Samsun - Tovább menetelnek ökölvívóink

A törökországi Samsunban a harmadik nappal folytatódott tegnap az európai olimpiai kvalifikációs ökölvívó torna. Három magyar győzelmet és négy vereséget jegyezhettünk.


varga-miklos_36620140526104927504


A férfiak 64 kilogrammos mezőnyében Kontrecz Márk a román Ninel Gheorghie ellen lépett ringbe. A román  a luftokat és ellenfele hátát ütötte, míg Kontrecz egy gyors, megrendítő erejű ütéssel megfogta, és a következővel lezárta a meccset, az első menetben technikai KO-val győzött. Az újonc Kontrecz szerdán már a négy közé jutásért a litván olimpiai bronzérmes Petrauskas ellen lép szorítóba.


A 49 kilós Virbán Gábor a spanyol Samuel Carmonával mérkőzött. Carmona a tapasztaltabb, hisz a tavalyi Vb-n 9. lett, Virbánnak viszont ez volt élete első mérkőzése felnőtt világversenyen. Ennek megfelelően az első menetben inkább a meglepettség uralkodott Virbánon, a másodikban meg is ütötte a 20 éves spanyol, a harmadikban viszont már megérezte a bunyót, önmagát adta és ekkor már igazi harcos képét mutatta. dr. Kovács szövetségi kapitány elégedett volt vele, a vereség ellenére is biztató volt a bemutatkozása. Ennek ellenére egyhangú pontozással, 3-0-ra kikapott.


A 75 kilogrammos női mezőnyben Szatmári Petra ellenfele a nyolcaddöntőben Miriam Gutierrez Parra volt, aki dél-amerikai származású, aki később Spanyolországba költözött. Egy képzett és erőszakos bokszolóval találta magát szembe Szatmári. A négy menetben szinte végig  az álló boksz volt a jellemző, végig ütötték a teljes meccset. Helyenként férfiak meccsével ért fel a színvonal. Az első menetben még két bíró látta jobbnak a spanyol öklözőt, a második és a harmadik menetben viszont mindhárom pontozónál Szatmári nyert, így ő jutott tovább a szerdai negyeddöntőbe, ahol az ír Desmonddal találkozik.


Az 51 kilósok között Barankai Virgínia az ír Ceire Smith ellen búcsúzott, aki egyhangú pontozással bizonyult jobbnak. Barankainak csak a harmadik menet jött be igazán, de ez nem lehetett elég a sikerhez. Tisztességesen végig küzdötte a mérkőzést.


Az esti programban a női 60 kilogrammosok mezőnyében Benke Sára a bolgár Szvetlana Sztanevával csapott össze. A bolgár robbanékony versenyző, nagy ütőerővel. Ezt sajnos már az első menetben megtapasztalhatta Benke, akinek kétszer úgy eltalálta a bordáját a bolgár, hogy az első menetben technikai KO-val nyert.


Az 52 kilóban Csóka Nándor a brit Muhammad Alival mérkőzött és 3-0-ra alul maradt a súlycsoport esélyesével szemben, aki a tavalyi világbajnokságon sérülése miatt maradt le a kvótáról. Csóka nagy harcra késztette ellenfelét. Csókának nem volt szerencséje a bíróval, aki támadás közben(?) figyelmeztetés nélkül intette fogásért . A harmadik menetben végig kapaszkodott az angol, Csókának csak a tisztes helytállás jutott.


A +91 kilós súlycsoportban Bernáth István ellenfele a szlovén Tim Jevscek volt, akivel az első menetben még kínlódott, de a másodikban már megütötte, a harmadik menet pedig csak 2 perc 36 másodpercig tartott, TKO  a vége. A magyar versenyző ellenfele a bolgár Petar Belberov , a tavalyi Eb bronzérmese lesz a szerdai negyeddöntőben.A mai nap magyar programja:

Férfi 56 kg Tar Sándor - Mikola Bucenko, Ukrajna


Férfi 60 kg Varga Miklós - Joseph Cordina, Nagy-Britannia (Wales)


Férfi 69 kg Bacskai Balázs - Vincenzo Mangiacapre, Olaszország


Férfi 75 kg Harcsa Zoltán - Arman Hovhikjan, Örményország


Férfi 91 kg Sávoly Gergely - Erik Tlkanec, Szlovákia


Samsunban a tíz férfikategóriában három-három riói hely talál gazdára: a súlycsoportok harmadik kvótájáról az elődöntők veszteseinek hétvégi - a döntőkkel együtt sorra kerülő - meccsei döntenek. A nőknél csak a döntősök szereznek olimpiai indulási jogot.


/forrás: monokli.com/