A bokszkesztyűk ápolása

Getting Team V fit to fight (literally), the 30th Force Support Squadron offers a challenging boxing workout on Mondays, Wednesdays and Fridays from 5-7 p.m. with boxing coach Don Green. For more information, call the Vandenberg Fitness Center at 606-3832.



Minden relatív, mondja a közhely. Mégis, vannak, akik úgy vélik, hogy kesztyűik szaga azt tükrözi, milyen keményen is edzettek. Igazából a szag sokkal inkább a lustaságnak tudható be, semmint valamilyen eleve elrendeltetett törvény-szerűségnek.

Az egészségedre való odafigyelés ugye alap? Nos, a boksz-felszerelésedre való odafigyelésed is az kéne, hogy legyen. A kemény edzés egy dolog, de az egyszerű higiéniás megfontolásokról nem szabad megfeledkezni! Sokan talán nem is tudják, hogyan kell helyesen tisztítani a kesztyűiket, ezért ezt a témakört járjuk most kicsit körbe.


Alapok


A verejték szaga természetes. Használattal bizony beleizzadunk, az izzadtság beleszárad, idővel pedig bizony megérkezik a szag is. Amit tenni lehet, hogy elébe megyünk a dolgoknak és meggátoljuk, hogy a szag megjelenjen. Kellő odafigyelés mellett nem csak, hogy maga az edzés, az élmény lesz kellemesebb, de még a felszerelésed élettartamát is meghosszabbíthatod!


Először is, edzés után hagyd, hogy a kesztyűk kiszellőzzenek. Azon túl, hogy ez nem kerül semmibe, gyakorlatilag nulla erőfeszítéssel jár. Ne dobd a sarokba vagy a táskádba őket használat után! Azon túl, hogy a kesztyűk, a táskád és egyéb cuccok is bebüdösödnek tőle, a kesztyűben különböző baktériumok jelentkezhetnek! Ne várd meg, hogy pár hónapos, folyamatos bőrgyógyászati kezelés győzzön meg a leírt pár sor helyett!


Szag helyett illat


A parfümmel vagy egyebekkel való kesztyűbe rondítás igen rossz ötlet. A problémát nem oldja meg, igazából a szagot sem fedi el. Sőt, attól függ mit fújsz bele, az is előfordulhat, hogy utána kesztyűidet merevnek fogod érezni, ami szintén nem kellemes. Vigyázz, mert ha olyat fújsz bele, az izzadás, a meleg hatására kioldódik és megmarhatja a kezeid! Próbáld meg pamut rongyokkal vagy régi, de tiszta zoknikkal kitömni inkább a kesztyűket! Sokan esküsznek még a cédrus forgácsra, amit pamut zokniba rakva, a zokni szárát elkötve helyeznek a kesztyűkbe. A kesztyűk kiszellőzése után mindkettőbe rakhatsz egyet.


Ha nem találsz cédrus forgácsot, a hörcsögalom is nagyszerűen működik és friss illata lesz tőle a kesztyűidnek. Hideg levegő fújására képes hajszárítót is használhatsz a kesztyűk belsejének kiszárítására, ami nagyon gyors eljárás, azonban figyelni kell, mert ha túl sokáig csinálod, megkeményedik a bőr! Érdemes egyébként mindenből (minimum) kettőt tartani, így kesztyűkből is. Amíg az egyik párat használod, addig a másik pár pihen, szárad, szellőzik.


A kesztyűk külső oldala


A kesztyűk külső oldalára a legolcsóbb testápoló is megteszi. Ha időről-időre bekened kesztyűid, akkor késleltetheted a bőr kiszáradását és töredezetté válását. Ha műanyagot használsz, akkor egy kis víz és alkohol keveréke lesz a barátod. A kesztyűk külső részét ne feledd el vízzel is letakarítani, nehogy valamilyen vegyszer jusson edzőpartnered, ellenfeled szemébe.