Ma csap össze Donaire és Bedák

Itt a Donaire és Bedák csata! Az elmúlt "4 szűk esztendő" után szombaton ismét hasonlóan rangos összecsapáson szoríthatunk egyik honfitársunknak, ugyanis Bedák Zsolt - magyar idő szerint kora délután - a WBO kispehelysúlyú világelsőjével, a Fülöp-szigeteki Nonito Donairrel mérheti össze az erejét.

Donaire és Bedák

Nem is olyan nagyon régen, a sokat kritizált Universumos időkben szinte már-már természetesnek számított, hogy éves szinten több alkalommal - komoly szervezet égisze alatt - világbajnoki címvédő mérkőzésen húzott kesztyűt Erdei Zsolt és Balzsay Károly, és arra sem feltétlenül kapta fel a fejét mindenki, hogy a német istálló Bedák Zsoltot is eljuttatta egy Wilfredo Vasquez Jr. elleni Puerto Ricó-i vb. találkozóra.


Az idők változtak, az évek elszaladtak, az Universum Box Promotion (sokak szerint megérdemelten, mintegy méltó büntetését elnyerve) gyakorlatilag az enyészeté lett, és az elmúlt időszakban a magyar profi bokszolók számára - cím szempontjából - kontinentális, interkontinentális, valamint kisebb szervezetek bajnoki övei, illetve az ezekért kiírt mérkőzések jelentették a csúcsot, a hazai bokszrajongók pedig talán már el is könyvelték, hogy az Erdei-Balzsay érát követően teljesen más léptékekben kell gondolkodni a jövő tekintetében.



Kövess minket az Instagramon is!

https://www.instagram.com/p/BEgHd4eQd3R/?taken-by=ellenfelemhu

2013 nyarán aztán Rácz Félix felkavarta az állóvizet, ugyanis a promóter hivatalosan is megerősítette a mértékadó nemzetközi portálok híreit: tárgyalások folynak a háttérben egy Guillermo Rigondeaux vs. Bedák Zsolt kispehelysúlyú vb. ütközetről, amelyre Budapesten kerülhetne sor. A szurkolók finoman szólva is szkeptikusan fogadták az információkat, mivel a kubai Rigondeaux annak ellenére sem tűnt könnyen megfizethetőnek és ide csábíthatónak, hogy túlzottan is rizikómentes stílusa miatt kevésbé volt eladható a nagyközönségnek.


A találkozót végül nem sikerült tető alá hozni, azonban az is egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy Bedákot komoly erőkkel igyekszik eljuttatni újra - immár honi promóció színeiben - egy világbajnoki összecsapásig a menedzsment. Zsolt az elmúlt 3 évben sorra aratta (hol könnyebben, hol nehezebben) a győzelmeket, begyűjtötte a WBO-Europe címet, és nem mellesleg felkapaszkodott a WBO kispehelysúlyú ranglistájának 4. helyére, amivel karnyújtásnyi közelségbe került a hőn áhított vb. címmeccs.


A kézzelfogható eredmények mellett természetesen a háttérben is gőzerővel folyt a sportpolitikai lobbi, így Bedák számára elsőként egy interim, azaz ideiglenes világbajnoki találkozó lehetősége csillant fel, majd 2015 tavaszán kilátásba került egy Leo Santa Cruz elleni, Las Vegas-i ütközet a Mayweather vs. Pacquiao megagálán (az összecsapás - annak ellenére, hogy Rácz Félix még jogi lépéseket is tett az ügyben - végül különféle okok miatt elmarad).


Az inaktív Rigondeaux-t közben a WBO (majd nem sokkal később a WBA is) megfosztotta az övétől, amelyért 2015. december 11-én Nonito Donaire és Cesar Juarez feszülhetett egymásnak. A mérkőzés egészen szenzációs csatát hozott, a győztes Donaire pedig hosszú tárgyalásokat követően Bedákot választotta első kihívójának, így a magyar öklöző április 23-án azonnal a teljes jogú világbajnoki címet veheti célba Cebu Cityben.


Ahogy anno Rigondeaux esetében is hitetlenkedve fogadták a tárgyalásokról szóló híreket a honi érdeklődők, úgy a Donaire meccs kapcsán is voltak, akik csak legyintettek, ami annak is köszönhető, hogy két olyan bokszolóról beszélhetünk, akik mind az eredményeik, mind pedig a hírnevük alapján nemzetközi sztároknak számítanak.


A 33. életévét tavaly novemberben betöltő, a híres Bob Arum által vezetett Top Rank promóció csapatához tartozó Donaire amatőrként nem ért el nemzetközi mércével is kiugrónak számító eredményeket, és a profik között már a második mérkőzésén kénytelen volt megízlelni a vereség ízét, ami az álmoskönyvek szerint nem túl jó ómen…  A fiatal bunyós aztán felszívta magát, felépített egy 16 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot, 2007-ben pedig egycsapásra berobbant a szupersztárok közé (ezt megelőzően kis túlzással még a Fülöp-szigeteken is csak a vájtfülű bokszrajongók ismerték igazán), miután 5 menet alatt kivégezte az akkor szinte érinthetetlennek tűnő, közel 7 éven át csak győzelmeket arató IBF-IBO légsúlyú világbajnok Vic Darchinyant.


Magyar férfi ökölvívó négy éve nem küzdhetett világbajnoki címmérkőzésen jelentős világszervezetnél, akkor Balzsay Károly a nagyközépsúlyú WBA címét sikerrel tette kockára Dimitrij Sartison ellen. A 33 éves Donaire összesen öt súlycsoportban szerzett eddig világbajnoki öveket, s állandó résztvevője az úgynevezett P4P ranglistának, amely kategóriáktól függetlenül a bokszvilág abszolút legjobbjait listázza. Bedák 2010 után másodszor küzdheti ilyen komoly címért.


A keményen edző, immáron táplálkozására és súlyára is szigorúan odafigyelő, öt súlycsoportban világbajnok filippínó szupersztár az apjának ajánlotta mérkőzését és kiütést ígért! Nyugodtan állíthatjuk, ez a mérkőzés Bedák valaha volt legnehezebb összecsapása lesz! Szurkoljunk neki, hogy megcsinálja!


/forrás: profiboksz.hu/