azonban csak magára a mozgásra, a mozgatásra koncentrálunk, csak az időt és az energiát pocsékoljuk el. Ha nem tudjuk, hogy mikor hová mozdítsuk fejünk, az eredmény csak túlmozgás lesz és mivel semmi sem tűnik majd működni, csak frusztráció és fáradtság lesz az eredmény. Ráadásul így is el fognak találni.


II. Tudatosság és reflexek


El kell, hogy csússz az ütések elől, el kell érned, hogy ellenfeled hibázzon és nyitva hagyja magát. Gyorsabb ellenfél esetében akár több ütés elől is el kell csúsznod, míg nem érkeznek egyre szélesebben és nem látod meg a lehetőséget a visszatámadásra. Ha csak blokkolsz, ellenfeled továbbra is támad majd, ami valószínűleg nem vezet semmi jóra.


Akár az ütések, az egyensúly fejlesztése esetén, a fejmozgásra is egyfajta tudatosságként kell gondolni. Ahogy egyre inkább érzed, hogy hol a fejed, ki fog alakulni egy intuitív érzékenység, mely a küzdelem közben is működni fog. Érezni fogod, hol a fejed, milyen ütés lesz a következő, mely feléd süvít. Kialakul a természetes reflex azzal kapcsolatban, hogy hova és mennyivel mozdítsd odébb, onnan hova mozogj majd és így tovább. Tapasztalni fogod, hogy a hatékony fejmozgás igazából nagyon kevés mozdulatot igényel.


Nem a hát izmairól, a sebességről vagy valamilyen titkos technikáról van tehát szó, hanem a tudatosságról. Ha látod az ütést, az elmozgás sem lesz túlzottan nehéz.


III. A támadás és a fejmozgás fajtái


Fontos ismételni: ne defenzív, védekező technikaként gondolj a fejmozgásra. Amint így tekintesz rá, elkezdesz majd túlságosan is aggódni az ellenfeled ütései miatt, ami elvonja a figyelmed a saját mozgásodról, ritmusáról. Célravezetőbb úgy gondolkodni, hogy a fejmozgás egy módszer, mellyel a veszélyzónából egy új pozícióba mozdulhatsz, ahonnan hatékonyan támadhatod ellenfeled.


a) Körkörös fejmozgás




[caption id="attachment_9605" align="aligncenter" width="504"]fejmozgas-korkoros-fabian-kristof /képünkön Fábián Kristóf a Vita Gym Miskolc termében/[/caption]

Ez az egyik első módszer, amit tanítanak, mivel elég könnyű. Viszonylag energiatakarékos és a beszedett találatok éléből is elvesz valamennyit. Képzelj el egy körkörös pályát, amin a fejed mozog. Teljes körívet is leírhatsz, amint egyes ütések alatt vagy fölött elkörözöl, de valószínűbb, hogy csak egy-egy félkörívet vagy egy negyedet fogsz használni. A körkörös fejmozgás lehetővé teszi, hogy gördülj az ütésekkel (ez az ún. roll, amikor az ütéshez képest befelé mozdulsz el) vagy elcsússz (az ún. slip, amikor az ütéshez viszonyítva kifelé mozdulsz).




[caption id="attachment_9607" align="aligncenter" width="504"]fejmozgas-korkoros-also-felso-fabian-kristof /képünkön Fábián Kristóf a Vita Gym Miskolc termében/[/caption]

A fentebbi, legelső kört felső és alsó részre oszthatom. Ha a felső köríven mozgatod a fejed, akkor köríves csúszásról beszélünk, de a vállak helyzetétől függően ún. 'shoulder roll' (váll gördülés) is lehet belőle. Ha az alsó köríven mozogsz, akkor alágördülhetsz az ütéseknek (ezt hívják általában bob & weave-nek angolszász nyelvterületen). Ha a kört bal és jobb oldalra osztom, bármelyik oldalán mozoghatok fel és le, hogy az ütéseket elkerüljem.




[caption id="attachment_9608" align="aligncenter" width="504"]fejmozgas-korkoros-bal-jobb-fabian-kristof /képünkön Fábián Kristóf a Vita Gym Miskolc termében/[/caption]

b) Szögletes fejmozgás


A gyors mozdulatokhoz ideális, meglepetésszerűbb, azonban nehezebb is: főleg a gyorsaságról, sebességről szól, semmint a ritmusról.




[caption id="attachment_9609" align="aligncenter" width="504"]fejmozgas-szogletes-fabian-kristof /képünkön Fábián Kristóf a Vita Gym Miskolc termében/[/caption]

Képzeld el, hogy fejed két háromszög mentén mozgatod. Minden mozdulat egyenes vonalon történik, hirtelen és gyorsan, hogy ellenfeled ütéseit "körbevágd". A gyors csúszásokhoz ideális.


Ha a felső háromszögben mozgatod fejed, a háromszög csúcsából könnyen és gyorsan lecsúsztathatod azt oldal irányba, bármelyik száron. Az oldalsó pozícióból felmehetsz ismét vagy hirtelen beránthatod középre, esetleg teljesen át a másik oldalra (ehhez mondjuk némi merészség is kell).




[caption id="attachment_9610" align="aligncenter" width="504"]fejmozgas-szogletes-also-haromszog-fabian-kristof /képünkön Fábián Kristóf a Vita Gym Miskolc termében/[/caption]

Az alsó háromszögben mozogva az ütések alá kerülhetsz. Az egyik oldalról a másikra vághatsz vagy az alsó csúcsba mozdulhatsz, hogy az ütések alá kerülj. Az alsó pontból bármelyik oldalra felmehetsz.


Miért van a fej kicsit odébb a középponttól? Hol kell legyenek a kezek csúszáskor? A folytatásban erről, a fej és kezek helyzetéről, a fejmozgásról és ellentámadásról, a gyakori mozgásmintákról, kitérő mozdulatsorokról és egyebekről is szót ejtünk majd!