Judo - Négy magyar a világranglista élmezőnyében

Remekül kezdték judósaink a 2017-es esztendőt, s annak ellenére, hogy többen műtét után lábadoznak, jelenleg négyen is a legjobb tízben szerepelnek a felnőtt világranglistán.

[caption id="attachment_16521" align="aligncenter" width="504"] fotó: Kovács Tamás/MTI[/caption]

A szatymazi Nagy Kitti rögtön egy bronzéremmel nyitotta a szezont Tuniszban, majd az oberwarti European Open-tornán már három éremnek is örülhettünk: Pupp Réka ezüstéremmel tette le névjegyét az 52 kilogrammban, Keliger Bernadett és Joó Abigél nyakába pedig bronzérem került.


Februárban két éremmel vettünk búcsút a düsseldorfi Grand Prix-től: Ungvári Attila veretlenül lett ezüstérmes, a nehézsúlyban Bor Barna a dobogó alsó fokára állhatott fel.


Március második hétvégéje igazi magyar éremesőt hozott: Bakuból öt, Usterből egy medált hoztunk el. Az azeri fővárosban megrendezett Grand Slam-viadalon Bor Barna és Pupp Réka ezüstérmes lett, Ungvári Miklós, Cirjenics Miklós és Joó Abigél bronzérmet szerzett, míg Svájcban Gercsák Szabina egy bronzéremmel vette ki részét a sikerből.A legjobb négy

A felnőtt világranglistán négy judósunk is az első tíz között foglal helyet! A legelőkelőbb pozíció Bor Barnáé, aki harmadik a +100 kilogrammban, előtte csak a riói olimpia első két helyezettje, Teddy Riner és Haraszava Hiszajosi áll.


Joó Abigél kihasználva az olimpiai utáni, csendesebb időszakot, már tavaly ősszel is szépen gyűjtötte az érmeket, s idén sem lazít, már két bronznál jár. Az aktív és eredményes versenyzésnek köszönhetően az ötödik helyen áll a nők 78 kilogrammos súlycsoportjában.


Ungvári Attila lemaradt Rióról, azonban egyre jobb formája és eredményei arra engednek következtetni, a tokiói olimpiát semmiképp sem szeretné elmulasztani. A Ceglédi VSE kiválósága a kilencedik a 81 kilogrammban.


Ungvári Miklós a 2016-os esztendőt érem nélkül zárta, esetében mégsem beszélhetünk sikertelen évről, hiszen a riói olimpián a magyar csapat legjobbja volt, s az év férfi judósának is őt választották. Bakuban, idei első versenyén egy bronzéremmel nyitott, amely jó előjel lehet a hazai rendezésű világbajnokság évében. Harminchat éves klasszisunk a tizedik a 73 kilogrammosok között.


Ha valakinek kedvenc versenye lehet a bakui Grand Slam, az Cirjenics Miklós. Az elmúlt évben ezüst-, idén bronzéremig jutó paksi judoka súlycsoportjában a tizenhatodik helyen áll.


Pupp Réka – edzőivel közösen – a súlycsoportváltás mellett tette le voksát az év elején, s a döntés helyességét mi sem bizonyítja jobban, mint a két fényesen csillogó ezüstérem. Az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoka villámgyorsan jön fel a ranglistán, már a huszonkettedik!


/A teljes lista a judoinfo.hu oldalon/