NICE MIDDLE - középkorú csaták Japánban

Nice Middle



Az év folyamán számtalan sporteseményt élvezhetnek a küzdősportok szerelmesei Japánban kortól és nemtől függetlenül az amatőr szinttől a profiig. Tokióban nincs olyan hétvége vagy ünnepnap, amikor ne lenne valami találkozó, ami ne tartaná izgalomba a harcművészetek rajongóit. Kisebb szünet után fényképes, helyszíni összefoglalójában Juhász Sandy ismét Japánból jelentkezik, ezúttal pedig a NICE MIDDLE meccseiről és részleteiről számol be az ellenfelem.hu olvasóinak!

Vannak olyan események, amiken keményen a trófeákért, bajnoki övekért és elismerésért küzdenek, de van olyan rendezvény is, ahol részvétel a fontosabb a puszta győzelemnél.


A profiknál színes a felhozatal, és nem ritka, hogy a külföldi versenyzők messziről érkeznek a Felkelő Nap országába, hogy megmérettessék magukat. Vegyük például a K1-t, ahol a jelenlegi négy világbajnok közül kettő japán, kettő pedig külföldi: a -70kg kategóriában az örmény-belga Marat Grigorian, a -65kg kategóriában a tájföldi Kaew Fairtex; a japán Shoot Boxing híres bajnokáról, a holland Andy Souwer-ről nem is beszélve.


Magyarjaink is szép számmal szerepelek különféle rendezvényeken Japánban. Gondoljunk csak a soproni Szepesi Csengére, aki 2015 őszén aranyéremmel tért haza a 11-ik Kyokushin Karate Világbajnokságról, avagy Tóth Attilára, aki az egyetlen magyar szumós, aki a profik között szerepel a japánok nemzeti sportjában.


A küzdősportok színteréről nem hiányozhatnak a gyerekek sem, akik természetüktől adódóan szeretik és keresik a merészséget igénylő helyzeteket és kihívásokat. Számukra a birkózástól a cselgáncson át a taekwondóig színes a paletta a szereplésre a helyi sportklubok vagy országos szervezetek által rendezett eseményeken.


Ezek közül is tavaly a Peter Aerts névjegye alatt bonyolított ifjúsági kickbox verseny tartotta lázban a gyerekes családokat, melyet eseményt a helyi televízió is közvetített.


Az idén 46-ik életévébe lépő holland ex-kickboxer ugyanis, aki mellesleg „Favágó” néven ismernek világszerte, ezúttal igazán nagy fába vágta a fejszéjét: Peter Aerts Spririt (PAS) elnevezésű megaprojektbe kezdett, ami lehetőséget ad a 6 és 20 év közötti kickboxoló fiataloknak a versenyzésre nemcsak a japán fővárosban, hanem az ország különféle részein is.


A jövőben tervez nemzetközi versenyeket is a PAS, ám ezidáig csupán Aerts második szülőhazájában, Japánban voltak megmérettetések.


A serdülők reflektorfénybe kerülésének helyszínéül itt említhetjük meg még a K1 ifjúsági verzióját, a Koshient, amit többször is megrendeznek az adott év folyamán, mely kiváló ugródeszka a legtehetségesebb hazai fiatalok számára.


nice_middle_2


És ha már itt tartunk, semmiképpen nem hagyhatjuk ki a sorból az aktív közép- és időskorúakat sem, kik bőven erejük teljében vannak, ám mégis valami miatt le- vagy kimaradtak a profik világában való bejutástól. Részükre - és természetesen a kihívások kedvelőinek részére - jött létre a 2008-ben a NICE MIDDLE kickbox rendezvénysorozat, melynek élére a japán Omori Toshinori állt, és máig is vezeti a formációt mint elnök. Omori úr egyébiránt régről áll kapcsolatban a szakmával, ő ugyanis korábban K1 bíróként tevékenykedett, amikor a K1 szervezet még aranykorát élte.


A NICE MIDDLE, azaz a „szép közép” elnevezés onnan származik, hogy a versenyre való nevezéséket a közép korosztálytól (35 évtől) kezdődően fogadnak el csupán, továbbá abból a felkiáltásból, amit általában a felkészítő edző intéz a tatamiszőnyegre lépett vagy ringbe szállt tanítványához, ha az egy szépen kivitelezett közép húzással súlyt ellenfelére.


Kezdetekben a közép-korosztálybelieket célozták meg és buzdították valamiféle mozgásra egy-egy kihívás keretén belül, akik túlsúlyosakká váltak és derékbőségüket tekintve is Döbrögi-módon elterebélyesedtek.


Azokban az időkben még a kategóriákat nem súlycsoportokra bontották, hanem a derékbőség szerint sorozták be a versenyzőket, ám mára már visszaállították a súlycsoportok szerinti kategorizálást, mely -45kg-tól egészen a +80kg-ig 10 részre lett bontva.


Később a nem mindennapos kezdeményezés egyre több érdeklődőt vonzott a lelátókra, így évről évre nagyobb népszerűségre tett szert a NICE MIDDLE, s ezzel együtt a fellépők motivációja is fokozatosan emelkedett, akik töretlenül, népes szurkolótáborral és komoly felkészültséggel a hátuk mögött húztak kesztyűt a megmérettetések során.


Így érte el és szárnyalta túl a rendezvény az eredeti rendeltetését, miszerint ösztönzésre bír minél több embert az egészsége érdekében történő testmozgásra, amely bizonyítottan pozitív hatással bír az öregedés folyamatában bekövetkező fizikai és szellemi változásokra.


A NICE MIDDLE általános szabályai nem térnek el a nagyban egy hagyományos amatőr kickbox meccstől: a meccsek a megfelelő védőfelszerelésben zajlanak kétszer két percben; tilos a könyék használata és az arcba térdelés is. A résztvevő versenyzők is mindennapi emberek: vannak közülük irodisták, fizikai munkások, cégtulajdonosok és állami alkalmazottak is megfordulnak a ringben.


S hogy mennyire vált közkedveltté és közismertté a rendezvény Japánban, azt nem bizonyítja jobban más, minthogy tavaly májusban a NICE MIDDLE egy, a Platina Age nevű televíziós film egyik jelentős színhelyéül is szolgált, melyben a főszereplő mérkőzött meg ellenfelével.


Csupán mellékesen jegyzendő meg, hogy a főszereplő filmbéli edzője a K1 World MAX 2003 és 2008-as bajnoka, Masato volt, aki remek színészi képességéről tett tanúbizonyságot a filmben.


Idén összesen öt rendezvényt terveznek a szervezők, mely közül az idei legelső már lefolyt. Legutolsó alkalommal lebonyolított februári eseményen 19 meccsen 38 résztvevő szerepelt négy órában. A következő NICE MIDDLE három hónap múlva lesz esedékes, melyre már most bizton készülődnek a versenyzők. Oda, ahol tényleg nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel.


-Juhász Sandy