Luta Livre Szeminárium - Beszámoló

Beharangoztuk, ott voltunk, és most be is számolunk róla, hogy milyen volt a Luta Livre szeminárium Budapesten.

Luta Livre szeminárium 2016 Budapest

A mögöttünk levő ünnepi hétvégén 3 napos Luta Livre szemináriumot tartottak Budapesten az UTE birkózótermében. Nico Welko mester egyenesen Németországból jött, hogy ízelítőt adjon a sportágból hazánkban.


A szervezőt, Tolnai Dávidot kértük meg, hogy foglalja össze a 3 nap eseményeit:


„Egy kedves, tiszteletreméltó, pozitív energiájú Nico mester. A hétköznapokban laza, jó humorú, de az edzés/oktatás terén kitűnően pedáns, ahhoz hogy egy igazi fekete övest ismerhettünk meg a személyében. Nagyon részletesen adja át a Luta Livre stílust. Aprólékos, lépésről lépésre, abszolút érthetően életszerűen,ami nekünk egy kuriózum. És most ténylegesen kiderült, hogy ez áll a lehető legközelebb a ketrecben felhasználható grappling és egyéb földharc stílusok között a MMA-hoz! Én, mint edző is sokat tanultam mind az oktatási stílusa, mind a sportpszichológiája révén.


Természetesen lesz folytatása a közös munkának. Sok minden átbeszéltünk, köztük azt is, hogy augusztus végen lesz egy óriási balatoni edzőtábort, ahova több európai országból érkeznének Luta Livre versenyzők, Nico Welko mester vezetésével. De azért május végén kis csapatunk kilátogat egy 2 napos tornára Németországba, ahol nagy megtiszteltetésünkre mind a Budapest Top Team, mind az Independent MMA is a Welko Akadémia szárnyai alatt, összevonva indulhat. Egyesek haladó kategóriában, mások kezdőben. Tehát bőven látott fantáziát az itthoni versenyzőkben Nico, ami egyben a mi edzői munkásságunkra is elismerően hatott. Nagyon jó érzés, hogy sport történelmet tudtunk írni ezzel, hogy elsőként lehettünk részesei a Luta Livre magyarországi prezentálásának.”


Welko mester személyiségét illető gondolatokat mi is csak megerősíteni tudjuk. A szombati napon sikerült vele beszélnünk. Az alapvetőbb témákat jártuk körül abban a néhány percben. Adta magát a kérdés, hogy miként látja a brazil jiu jitsu és a Luta Livre közt húzódó feszültséget, ami a 90-es években nagyon jellemezte ezt a két sportágat, és elmondta, hogy manapság ezek az indulatok már nagyon lecsendesedtek, de természetesen mindenhol vannak olyanok, akik a témát még a régi idők „vallása” szerint közelítik meg. Ő maga is brazil jiu jitsu-val kezdte, majd úgy váltott a Luta Livre-re, ahol elmondása szerint megtalálta azt, amit korábban a brazil jiu jitsu-ban nem.


A szeminárium után megalakult Magyarország első Luta Livre klubja, az Independent Luta Livre & MMA!


A hasonló, építőjellegű kezdeményezések mindig jót tesznek a hazai küzdősportnak, ellentétben a sok helyen tapasztalható széthúzással.