A küzdősportok és a street workout

street-workout-header


A saját testsúlyos edzés ezen ága, mely főleg szabadtéren, parkokban végzett extrém torna-gyakorlatokat foglal magába remek módja a fizikai fitnesz javításának, a nagyszerű fizikum kialakításának és erőd növelésének. A street workout az Egyesült Államokból kezdte meg világhódító körútját, a calisthenics alapjait használva alakult egy letisztult "műfajjá", mely egy bárhol elvégezhető edzést kínál, amihez ráadásul saját testünkön kívül szinte semmire sincs szükség, legyünk akár egyedül, akár csoportban.


Cikkünkben Berecz István személyi/online edző, szponzorált, a street workoutot versenyszerűen űző sportoló beszél majd nektek arról, mi mindent adhat a küzdősportokat verseny- vagy akár hobbi-szinten művelőknek ez az edzésmódszer.


István négy éve foglalkozik saját testsúlyos edzéssel, természetes mozgásformákkal és mondhatni azonnal bele szeretett a sportba, ill. az érzésbe, amit adott. Nagyon tetszett neki az is, hogy mennyire más, mennyire nincs köze a konditermes hangulathoz, melyet lássuk be, sokan nem szeretnek.


Egy biztos – itt nem vagy beszorítva kötött mozgásokba, mozdulatokba, melyeket gépek határoznak meg, akár a mozgástartomány, akár más tekintetben.


„A célom bemutatni a különböző országos és külföldi bajnokságokon a tudásom, emellett az oldalamon egy olyan közösség kiépítése, ahol az emberek tanulhatnak tőlem, hibáimból, valamint azokból a tapasztalatokból, melyeket az évek során szereztem.” – mondja István.


Ahogy azt írtuk is, István személyi edző, így oktat termekben, a szabadban, otthonokban is, de egyre inkább az online személyi edzés irányába specializálódik . Erről részletesebben honlapján, a www.bereczistvan.hu oldalon olvashattok.


Következzenek István szavai:


Ezt a mozgásformát bármely más sportághoz csatolni lehet akár kiegészítésként is. Nagyon ajánlott küzdősportolóknak, mivel rengeteg dinamikus gyakorlattal ismerkedhet meg az, aki belekezd. A robbanékonyság kulcsfontosságú itt is és megannyi módszer van a fejlesztésére.


Mivel igen nagy mozgástartományban dolgozunk, szükség van arra, hogy teljesen mobilisak legyünk, ehhez pedig adva vannak gyakorlatok, melyeket végezve szintről-szintre haladhatunk.


A street workoutban óriási fókusz van a törzs és fogás-erőn, ebből adódóan az itt szerzett erőt a küzdősport több ágánál fel tudjuk használni. Legyen szó álló- vagy földharcról, egészen biztosan profitálhat belőle az, aki megismerkedik eme nagyszerű mozgásformával.


Szinte hihetetlen milyen erőre tehet szert az illető, aki nekikezd! Rohamos sebességgel lehet fejlődni, ha valaki komolyan veszi és van mögötte háttér, edző, aki segíti a munkáját.


Elsőnek egy sokak számára ismert gyakorlatot szeretnék bemutatni, mellyel az állóképesség, a robbanékonyság, az erő, a fogás-erő mind egyszerre fejleszthető. A test szinte összes izmát meg lehet dolgoztatni ezzel a gyakorlattal! Mi is ez a gyakorlat?


A MuscleUp

muscle-up

A videóban most három népszerű variációt mutatunk - a lendületest, a lendület nélkülit és a statikust, az ún. lassú MuscleUp-ot. Ez a három variáció háromféleképp edzi a testünket. Mindhárom gyakorlat alapja a street workoutnak. A lendületessel első sorban a dinamikát tudjuk elsajátítani. Itt egyre jobban át kell, hogy érezzük testünk izmainak együttes működését, akár a harcban. Az agy és az izmok közötti kapcsolat lenyűgöző sebességgel javul, gyorsul, amennyiben hetente többször is nekiállunk gyakorolni.


A lendület nélküli MuscleUp már egy igen komoly erőszintet igénylő gyakorlat, mellyel szintén rettenetesen növelhető a robbanékonyság, a hirtelen, óriási erőkifejtésnek köszönhetően, hiszen ennél a gyakorlatnál egy pillanat alatt kell felhúznunk az egész testsúlyunkat, majd ki is kell tolnunk.


A lassú MuscleUp az őrszem-húzódzkodásnak egy komoly erőszintet igénylő formája. Itt szintén tudnunk kell irányítani a testünket, úgy végezni a gyakorlatot, hogy a legkényelmesebben tudjunk felgördülni a rúdra. Hihetetlen fogás-erőt igényel, és az alkarunk edzésére is tökéletes, de az egész felsőtestet, törzsünket, sőt, a tartásból fakadóan még a combunkat is megdolgoztatja!


Az alábbi videón a Barstarzz Sweden jóvoltából igazából az összes említett variációt és meg egy kicsit többet is láthattok, de a rávezetéssel kapcsolatban is kaphattok tippeket, hiszen nem valószínű, hogy elsőre sikerülne, sőt, még le is sérülhetsz. Érdemes az alapokkal kezdeni - húzódzkodás, negatív muscleup, stb. Jó edzést!


https://www.youtube.com/watch?v=PMEhv0-WC34