Sporthipnózis a küzdősportban és azon túl

sporthipnozis



Sporthipnózis! Nyugaton már nagyon elfogadott, széles körben alkalmazott dolog a sporthipnózis, melyet a küzdősport elitje is használ. De nem csak ők profitálhatnak ebből. Következzenek a Marton házaspár, Dr. Marton Victor és Marton Ildikó klinikai hipnoterapeuták sorai.

"A hipnózis napjainkban a reneszánszát éli és kezdi visszakapni méltó helyét a száműzetéséből. Sokakban még mindig félelmet kelt az a szó, hogy hipnózis, hiszen egy színpadi hipnózis láttán  a kísérleti személy látszólag a hipnotizőrnek van kiszolgáltatva, mindent megtesz, amit a hipnotizőr mond, semmilyen akarata nincs.


Téves elképzelések, nézetek, a hipnózis nemismerete váltotta ki ezeket az elképzeléseket. Misztikussá való tétele nagyon sok félreértéshez vezetett.


Ugyanilyen tévhit az is, hogy a hipnózist csak a pszichoterápiában lehet felhasználni. A hipnózis felhasználási területei kimeríthetetlenek. Az, hogy a hipnózison keresztül a sportolók teljesítményüket fokozni tudják – sportkörökben már nem titok. A nyugati országokban a sportoló, a csapatok  mentális felkészítésénél elengedhetetlen a hipnózis.


Mégis hogyan lehetséges, hogy a hipnózis egy aktív sportolót céljai elérésében segít?


A siker kulcsa tulajdonképpen nagyon egyszerű: hipnózis segítségével közvetlen kapcsolatot lehet teremteni a tudatalattival. (Szándékosan használom a tudatalatti kifejezést és nem a tudattalant. Ez angolul subconscious, németül Unterbewusstsein. Hibás azt gondolni, hogy a hipnózisban a tudat nem működik. A kliensnek saját gondolatai vannak, hipnózisban a klienssel beszélni lehet. A tudat igenis működik, s a kliensnek nincsen tudatvesztése.)


A tudatalattiban szunnyadnak mindazok a lehetőségek, melyek arra várnak, hogy a felszínre jöjjenek. A tudatalatti rendelkezik azzal a képességgel, hogy a reális célokat és megoldást megvalósítsa.


A tudatalatti nem tud a realitás és az elképzelés között különbséget tenni, ezért valósítja meg a hipnózisban látott célt. Ha a sportoló hipnózisban elképzeli, hogy hogyan tudja teljesítményét fokozni, a tudatalatti segít ennek kivitelezésében.  És pontosan ez az a hatásmechanizmus, amit a sporthipnózis felhasznál.


A direkt parancsokkal véghez vitt sporthipnózis sok esetben ellentétes a sportoló céljaival, elképzeléseivel. Direkt parancsok, a szuggesztiók alkalmazása a hetvenes években volt divat, a modern hipnózis a tudatalatti erejével dolgozik. A hipnotikus transz állapotában ugyanúgy és ugyanazt élik át a sportolók  mintha a valóságban versenyeznének.


Mindazokat a szituációkat, lehetőségeket, amelyek a jobb eredmény megvalósításához szükségesek: a pulzus száma megnövekedik, a lélegzetvétel megváltozik, az  adrenalin szint megnő, az egész szervezet úgy reagál, mint a valóságban.


A hipnotikus transz állapotában a sportoló csak a jobb eredményre koncentrál, arra összpontosít. Precízen ki tudja dolgozni azokat a lépéseket, melyek a jobb játékhoz, a győzelmek eléréséhez szükségesek, meg tudja a céljait konkrétan fogalmazni, megnöveli energiáját.


Sporthipnózisnál a blokádok, félelmek megoldódnak, a verseny előtti feszültség, nyomás megszűnik. Így a balesetek is jobban elkerülhetőek.  Sok esetben a sportolók gondolkodása is megváltozik.


Az önhipnózis ugyanolyan hatásos eszköz, mint az idegenhipnózis. Az önhipnózis megtanulása után további lehetőség nyílik a sportolónak magát a versenyre mentálisan felkészíteni, verseny előtt magukat lenyugtatni, céljukat jobban megvalósítani.


A hipnózissal felkészített sportolók eredményei magukért beszélnek. A modern sporthipnózis az élsportolók körében már nélkülözhetetlen. Természetesen a testi edzések továbbra is szükségesek ahhoz, hogy a megcélzott eredmények a megfelelő mentális tréning segítségével megvalósításra kerüljenek.


A motorsportok, kerékpározás vagy a lóverseny sportolói, mint pl. Michael Schumacher vagy Tiger Woods, vagy a tornász Fabian Hambüchen megértették, egy sportolónak nem elég csak a testet edzenie, mentálisan is fel kell magát készítenie a versenyekre. (De a küzdősportokból is említhetnénk pár nevet, úgy mint Chael Sonnen, Joe Schilling, Dan Hardy és még sorolhatnánk. Még Mike Tysonnak is megvolt a saját személyi hipnotizőre a maga idejében! - a szerk.)


Ehhez kell a hipnózis. Ez egy legális dopping. Nem mutatható ki sem a vérben, sem a vizeletben. Hány olimpiai bajnoknak kellet az olimpiai címétől megválnia, mert dopping szert használt? A sporthipnózisnál ilyen veszély nem áll fenn.


A sporthipnózis nem csak az élsportolóknak nyújt segítséget, hanem minden amatőr és ambícióval rendelkező hobbi sportoló profitálhat ebből a lehetőségből!


Felmerül a kérdés, hogy mely sportágaknál használható fel a sporthipnózis? A válasz szinte egyértelmű: minden sportágnál, egyéni és csapat sportnál alkalmazható a sporthipnózis, legyen szó ökölvívásról vagy bármilyen küzdősportról, súlyemelésről, stb!


A sporthipnózis a legális dopping, mely lehetőséget ad teljesítményed egyedi módon, teljesen fair és legális úton  növelni."


Jelentkezni a www.hipnopower.hu oldalon lehet, ahol egyben a tanfolyamokról is tájékozódhattok!