SHOOTBOXING - Küzdelmek a vidámparkban

Shootboxing a Hanayashikiben, Tokió legrégebbi vidámparkjában!

shootboxing hanayashiki


A Hanayashiki Tokió legrégebbi vidámparkja, mely a japán főváros észak-keleti részén, Aszakuszában található. Több mint 160 éve nyitotta meg kapuit és ez idő óta szórakoztatja a helyi látogatókat, de szép számmal fordulnak itt meg külföldiek is. A tengerentúlról érkezők többnyire a vidámpark nosztalgikus légköre és a nindzsa programok végett érkeznek, ahol ki lehet próbálni többek között a shuriken dobálást, a kardforgatást, és a nindzsa módján való rejtőzködést.


Ám a Hanayashiki nemcsak a pusztán szórakozni vágyóknak kínál időtöltési lehetőséget, hanem a szakavatott harcok kedvelőinek is. Bármennyire is meglepő, itt ugyanis több japán profi küzdősport szervezet rendezte már amatőr tornáit a vidámpark különféle rendezvények céljára elkülönített részére. Ez egy japán viszonylatban tekintve is aprócska helységet jelent, ahol a ring körül két sornyi széket állítva szinte már teltház van.


Így történt tehát, hogy a napokban a japán SHOOTBOXING rajongók lepték el a Hanayashikit, ahol a SHOOTBOXING szervezet történetében először ebben a közismert vidámparkban bonyolították a YOUNG CAESAR nevű amatőr kupát. Három évtizedes fennállása során több helyszínt is megtöltött már a SHOOTBOXING szervezet rajongótábora, mint például a legnépszerűbb tokiói kickbox-rendezvények helyét, a Korakuen Hall csarnokot, a legelső RIZIN rendezvényének helyéül szolgáló Saitama Super Arena-t vagy a karate és dzsúdó versenyekről híres Budokan-t, de ilyen exkluzívan „vidám” helyszín még nem akadt a listán.


A SHOOTBOXING arról ismert, hogy szabályrendszerében ütéseken és rúgásokon kívül könyék- és térdhasználatot is engedélyez, valamint dobást és álló pozícióban történő submissiont, ami természetesen az amatőr versenyzőkre is vonatkozik. Neves shootboxer sztárként ismerhetjük a holland Andy Souwert és Zakaria Zouggarit, valamint az idén áprilisban visszavonult japán bajnokot, Hiroki Shishidot és a minap a RIZIN FF ringjében csatát nyert bájos arcú RENÁ-t. Persze nem illik kihagyni a nagyok felsorolása közül az alapító elnököt, Caesar Takeshit sem, aki már 16 éves kora óta kickboxer volt. Visszavonulásakor ő szervezte meg a legelső SHOOTBOXING rangadót, majd indította útjára a SHOOTBOXING szervezetet aszakuszai központjából.


shootboxing hanayashiki 02


Caesar Takeshi nevét ismerik és elismerik a japán küzdősportok világában, és természetesen Aszakszában is nagyon jó hírű, ahol épp ez a patinás vidámpark található. A fennállásának 30-ik évfordulóját tavaly ünneplő SHOOTBOXING szervezet céljául tűzte ki, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté nemcsak a felnőttek, de a fiatalok körében is, melyre a Hanayashiki vidámpark remek helyszínnek, az amatőr YOUNG CAESAR kupa pedig kiváló alkalomnak kínálkozott.


Akihiko Kouda, a vidámpark üzemeltető vezetője kész örömmel ajánlotta fel a helyet a Caesar-nak, majd a sajtótájékoztatón hozzátette: „A jövőben tervezünk felállítani egy, csupán a küzdősportok céljára kialakított termet hozzá kapcsolódó edzőteremmel, ahol Hanayashiki kupát tudunk tartani a fiatal tehetségek kibontakoztatására és azok támogatására.” A projekt az Aszakszából a nagyvilágba szlogent viseli majd, és igazi világbajokok nevelését szorgalmazza, akik sikerükkel nevet tudnak kovácsolni önmagukon kívül Aszakusza városrésznek is.


A legelső Hanayashikiben szervezett YOUNG CAESAR kupa két részből állt. Az első részben 34 amatőr páros, a második részben 4 páros versengett. A színvonal nagyon magas volt minden korosztályban. A második részben szinte olyan érzete támadt az embernek, mintha profi meccsen lenne: a zenére való bevonulás élénkítette a hangulatot, a shootboxerek technikái pedig versengtek a „nagyokéval”.


Jelen voltak a profi shootboxerek is, akik a ring körül serénykedve segítették a rendezvény zavartalan lefolyását, adták át az okleveleket, sőt ők pakolták a berendezéseket vagy székeket a megfelelő helyre. Igen, ez az igazi SHOOTBOXING, ami nemcsak a harcra tanít, hanem az alázatos viselkedésre és a gyengébbek megsegítésére is, mely a shootboxerek számára sporton túl egy igazi életformát jelent.


(A bejáratnál elhelyeztek egy manga-sarkot is, ahol Andy Souwer nagyméretű mangája volt kiállítva.)


Juhász Sandy