KRUSH - Hollandiába került a bajnoki öv

krush pikeur won


Április 10-én vívta második címvédő mérkőzését Tokióban a japán KRUSH -70 kg bajnoka, Nakajima Hiroki. Ellenfele a Jordan Pikeur volt, aki elszántan érkezett a holland Mike’s Gym-ből a Felkelő Nap országába, ahonnan az összecsapás után magabiztosan távozott a bajnokoknak járó KURSH övvel és a címhez tartozó babérokkal. Ezzel a KRUSH bajnoki öve messzi útra kelt elhagyva Japánt és vele együtt sok japán harcos álmát is egy időre.


A japán Nakajima tavaly áprilisban vált KRUSH bajnokká, amikor megnyerte a KRUSH sorozat nagydönőjét. Az volt profi pályafutásának 30-ik meccse és első bajnoki címe. Legelső címvédő mérkőzését még ugyanzon év októberében vívta sikeresen.


A KRUSH bajnokságokat 2008 óta szervezik Japánban a K-1 égisze alatt, melyen szép számmal bukkannak fel tengerentúli versenyzők is. A férfiaknál az 53kg és 70kg közötti súlycsoportban összesen 8 kategóriában (-53kg, -55kg, -58kg, -60kg, -63kg, -65kg, -67kg, -70kg) versengenek a kickboxerek, melyben a -70kg a maga nemében már nehézsúlynak számít.


A KRUSH mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Nakajima elég szűkszavúan, ám mégis jelentőségteljesen nyilatkozott. „Ha most veszítek Pikeur ellen, a japán versenytársak végképp kiesnek a -70kg súlycsoportból.” – nyilatkozta.


Pikeur jelenlegi győzelmével megpecsételte a kickbox -70kg kategória sorsát Japánban és feladta a leckét a Krush és K-1 szamuráj harcosainak, akik Nakajima személyében nemzetközi szinten elvesztették az utolsó hazai bajnokukat ebben a súlycsoportban. A K-1 esetében jelenleg az örmény-belga szármású Marat Grigorian viseli a világbajnoki címet a -70 kg kategóriában, miután 2015. július 4-én megnyerte a K-1 WGP nagydöntőjét. Az idén 25-ik életévébe lépő Grigorian a negyeddöntőben KO-val ütötte ki a japán Yoichi Yamazakit, majd az elődönőben és a fináléban is kiütéssel nyert a japán Makihira Keita, illetve Pikeur ellen.


Igen, K-1 bajnok, Grigorian és Pikeur már találkoztak a ringben a K-1 WGP bajnokságon tavaly, amikor is Pikeur a japán Watanabe Daiki-t és a svéd Sanny Dahlbeck-et küldte KO-val a padlóra. Pikeur ezen a gálán kapott igazi reflektorfényt a japán sportvilágban, ahol a bajnokságban elért eredénye révén elnyerte a kickbox-társadalom figyelmét. Kétségtelen, hogy Pikeur számára nemcsak önbizalomnövelő volt a mostani győzelem és a KRUSH bajnoki cím megszerzése, de egyben fontos előrelépés is volt ahhoz, hogy a jövőben ismét szembe nézhessen a -70kg-s bajnokkal a K-1 ringjében.


krush pikeur fighting


A mérkőzés első menetét Pikeur jobb- és bal egyenesekkel kezdte, melyet Nakajima védkezve fogadott, majd egy jól irányzott bal horoggal tántorította el Pikeur-t. Ettől mintha Pikeur képzeletbeli vészcsengője szólalt volna meg, mely úgy felélénkítette a hollandot, hogy az egyre csak gyorsuló ütésekkel reagált, melyeket Nakajima kénytelen volt elszenvedni. A végén Pikeur egy jól időzített rúgással sarokba kényszerítette Nakajimát, aki egy pontosan kivitelezett bal egyenestől térdre rogyott. Itt számoltak rá a japánra a menet befejezte előtt néhány másodperccel.


A második menetben Pikeur kissé lelassult, így Nakajima lélegzetvételhez jutva tudott sorozatos támadásokat indítani, ami nem mindig talált célba, de érzékelhetően megváltoztatta a menet lefolyását.


Az utolsó menet kezdetén Pikeur bírói figyelmeztetést kapott, mert felkészítője nem hagyta el időben a ringet az egy perces szünetet követően. Ez pontlevonást nem eredményezett, bár ekkor szemmel láthatóan Pikeur vesztett lendületéből. Nakajima töretlenül folytatta a támadásait, melyet Pikeur válaszul magasra emelt térdrúgásokat viszonzott, sőt még akkor sem hagyott fel ezzel a holland, amikor Nakajima túl messze helyezkedett el tőle, hogy valójában el sem tudta volna érni őt. Nakajima az utolsó pillanatig sem adta fel a küzdelmet, ám ezúttal mégis Pikeur bizonyult jobbnak. A végeredmény 3-0 lett Pikeur javára: három bíróból kettő ítélt négy pontos különbséget Pikeur számára (30-28, 30-26, 30-26).


A verseny végén Mike, a Mike’s Gym tulajdonosa a ringben önfeledten ölelte át tanítványát és osztozott Pikeur örömében. „Köszönöm mindekinek, aki támogatott engem.” – szólt Pikeur a közönséghez a meccs végén. „Tegnap volt Mike születésnapja, ezért mindenképpen neki akartam ajándékozni ezt az övet ebből az alkalomból. Mérhetetlenül boldog vagyok, hogy ez sikerült.” – folytatta. „Voltak napok, mikor nem tudtam aludni esténként a rám nehezedő nyomás miatt, de most már enyém a KRUSH bajnoki cím. Az lenne a legideálisabb, ha ez az öv legalább 5-10 évig nálam lehetne. Ossu.” – zárta a beszédét a holland fengyerek.


krush pikeur belt


Kétségtelen, hogy nem csupán a szurkolókkal tömött tokiói Korakuen Hall csarnok izgulta végig a Nakajima-Pikeur összecsapást, hanem az élő közvetítés során is ezrek drukkoltak honfitársuknak a japánok. Bármennyien is lehettek a szurolók, ezután minden bizonnyal erősebb buzdításra lesz szükségük a japán harcosoknak, akiknek erőt megfeszítve kell majd dolgozniuk azért, hogy vissza tudják hozni a KRUSH -70kg bajnoki övét Japánba. Remek alkalom lesz ez arra, hogy a japán kickboxerek felvegyék a világgal a versenyt és megszülessen a következő új és nagyszerű hős. Addig is gratuláluk Jordan Pikeur-nek és felkészítő csapatának a győzelemhez.


Az év során további 6 KRUSH bajokságot szerveznek. Ebből 5-t a Tokióban, 1-t pedig a fővárosotól nyugatra elhelyezkedő Nagoya városában, ahol ezen a hétévgén a RIZIN FF második gáláját is tartják majd. A következő KRUSH bajnokság június 12-én lesz.


Szöveg: Juhász Sandy
Fotók: www.krush-gp.com