Csőlátás 4: csúcsforma a meccsre

chris_weidman-csolatas


A nagyszerű mini-doku sorozat több részben foglalkozik a különböző sportolók felkészülésének aspektusaival. Terítékre kerülnek a fizikai felkészülés és kondicionálás, a mentális felkészülés, az ellenfél tanulmányozásának finomságai és a harcra legideálisabb állapot időzítésének művészete is. Az alábbiakban Chris Weidman, az UFC nevű MMA szervezet veretlen középsúlyú bajnokáról készült sorozat negyedik részét láthatjátok, melyben az amerikai harcos edzéseinek részleteibe láthattok betekintést edzője, Ray Longo, valamint főleg saját szavainak segítségével.


Vannak, akik nagyon jók a teremben, de élesben nem tudnak teljesíteni. Valami megváltozik, ahogy a ketrecbe lépnek. Talán a kamerák, a tömeg, a fények vannak rájuk hatással. Ki tudja? Rakj két embert egy ketrecbe és az egyik a saját lábán sétál majd ki, a másikat meg úgy viszik. - Kezdi a bevezetőben Ray Longo, Chris Weidman edzője.


Egy-egy mérkőzés idején már hat hét kemény munka, napi három edzés van mögöttem. Nem akarod túl korán a csúcsformát, de azt sem teheted meg, hogy ne legyél formában. Megtalálni a középutat, ahol a tested és az elméd is a legjobbat hozza, tudomány. - magyarázza a bajnok.


Olyan jó formában akarok lenni a küzdelemre, hogy akármilyen keményen is hajtsam magam, tudjam hogy az ellenfelem fáradtabb. És meg fogom találni azt a töréspontot. Mindig ez a célom. Az ellenfelem előbb fog megtörni nálam. - mondja a finom részletekről Chris Weidman.


Ha olyan keményen edzettem a felkészülés során, ahogy csak tudtam és a végére a testem kimerült, fáradt vagyok, tudom, hogy kész vagyok a csúcsformára. - avat be Weidman abba, mi is zajlik a fejében ilyenkor.


Az edző nem csak azért van ott, hogy a párnát tartsa neked vagy, hogy megtanítson egy technikát. Személyes szinten, sportolóként is ismer. Nem azért van ott, hogy minden nap kikészítsen, hogy azt mondja, csinálj 30 fekvőtámaszt, amikor csak 25 megy. Tudja mikor törjön meg, emeljen fel, adjon önbizalmat a megfelelő időben. - mesél a tanítvány-edző kapcsolatról a bajnok.


Longo szinte egy tudós, amikor ilyen dolgokról van szó. Nagyon fontos, hogy a megfelelő időben legyen minden a helyén. Ha a meccs előtt három héttel vagy életed legjobb formájában, az nem számít. Csak az, hogy a mérkőzés napján hozd a legjobb formát. - mondja Weidman.


https://www.youtube.com/watch?v=pPEbXbARcjk