A sikerek útján – Csorba Gusztáv

Rovatunkban Szűcs Kristóf óta nem szerepelt brazil jiu jitsus, így idejét éreztük, hogy ebből a sportágból is kiragadjuk újra egy ígéretes tehetséget. Kapóra jött Csorba Gusztáv remek szereplése a római NoGi Európa-bajnokságon!

Csorba_Gusztav

Csorba Gusztáv Rómában Gi és NoGi szabályrendszerben is a dobogó harmadik fokára állhatott. A Gracie Barra Hungary feltörekvő versenyzője a brazil jiu jitsu mellett már megfordult a vegyes harcművészet világában is. Feltettünk neki néhány kérdést, hogy Ti is jobban megismerjétek őt, hiszen bizonyosan hallunk még róla a jövőben.


ellenfelem.hu - Legutóbb a római IBJJF Openen 2 bronzérmet is szereztél. Milyen volt verseny?


Csorba Gusztáv: - Maga a verseny, és a szervezés is nagyon színvonalas volt a minimális csúszásoktól eltekintve. Pénteken léptem először tatamira, ekkor még Gi-ben, a NoGi csak másnap volt. Az első nap sikerei szerencsére segítették oldani a stresszt, így másnap még felszabadultabban tudtam gurulni. Gi-ben és NoGi-ben is egyaránt nagyon erős és technikás ellenfelek voltak és a létszám is elég magas volt a kategóriámban, Gi-ben 4 meccsem volt, NoGi-ben pedig 3. Úgy gondolom, hogy sikeresen vettem az akadályokat, és ez a jövőben csak még jobb lesz!


Csorba_Gusztav_Roma


 


e.: - Ugyan a bronzérem magáért beszél, de elégedett voltál a saját teljesítményeddel?


Cs.G.: - A római verseny előtt pár héttel a Cseh Open-en a dobogó tetejére álltam, így bizakodva vártam ezt a versenyt is. Elsősorban a dobogó volt a cél mindkét kategóriában, ami végül sikerült is, ilyen szempontból elégedett voltam magammal. Jövőre viszont szeretnék dupla arannyal hazatérni!


 e.: - Kicsit a kezdetekhez visszatérve, hogy ismerkedtél meg a brazil jiu jitsuval?


Cs.G.: - 3 éve 2013 januárjában jártam először brazil jiu jitsu edzésen, és Dietz Gusztáv által ismerkedtem bővebben a sporttal.  Gyerekkoromban több évig shotokan karatéztam Karakó Sándor mesternél, így mindig is érdekeltek a küzdősportok. Apukám gyakran mutatta nekem Royce Gracie első UFC-s meccseit, ekkor tetszett meg nekem a jitsuban az, hogy egy gyengébb fizikumú ellenben technikailag magasabb szinten lévő bunyós képes ekkora sikereket elérni a világ legkeményebb küzdősport szabályrendszerében. Ekkor döntöttem el, hogy ezt szeretném csinálni.


e.: - A kötelező kérdést sem szabad kihagynunk. Gi vagy NoGi? Melyik áll a szívedhez közelebb?


Cs.G.: - Mindenképp a Gi! Szeretem mindkettőt, viszont Gi-ben sokkal-sokkal több lehetőség van, a technikai repertoár az, ami szerintem színesebbé teszi a Gi-t!


e.: - Amatőr MMA-ban is bemutatkoztál már. Tervezed, hogy jövőben a ketrecben is sűrűbben fordulsz majd meg?


Cs.G.: - Igen, szeretnék bunyózni MMA-ban is, ha nem is a közeljövőben! Tavaly a felnőtt Magyar bajnokságon ezüstérmet szereztem, de számomra a jitsu a fő vonal, amiben szeretnék versenyezni, és minél több külföldi versenyen eredményeket begyűjteni, de jövőre valószínűleg lesz meccsem MMA szabályrendszerben is.


e.: - Hogy áll össze a heti programod az edzéseket tekintve?


Cs.G.: - Amikor csak tudok, akkor napi kettőt edzek, idén érettségizek, ezért a suli miatt nem mindig jön össze. Jitsuzni minden nap gyakorlom a Gracie Barra Hungary, és a Gracie Barra Mushin csapatokban, emellett Idei László vezetése alatt veszek részt birkózó edzéseken, valamint Nagy Fruzsihoz járok heti kétszer erő- és állóképesség fejlesztésre.


e.: - Vannak már konkrét terveid a közeljövőben? Tudod, hogy hol versenyzel legközelebb?


Cs.G.: - Szeptemberig még szeretnék egy-két külföldi versenyen elindulni, mellette pedig tervben van egy nyári egy hónapos edzőtábor külföldön. Jövőre pedig a Gi, NoGi Európa-bajnokság mindenképp, és ha úgy alakul, akkor a VB-n is.


És szeretnék köszönetet mondani elsősorban a családomnak, barátaimnak akik mindenben támogatnak, valamint edzőimnek Max Carvalhonak, Szekeres Ákosnak, Horváth Imrének, Idei Lászlónak, Nagy Fruzsinának, és minden csapattársamnak, akik segítenek a fejlődésben!


e.: - Köszönjük, és sok sikert kívánunk!