Csíkszeredán oktatták az Esések Iskoláját

Csíkszereda fehér köntösbe fogadta az Esések Iskoláját


Az Esések Iskolája egy bemutatkozó lehetőséget kapott a TF továbbképzés keretein belül, melyet Reigl Mariann és Makszin Imre szervezett a Határon túli magyar testnevelőknek 2014 nyarán, Budapesten. A 2 X 2 óra arra volt elég, hogy felkeltse az érdeklődést, Izsák Székely Lóránd a csoport vezetője jelezte a bemutató végén, hogy bár nem ígéri meg, (mert ha egy Székely ember ígér, azt be is tartja – Székely emberre jellemzően) de mindent elkövet annak érdekében, hogy megismertesse, beajánlja a programot. Sikeres egyeztetések után, elfogadta a Romániai Tanügyminisztérium és a magyar kormány forrás támogatásával, meghívást kapjunk Csíkszeredába egy 20 órás képzés megtartására 2015.02.3-4-5-re.


10550949_783961028349992_6854430065492762453_n


Két nagy szervezet szoros együttműködésével került megrendezésre, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza évközi továbbképző programja keretében, a gyakorlati órákat Erdély egyik legszebb líceumában, a Márton Áron Romai Katolikus Főgimnáziumában tarthattuk. Testnevelő tanárok és óvodapedagógusok részére volt meghirdetve a képzés, akik között megtiszteltetésünkre egy 2 Danos Aikido mester is részt vett.


A gyakorlati programok 09.00 – 15.30 között voltak, feszített tempó, változatos gyakorlatok jellemezték és a sok gyakorlás a csontokat igen, de az izmokat nem kímélte. Az alap és középfok átadása – elsajátítása volt a cél, a módszert az alapító és szakmai vezető Dobrotka Béla (Judo mester) adta át. Az elméleti bemutatók 16.00 – 18.00 óráig tartottak, a reflexek és egyensúlyozás témakörben, amit Popol Beáta RehabEsésTan vezetője (konduktor – tanító) tartott. Nagyon fontos, hogy miképpen tudják beépíteni a testnevelés órákba az esések tanítását, ezért a rávezető gyakorlatok játékos, variálható gyakoroltatásának bemutatása és az elsajátított helyes technikák különböző alakzatokban történő ismételtetése fontos szerepet kapott. A közös gondolkodás segítette a pedagógusokat, hogy ráhangolódjanak a feladatra és maguk is ötleteket adjanak egymásnak. A folyamatos ellenőrzés és önellenőrzés, önmagukkal szemben is a türelem gyakorlásához segítette a résztvevőket.


esesekisk


Célunk, hogy azokon a helyeken, ahol tanítanak komoly eséstudást szerezhessenek az óvodások, iskolások vagy akár a sportolók is, hisz mindegyik testnevelő valamely sportágban jeleskedik. Kiemelném Varó Gyula testnevelő tanár - edzőt, akinek a fia lábtenisz junior világbajnok lett 2014-ben, ő is szeretné beépíteni a lábteniszedzéseken, illetve az oktatásába azt az esésfajtát, ami meccs közben elkerülhetetlen, és segíthet a beleset megelőzésben.


A résztvevő testnevelők megköszönték az Esések Iskolája által tartott képzést, abban a reményben, hogy folytatása lesz az egészség megőrző, testi épség megóvó, baleset megelőző képzésnek más megyékben - városokban is Erdély szerte. Magunk részéről teljesen nyitottak vagyunk, ha hívnak, megyünk!


Néhány nyilatkozat testnevelő tanároktól és óvodapedagógusoktól a Dobrotka- módszerről, névtelen kérdőívekből: „Nagyon érvényesült a fokozatosság elve!” „Jól felépített gyakorlatok, mindenki számára hasznosak és elsajátíthatóak.” „Nagyon jó volt a képzésen a türelem gyakorlása és a folyamatos hibajavítás.” „A testnevelési órákba teljes mértékben beépíthető elemekre bontva a módszer.”
Köszönet a szervezőknek, aki ezt a képzést lehetővé tették, hogy az Erdélyben élő magyar testnevelők tovább öntözzék azt a magot, amit ebben a 3 napban elültettünk.


esesek


Szeretnénk beindítani a képzők képzését! Felhívás teszünk közzé az http://ellenfelem.hu oldalon keresztül.  Várjuk mindazok jelentkezését, akik velünk együtt, egy innovatív, folyamatosan fejlődő, orvos professzorokból, mozgásfejlesztő háttércsapattal szeretnének együtt segíteni, dolgozni a társadalom széles területén.  Célcsoportjaink az óvodások, iskolások, mozgássérültek, idősek és minden sportágban szereplők, hisz minden sportág alapját tanítjuk specifikusan, tehát pedagógusokat, testnevelőket, óvodapedagógusokat, mozgásfejlesztőket, sportági edzőket - szakedzőket keresünk programunkhoz, akik elvégeznék a képzők képzése programunkat.
Mi NEM csak adaptáljuk a küzdősportok eséstanait, hanem át és kidolgozzuk, bármely sportágra jellemző szimulált esésfajtát, ha kell személyre szabottan is. Nem célunk beavatkozni az adott sportágak mozgásrendszerébe. Esések Iskolája elsődleges célja, hogy testkontakt következtében, ütközésekből, elesésből származó baleseteket megússzák, sérülésmentesen vagy minimalizáljuk azt. Küldetésünk, hogy „a megkezdett tevékenységet -elesés után is - képes legyen folytatni!”Dobrotka Béla. Ha arra mutatkozik igény, hogy küzdősport elemeket is tanítsunk, nem zárkózunk el, sőt abban is tudunk segíteni, mint másodlagos cél.
Esések Iskolája világelső kezdeményezés, és látjuk, hogy lennének követőink, ami jelzi, hogy jó utat választottunk, jó úton haladunk. Az Esések Iskolája nem csak TAO-s sportági szövetségekkel (azon belül egyesületekkel) köt együttműködési szerződést, hanem bármelyikkel, akinek fontos a testi épség megóvás, ezzel együtt a balesetek megelőzése saját sportága, sportolói számára.


Dobrotka Béla ötletgazda alapító, és Popol Beáta Esések Iskolája RehabEsésTan vezetője