Két magyar érem a német judo Grand Prix-n

Folytatódott a magyar judósok idei kiváló szereplése, ezúttal Düsseldorfból hoztunk el két érmet. A 90 kilogrammos Tóth Krisztián második, a nehézsúlyú Bor Barna pedig harmadik helyen végzett a német Grand Prix-n.

[caption id="attachment_11113" align="aligncenter" width="504"]tothkrisztian_2016dusseldorf Tóth Krisztián a dobogó második fokán (Fotó: IJF)[/caption]

A düsseldorfi GP első két versenynapja kevésbé volt sikeres a mieink szempontjából, Zámbori Bence és Gercsák Szabina is vereséget szenvedett az első mérkőzésén. A vasárnap azonban már magyar érmeket hozott.


A 90 kilogrammos Tóth Krisztián miután bemelegedett, ellenállhatatlanul küzdött, riválisai nem találták rajta a fogást. A szlovén Michael Zgnakot még csak intéssel, a brit Frazer Chamberlaint és a kínai Cseng Hszün-csaót már ipponnal győzte le. Az elődöntőben a mongol Otgonbaatar Lkhagvsuren sem okozott gondot a KSI SE kiválóságának, aki vazaris győzelmével a délután döntőbe jutott.


A 90 kilogrammosok fináléjában – némi meglepetésre – Marcus Nymannal nézett farkasszemet a magyar judós. Az egyetlen technikát – a fejen átdobást – erőltető svéd komoly skalpokat gyűjtött a döntő mérkőzésig, a görög Iliasz Iliadsz és a dél-korai Gvak Dong Han sem bírt a hórihorgas versenyzővel.

Korábbi négy mérkőzésükön rendre Tóth Krisztián tudott nyerni, ezúttal viszont ő sem találta a svéd ellenszerét, aki intésekkel a maga javára tudta fordítani a mérkőzést. Pánczél Gábor tanítványa így az ezüstéremnek és száznyolcvan kvalifikációs pontnak örülhet.

A nehézsúlyú Bor Barna is remek napot fogott ki. Vazarival múlta felül a hazai pályán versenyző Sven Heinlét, majd ipponnal a lengyel Maciej Sarnackit. A negyeddöntőben a dél-korei nagy riválison, Kim Szung Minen nem sikerült túljutnia, de a vigaszág ismét a paksi judós sikereit hozta.




[caption id="attachment_11114" align="aligncenter" width="504"]bor_2016dusseldorf2 Bor Barna a bronzéremig jutott (Fotó: IJF)[/caption]

Elsőként az egyiptomi Ahmend Wahid által begyűjtött négy intés jelentette a magyar judós ippongyőzelmét, majd a bronzmérkőzésen egy újabb értékes vazari a kubai Alex Garcia Mendoza ellen. Bor Barna nyakába bronzérem került, amely százhúsz kvalifikációs pontot hozott a konyhára.


Joó Abigélnek a mai napon nem ment a nők 78 kilogrammos mezőnyében, rögtön az első mérkőzésén alulmaradt az ausztrál Miranda Giambellivel szemben. Az egymás ellen is versenyben lévő 100 kilogrammos férfi versenyzőink közül Düsseldorfban Cirjenics Miklós jutott tovább, jobb sorsolásának köszönhetően.

A paksi judós erőnyerőként kezdett, majd egy győzelemmel a tarsolyában a legjobb tizenhat között esett ki. Fogasy Gergő már az első fordulóban beszállt a küzdelmekbe, jukóval verte a német Philipp Galandit, a második fordulóban az orosz Adlan Biszultanov azonban útját állta a BHSE judokájának.

Az olimpiai kvalifikációs rangsorban a két legjobb helyen álló versenyzőnk ezúttal is bizonyította klasszisát, a megszerzett két éremnek köszönhetően az éremtáblázaton a tizennegyedik helyig jutottunk. Az élen Japán (3 arany, 1 ezüst, 0 bronz), Dél-Korea (3, 0, 5) és a házigazda Németország (1, 2, 2) végzett.

/forrás: judoinfo.hu/