Pillanatképek - Ramon Dekkers

Ramon-Dekkers-ellenfelem

A holland stílus úttörőjére, a thai-ok között a mai napig leghíresebb külföldi harcos - a gyémánt, a pokoli turbina elképesztő tempójáról, hihetetlen erejéről és rettenthetetlen stílusáról lett ismert és népszerű a muay thai világában.


A '90-es években igazi áttörést ért el, amikor mindössze 20 évesen leküldte az akkori Lumpinee Stadion bajnokát, Nangpon Nongeeb Pahuyuth-ot. Az összecsapásra Hollandiában került sor, de egész Thaiföldön sugározták.


A Nangpon fölötti győzelemmel Dekkers híresség és egyben célpont is lett Thaiföldön, ami egészen új lehetőségek kapuit nyitotta meg számára. Dekkers 1991 áprilisában nem mással, mint a legendás Coban Lookchaomaesaitonggal találkozott, a kétszeres Lumpinee bajnokkal, akit nem véletlenül neveztek "Roppantónak". Akárcsak Dekkers, Coban is erejéről, agresszivitásáról volt ismert. Garantált volt tehát a tűzijáték.


Bár az összecsapást Dekkers elvesztette, továbbra is Thaiföld legjobbjai ellen mérkőzött. Sokszor nyert, de igen sok mérkőzést, melyet nem sikerült kiütéssel megnyernie vagy ahol tagadhatatlanul és látványosan nem dominált, elvesztett. Részben ezért is alakult ki agresszív stílusa. A hollandok (és Dekkeres legendás edzőjének, Cor Hemmersnek) hozzáállása az volt, hogy mindig meg kell próbálni befejezni, különben szinte lehetetlen lesz nyerni a thai-ok ellen saját hazájukban.


A thai-ok egy látványos ko győzelmet szerettek volna Dekkers felett aratni, de ez sehogyan sem akart összejönni, így ismét összehozták Coban ellen, aki az első mérkőzés kimenetele kapcsán igencsak favoritként érkezett második találkozójukra. Ezúttal a legendás Lumpinee Stadionban találkoztak, a televízió pedig Európában és Ázsia-szerte közvetítette a mérkőzést. Nem sokkal első találkozásuk után tehát, 1991 Augusztusában Coban és Dekkers ismét egy szorítóban találták magukat.


Dekkers ezúttal nem váltogatta alapállását, megtalálta ritmusát és pontosabban talált. Egy ütésváltás során horga talált, Coban pedig megtántorodott. A ring sarka felé indultak, ahol Dekkers hatalmas ütések egész sorozatával talált, Coban pedig megindult lefelé. Felállt, de látszott, hogy a kocka visszavonhatatlanul megfordult. Cobanra rászámoltak! Dekkers ezután ismét megingatta ellenfelét, a kötelekhez terelte és leküldte. Mérföldkő volt ez a muay thai történetében, hiszen először győzött le egy Farang egy Thai bajnokot legnagyobb stadionjukban. A gyémánt kiütéssel győzött!


https://www.youtube.com/watch?v=7z9Ot-7mJF0

Azért is bírt még rendkívüli fontossággal ez a mérkőzés, mert Dekkers győzelmével a muay thai a nemzetközi színpadra lépett, robbanás-szerű növekedésnek indult és hatalmas mértékben befolyásolta a nyugatot és az elkövetkezendő Farangok egész sorát (elég csak "John" Wayne Parr-ra gondolni).


De a győzelemmel Dekkers a thai-ok véleményét is megváltoztatta a nyugati művészetről, az ökölvívásról. A "turbina" záporozó ütései, kombinációi egyértelmű bizonyítékokként szolgáltak. Dekkers nevéhez számtalan rekord, elsőség fűződik. Első külföldiként nyerte el például "Az év harcosa" címet Thaiföldön, elsőként részesült királyi kitüntetésben a sportért tett szolgálatai kapcsán. Egyben a külföldi harcosok nagykövetének is megtették.


A gyémánt 2013 Február 27-én, egy edzés után biciklire ült szülővárosában, Breda-ban. Enyhe szédülést érzett, de útnak indult. Sohasem érkezett meg. Egy szívroham leterítette és magatehetetlenül hullot a járdára. A járókelők próbáltak segíteni a mentők kiérkezéséig, de hiába. Ramon Dekkers (186 győzelem, 95 KO/TKO) elment, de a gyémánt fénye örökké itt ragyog nekünk. Nyugodjék békében!


Tiszteletére a GLORY szervezet elérhetővé tette az összes rendelkezésükre álló Dekkers küzdelmet, IDE kattintva pedig eljuthattok az oldalra és megnézhetitek "A gyémánt" néhány emlékezetes meccsét.


https://www.youtube.com/watch?v=ghSOjWSUFeM