Jóga a küzdősportokban és azon túl

Kantor-Tamas-Pitbull-Team-ellenfelem


Legújabb rovatunkban nem csak, hogy testi-lelki táplálékot igyekszünk Nektek adni egyszerre, de arra is szeretnénk rávenni, hogy amennyiben lehetőségetek engedi, gondolkozzatok el azon, mi mindent adhat nektek a jóga akkor is, ha azzal úgymond lelki, szellemi céljaitok nincsenek. A mozgékonyság, a teljes mozgástartományotok visszanyerése és kihasználása rendkívül fontos profiknak, amatőröknek és azoknak is, akik egyszerűen csak érdeklődnek a küzdősportok iránt, de civil életükben íróasztalok mögé vannak kényszerítve, egész napos ülésre kárhoztatva.


A cikk-sorozatban szó lesz a jóga mindennapi élet során való hasznosságáról és használhatóságáról is, de a küzdősportokkal foglalkozók is fontos és hasznos információkat kaphatnak majd egy olyan embertől, akinek mondhatjuk komoly tapasztalata van már ilyen téren, hiszen aktívan dolgozik együtt harcosokkal a soroksári Pit Bull Team-nél, sőt, maga is a harcosok sorát gazdagítja! Következzen Kántor Tamás bemutatkozója sorozatindító cikkünk első részében!


Kántor Tamás vagyok, bár többeknek inkább csak a ’Havanna’ becenévre hallgató Pit Bull Team harcosként lehetek ismerős. Amióta az eszemet tudom különböző sportokkal foglalkozom, de életem nagy részét mégis a küzdősport töltötte ki mindeddig.


Nem vagyok egy idős ember, de mondhatjuk, hogy elég tartalmas volt az eddigi életem minden szempontból. Nagyon sok mindenen keresztülmentem. Mindig többre vágytam és bár mindig elértem, amit akartam valami mégis mindig hiányzott. Ezt az űrt semmi sem volt képes betölteni, míg néhány évvel ezelőtt ráeszméltem, hogy „csak” egyvalami hiányzik. Mindennek az alapja: az önismeret.


Nagyon sok vallás és filozófiai kutatatás után eljutottam egy pontra, ahol aztán megismerkedtem a Jógával. Először, mint mozgásformával, de aztán fokozatosan mélyültem el benne, újabb és újabb élményekkel és önismerettel gazdagodva. Idővel arra a következtetésre jutottam, hogy a Jóga valójában nem egyszerűen egy mozgásforma és egy begyakorolt mozdulatsor. A Jóga ennél sokkal több és ezt szeretném a kedves olvasóval megosztani. Szeretném, ha ez a nagyszerű és csodálatos tudomány, ami annyi dolgot segített az életemben megérteni és elfogadni, minél több emberhez eljusson és tudja hasznosítani azt a mindennapokban.


Hogy mi is valójában a Jóga, azt nehéz lenne néhány sorban leírni és összegezni, ezért megpróbáljuk pontról pontra elkalauzolni az olvasót ebben a csodálatos világban, ami mindig itt van előttünk és körbevesz minket, csupán nem vesszük észre.


A jóga szó kapcsolódást jelent egy magasabb energiához , de az elme megzabolázását is jelenti. Ez egy teisztikus tudomány, aminek több ezer éves múltja van. Azért érzem fontosnak ezeket kihangsúlyozni, hogy ne gondoljuk azt, hogy ez egy modern találmány. Semmi újat nem találtunk ki csak követjük az ősi Szentírásokat, amiket már több ezer éve pontosan lejegyeztek.


A jóga tehát egy életfilozófia, ami segíti az életet élhetőbbé tenni. Egy olyan tudomány, ami részletesen foglalkozik a táplálkozással, életmóddal, mozgásformákkal, de még a gondolkodásra és a helyes életvitelre is részletesen kitér. Ezért fokozatosan szeretnénk az olvasóknak ezt bemutatni.


Hangsúlyozom, hogy ha ez az egész filozófia csak nekem segített volna, nem állítanám ekkora bizonyossággal, hogy mennyire jó és hasznos, de láttam azokon, akiknek módom volt tovább adni ezt a tökéletes tudományt, hogy mennyire pozitív irányba változott az életük és mennyire hálásak ezért. Bárki bárhol csatlakozik be a jógába, valami olyasmit kaphat, amit a mindennapi életében is hasznosítani tud majd egész biztosan.


Egy ideje már a jóga oktatásával is foglalkozom, mert szeretném, ha minél több embernek be tudnám mutatni jótékony hatásait, mind fizikális mind pedig mentális vonatkozásban. Lassan fél éve járok a soroksári Pit Bull Teambe heti rendszerességgel és bizton állíthatom, hogy az odajáró harcosok nagyon megkedvelték. Sőt, annyira hasznosnak bizonyult, hogy már a szülők is csatlakoztak az órához.


Kantor-Tamas-Pitbull-Team-2-ellenfelem


Világszerte egyre többen kezdenek jógázni és tombol a jóga láz. Ezért is szeretnénk egy teljes képet adni az olvasónak, hogy mi is valójában a jóga, és hogy ne vezessék meg mindenféle modern-kori spekulációval. A következő cikkünkben a jóga mindennapi életben való fontosságáról és hasznosságáról fogunk beszélni. Szép napot mindenkinek!


Kántor Tamás


kantortamas1 (kukac) gmail.com


Kapcsolódó: II. rész, III. rész