Harcosok mozija – A Lovasíjász

Mint a magyar küzdősport elkötelezett hívei és kedvelői, szinte kötelességünknek éreztük, hogy mi is megtekintsük Kaszás Géza filmjét, az utóbbi idők legjobban várt magyar alkotását, A Lovasíjászt!

[caption width="503" id="attachment_11206" align="aligncenter"]kassailajos Fotó: A Lovasíjász Facebook[/caption]

„Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek.”


Új rovatunk indulása kapcsán már korábban is felvetődött, hogy megírjuk élményünket a film megtekintését követően.


Miután hónapok óta napi szinten hallani és olvasni a filmmel kapcsolatos cikkeket és véleményeket, nehéz lenne valami olyannal előrukkolni, ami még nem hangzott el. Ezért inkább egy személyes hangvételű élménybeszámolónak tekinthetők ezek a sorok.

A film legelején megismerkedhetünk azzal a mesés környezettel, ahol – a több Guinness-világrekordot felállító – Kassai Lajos családjával él. A bemutatás során röviden betekinthetünk mindennapjaiba, közben pedig ő maga foglalja össze, miként jutott el az íjkészítéstől odáig, hogy elinduljon azon az úton, melyen ma is jár és melyen haladva időközben Hungarikumot teremtett szeretett sportágából, a lovasíjászatból.

Bepillantást nyerünk az íjkészítő vállalkozásba, majd abba,  hogy miként készülnek a tanulók Kassai Lajos lovasíjász-iskolájában a vizsgákra, milyen próbatételeken és vizsgafeladatokon kell magukat átküzdeniük. Kassai Lajos maga jelenti ki, hogy nem a vizsga a fontos, hanem az odáig vezető út. A lovasíjászat elsajátítása mellett a tanulók megtanulnak csapatban együtt dolgozni, miközben egyéni erősségeiket és értékeiket is csiszolhatják. Nagy hangsúlyt fektetnek az állatok és a természet tiszteletére és szeretetére.

Lovasíjász 2


A stáb több utazásra is elkísérte Kassai Lajost, aki az egyik ilyen út során ellátogatott Mongóliába, ahol a hunoknak felállított múzeumot és egy feltárt ősi város leleteit tekintette meg, de azt is láthatjuk, hogy miként működik Kanadában az ottani lovasíjász-iskola. A tanítás és gyakorlás magától értetődően itt is Kassai Lajos kidolgozott módszerét követi, bizonyítva, hogy ez a "magyar találmány" is megállja helyét a világ bármely pontján!


A film hosszát tekintve közel két órás alkotás, azonban ez fel sem tűnik megtekintése során, köszönhetően a magával ragadó képi világnak és a hangulatnak, mely felvillantja a dolgok mélyén képviselt szellemi értékeket.

Egy film kapcsán mindig fontos, kritikus pont a zenei aláfestés, melyről itt Gulya Róbert és a Hangutazók alkotásai gondoskodnak, jól kiegészítve a képi anyagot, szorosan illeszkedve a rendezéshez és mindvégig hasonlóan magas minőséget felmutatva.

"Kerek világ körülöttem, lelkem súgja, hazajöttem!"


A Lovasíjász Kassai Lajos munkásságát hívatott bemutatni, de több lett egy bemutatásnál. Egy két órás, egyfajta motivációs filmről van szó, melynek minden kockájából erő és hit meríthető ahhoz, hogy amit az ember eltervez, és valóban akar, arról tudja, hogy teljesíthető is. Függetlenül attól, hogy épp sportról vagy magánéletről van szó.