Jóga a küzdősportokban és azon túl II. - A mindennapok

kanto-tamas-havanna-joga-ellenfelem

Legújabb rovatunkban nem csak, hogy testi-lelki táplálékot igyekszünk Nektek adni egyszerre, de arra is szeretnénk rávenni, hogy amennyiben lehetőségetek engedi, gondolkozzatok el azon, mi mindent adhat nektek a jóga akkor is, ha azzal úgymond lelki, szellemi céljaitok nincsenek. A mozgékonyság, a teljes mozgástartományotok visszanyerése és kihasználása rendkívül fontos profiknak, amatőröknek és azoknak is, akik egyszerűen csak érdeklődnek a küzdősportok iránt, de civil életükben íróasztalok mögé vannak kényszerítve, egész napos ülésre kárhoztatva.


A sorozat első részében egy kis ízelítőt, bemutatót kaphattatok és megismerhettétek Kántor Tamás útjának bizonyos állomásait, találkozását a jógával, valamint, ahogy azt említettük is, nem csak a küzdősportokkal foglalkozók kaphatnak majd fontos és hasznos információkat, hanem a jóga mindennapi élet során való hasznosságáról és használhatóságáról is halhattok.


Következzenek Kántor Tamás szavai!


A Jóga szükségessége a mindennapokban


Mai felgyorsult világunkban számtalanszor találkozunk az időhiány problémájával. Rohanunk mindenhova. Munkába, gyerekekért, jó esetben jóga órára. Türelmetlenek vagyunk a postán, az orvosnál, a hivatalban, de még a szupermarketekben, a kasszák soraiban. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyi közlekedési baleset okozunk csupán türelmetlenségből és figyelmetlenségből adódóan!


Annyira felgyorsult életet élünk, hogy sajnos mindez már szinte természetessé kezd válni. Gyors-étkezdékben étkezünk vagy előre elkészített ételeket veszünk és így tovább. A felgyorsult világ mellékhatásainak listáját végtelenül hosszan lehetne folytatni.


Úgy éljük le az életünket, hogy alszunk, mert az igazán fontos dolgok mellett elrohanunk, és nem vesszük őket észre.


De hová is sietünk? Hallott már valaki olyat, hogy túl lehet élni az életet? És hogy mi köze ennek a Jógához? Néhány évvel ezelőtt még magam sem tudtam, amíg meg nem tapasztaltam a saját bőrömön.


Amikor valaki a jóga útjára lép, fokozatosan elkezd minden letisztulni körülötte. Fiatalos, rugalmas testet kap, kiegyensúlyozott és energikus lesz. Megszűnnek a különböző, helytelen testtartásból származó rendellenességek, fájdalmak, eltűnnek a zsírpárnák és még órákig sorolhatnám a jótékony hatásokat.


A szavak önmagukban mit sem érnek tettek nélkül, de az sem szerencsés, ha az egyik napról a másikra bekövetkező csodát várjuk. Az én életem hétről-hétre lett egyre csodálatosabb és élményekkel gazdagabb, pedig ugyanabban a házban élek, ugyanott dolgozom és még csak a komplett ruhatáramat sem kellett lecserélnem.


Amint megváltozik egy adott dologhoz, esetleg problémához való viszonyulásod és rájössz, hogy nem kell ezen annyit rágódni. Ha tudod, megoldod, ha nem, akkor pedig nem és nem rágódsz rajta napokig. A problémák olyanok, akár az évszakok. Jönnek, mennek, váltakoznak. Ha ezt így elsőre nehezen is emésztjük meg, akkor is érdemes rajta elgondolkozni.


A nagy bölcsek erre azt mondják, hogy ne a világot akard megváltoztatni, hanem a gondolkodásodat. És akkor megváltozik a világ.


Persze a jóga ennél sokkal több. A jóga az önkontrollról és a lemondásról szól, ez pedig először nehéz, rögös és keserű út, de ha elég kitartóak vagyunk, azt fogjuk tapasztalni, hogy édessé válik. Senki sem fog végigmenni ezen az úton helyettünk és nem is mehet. Mindig az első lépés a legnehezebb. A többi már szinte gyerekjáték.


Tedd meg ezt a lépést! Ne holnap, ne majd - itt és most! Élj tisztán!


Az életminőségünket 3 kötőerő és azoknak a keveredései határozzák meg: a Jóság (Szattva), a Szenvedély (Radzsasz) és a Tudatlanság (Tamasz).


A jóság minőségében levő étel meghosszabbítja az élettartamot, megtisztítja az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget ad. Az ilyen tápláló étel édes, lédús, zsíros és ízes. A túl keserű, túlságosan savanyú, sós, csípős, száraz és égető ételt a szenvedély kötőerejében levők kedvelik. Az ilyen étel fájdalmat, kedvetlenséget és betegséget okoz. A tudatlanság minőségében élők a fogyasztás előtt három óránál tovább főzött, ízetlen, állott, bűzös és tisztátlan ételt szeretik. B.G. 17/8


Következő cikkünkben a jóga küzdősportokban és más sportokban való jótékony hatásait fogja ismertetni. Addig is szép napot mindenkinek. Namaste!


Kántor Tamás


kantortamas1(kukac)gmail.com


Kapcsolódó: I. rész, III. rész