Az alapvető vitaminok edzéshez

Alapozó időszakban a legtöbb sportágban az edzésmennyiség emelésére, a megtett távok növelésére, a váltakozó intenzitású, folyamatos terhelésre, ill. az izomerő növelésére helyeződik a hangsúly. Ilyenkor nagyon lényeges a szervezetet felkészíteni a folyamatos igénybevételre és mindent megtenni annak érdekében, hogy az elvesztett folyadék, energia, vitamin, ásványi anyag, nyomelemek a lehető leghamarabb pótlásra kerüljenek.

[caption id="attachment_11092" align="aligncenter" width="501"]crossfit A kép illusztráció[/caption]

A regeneráció teljessé tételéhez tudatos folyadékfogyasztásra, étkezésre van szükség. Az energia pótlása mellett célszerű nagy hangsúlyt fektetni a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek kielégítő bevitelére is. A fokozott verejtékezéssel, a folyamatos terheléssel, a csontokra, ízületekre, izmokra háruló munkával, a megváltozott élettani folyamatokkal egy időben jelentős ásványi anyag, vitamin és nyomelem kerül felhasználásra (pl. kalcium, B-vitaminok, vas, folsav, stb.), ill. távozik szervezetünkből.


Talán nem is gondolnánk, hogy a verejtékezéssel nem csak folyadékot, hanem számos ásványi anyagot is elveszítünk: klórt, nátriumot, magnéziumot, káliumot, kalciumot, szulfát-, foszfát vegyületeket, cinket, vasat, rezet, mangánt. A felgyorsult anyagcsere folyamatoknak, energiafelhasználásnak köszönhetően a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitaminok, a biotin mennyisége is jelentősen megfogyatkozik, ill. növekszik a szervezet vitaminigénye.


A kalcium rendkívül nagy szerepet kap az izom-összehúzódás folyamatában, a csontszilárdságról nem is beszélve. Magnéziumra pedig a kalciumra jellemző élettani folyamatok mellett az energiatermelésben betöltött funkciója miatt is szükség van. A vas a vérpályában lévő oxigénszállítás limitáló faktora. Ha nincs elegendő belőle, akkor hiába edz rengeteget valaki, mégsem tudja jelentősen javítani sportteljesítményét. A mangán a porc- és csontképzés, fehérje és szénhidrát-anyagcsere, valamint az inzulintermelés folyamatába szól bele.


Alapvetően a vitaminokat két nagy csoportra lehet osztani: zsírban és vízben oldható vitaminokra. A zsíroldékonyak (A-, D-, E-, K-vitaminok) képesek a szervezetben raktározódni, ezért nem feltétlenül szükséges nap mint nap gondoskodni bevitelükről, ellentétben a vízoldékonyakkal (B-vitamin csoport, C-, vitamin, stb.), amelyek megfelelő bevitelét minden nap szem előtt kell tartani.


Feltehetjük a kérdést, hogy vajon mely vitaminokat kell az alapozó időszakban fokozottan pótolni? Nos, nehéz bármelyiket is kiemelni, hiszen a szervezet egésze akkor működik jól, ha az egyes szervek összerendezett funkciója is megvalósul. Ehhez pedig az összes vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre szükség van. A megnövekedett izommunka, az energiafelhasználás gyorsulása, a tápanyagok felhasználása szempontjából a kalciumra, magnéziumra, B-vitaminokra nagy hangsúly helyeződik.




[caption id="attachment_11091" align="aligncenter" width="504"]ART_MMATraining3-1000x500 A kép illusztráció[/caption]

Azonban a regeneráció teljessé tételéhez a többiek sem nélkülözhetetlenek. Éppen ezért törekedni kell a zöldségfélék, gyümölcsök, gabonák, tejtermékek kielégítő bevitelére. Mindezt sokszor nem könnyű megvalósítani, hiszen különösen az állóképességi sportok alapozásakor az energiaveszteség elérheti az 5000-8000 kalóriát, így érthetően az energiadús ételekre (húsfélék, sajtok, tésztafélék, stb.) jut nagyobb figyelem. Mindezek miatt a nagy energiafelhasználással járó sportágak alapozó időszakaiban az étkezést célszerű ginzenget tartalmazó multivitamin készítmény szedésével kiegészíteni.


/forrás: sportorvos.hu/