Két női magyar dobogós Bakuban

Szombaton, a Golden Grand Prix-sorozat női versenyének döntőjében két kiváló birkózónk képviselte hazánk színeit. Az 58 kilogrammosoknál Barka Emese három győzelem után döntőbe került, ahol 7-0-s hátrányból hozta vissza a mérkőzést, végül 12-10-re megnyerte az aranyérmet és a 10 ezer dollár jutalmat is. A 60 kilogrammosoknál Sastin Marianna egy-egy győztes és vesztes mérkőzést követően bronzéremért birkózhatott, ahol 5-1-re győzött amerikai vetélytársával szemben. Az idei GGP-döntőn csak azok a versenyzők (vagy az őket helyettesítő birkózók) vehettek részt, akik a 2015-ös világ- és kontinensbajnokságokon dobogón végeztek.


sastin005


Pénteken, a szabadfogású küzdelmekkel kezdődött meg Bakuban a GGP-döntő, ahol sajnos magyar birkózó nem indulhatott, hiszen a szakág legjobb eredményét az idei évben Veréb István érte el, az Európa-játékokon szerzett ötödik helyével. Az újabb bakui megmérettetéshez azonban ez nem volt elegendő, hiszen ezúttal csak is az érmes birkózók, vagy az őket helyettesítő versenyzők állhattak rajthoz.


A női verseny közép-európai idő szerint 7 órakor kezdődött meg. Hölgyeink közül, az 58 kilogrammos Barka Emese selejtezni kényszerült, így őt már rögtön az első körben láthattuk birkózni tunéziai vetélytársával. A mérkőzést Barka gyorsan rövidre zárta, hiszen 5-0-s vezetésnél két vállra fektette Amrit, így a legjobb nyolc közé jutott.


Következett a negyeddöntő az ukrán Lavrencsuk ellen, akivel júniusban szintén Bakuban csapott össze Emese, akkor az Ej-döntőben kerültek össze. Most, a tét a négy közé kerülés volt. Emese remekül kezdte a mérkőzést, a szünetben már 3-0-ra vezetett, amit a folytatásban szép akciókkal 7-0-ra növelt, ám a mérkőzés utolsó percében az ukrán megtáltosodott, levitte, majd tusveszélyes helyzetbe billentette Barkát. A Vasas sportolójának végül sikerült kifordulnia és a maradék időt levédekezve 7-4-re megnyerte a negyeddöntőt.


Szintén ezen a szőnyegen ekkor már Sastin Marianna is versenybe szállt. Eddigi egyetlen női világbajnokunk az ukrán Vaszilenko ellen hamar 4-0-s vezetést szerzett, amin ellenfele már csak szépíteni tudott, így 4-1-el tovább jutott Marianna az elődöntőbe.


Nagyjából fél 11 körül volt várható a két magyar elődöntői. Elsőként Barka küzdhetett az A szőnyegen, ahol a svéd Európa-bajnok Mattsson volt az ellenfele. Az elődöndőt utolsó pillanataig a svéd vezetett 2-1-re, ám Emese 5 perc 50 másodperckor indított egy remek lábra támadást, aminek köszönhetően sikerült levinni ellenfelét, ezzel 3-2-re megfordította és megnyerte az összecsapást, döntőbe jutott, így az aranyéremért kazah Tinibekova ellen kell majd diadalmaskodnia, aki ezüstérmes volt a 2015-ös Ázsia-bajnokságon.


Másik kiválóságunk, Sastin Marianna a B szőnyegen várta a 23 éves amerikai Ragan elleni elődöntőt. A mérkőzésen Mariann agresszív birkózással, intéssel szerzett vezetést, majd úgy tűnt, hogy már végig tudja irányítani a mérkőzést, ekkor azonban az amerikai két pontért mögé került, és ezzel 2-1-re átvette a vezetést. A hátralevő időben Sastin próbálkozott, ám ellenfele hárította a támadásokat és megtartva előnyét, megnyerte az elődöntő mérkőzést. Marianna ezzel a bronzéremért birkózhat majd, ahol az idei Pán-amerikai bajnokot, Jen Paget kell majd legyőznie.


Az éremért való küzdelmek 14 órára voltak kiírva, ám a mieink bőven, 15 óra után léptek küzdőtérre.


Elsőként Barka Emesének szoríthattunk, aki az Ázsia-bajnokség ezüstérmesével, a kirgiz Tinibekova ellen küzdhetett az aranyéremért. Emese a mérkőzés elején kicsit elaludt, így ellenfele már 7-0-ra meglépett. Előnyét 9-1-re növelte, ám ekkor Barka felébredt és rákapcsolt. Elkezdett birkózni, és remek akciókkal szépen faragta le hátrányát. Gulyás István szövetségi kapitány egy pillanatig sem hagyta pihenni Emesét, megállás nélkül hajszolta bele az akciókba, aminek meg is lett az eredménye, hiszen az utolsó másodpercekben sikerült megfordítani és végül 12-10-re megnyeri a döntő mérkőzést.


Barka Emese ezzel pályafutása során először állhatott a dobogó tetejére a bakui Golden Grand Prix-döntőn, ahol az aranyérem mellé 10.000 amerikai dollár pénzjutalmat is kapott, míg edzője 2000 dollárt vehetett át az azeri fővárosban.


A rövid ünneplést követően ismét a B szőnyegre kellett koncentrálnunk, hiszen világbajnokunk, Sastin Marianna az amerikai Page ellen birkózott a bronzéremért. Mariann már az első felvonásban megszerezte a vezetést, így 1-0-val érkeztek vissza a felek a második menetre. A Vasas tehetsége a folytatásban sem hátrált meg, sőt, növelte az intenzítást, így végül 5-1-re megnyerte az összecsapást.


/forrás: birkozoszov.hu/