Tizenéves kickbox-milliomost avattak Japánban

blade-2-header


A két európai versenyzőt is felvonultató BLADE Fightight Championship 2. tornát követően a szuper középiskolás, Nasukawa Tenshin győzelmi híre töltötte meg a japán küzdősportok internetes oldalait augusztus első hétvégéjén. Nem csoda, hiszen a mindössze 16 éves japán sportoló a BLADE Kupán KO-val küldte padlóra összes ellenfelét, és vitte haza a BLADE -55kg bajnoki címét, valamint az ezzel járó 6,7 millió Forintnak megfelelő jutalmat.


A döntő összecsapás első menetében Nasukawa egy jól irányzott bal rúgással kényszerítette földre a japán Naito Taikit (19), aki azonban rögvest talpra állt. Nem kellett több Nasukawának, aki ismételt lendületben egy bal horoggal ajándékozta meg ellenfelét, aki másodszorra is padlóra hullott. Hiába próbálta folytatni a küzdelmet Naito, talpra állását követően egy nyílegyenes ütés megpecsételte sorsát, így a menet - és ezzel együtt a finálé meccs - 1 perc 41 másodperc alatt véget is ért.


[gallery type="slideshow" link="none" ids="7540,7541,7542,7543"]

Nasukawa 2014. júliusi debütálása óta 6 versenyből 6-n győzedelmeskedett, ebből pedig 5-t KO-val nyert. Az ígéretes sportkarrier elé néző ifjú titán a sugamoi TARGET Kickboxing gym klubot képviselve szállt ringbe, ahol a profi edzők nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal tehetségek képzésébe és fejlesztésébe, és ahol már magyar honfitárs harcos is ütötte a homokzsákot.


Nasukawát a K-1 harcokhoz szükséges remek képességekkel áldotta meg az ég, de persze sokat dolgozik a sikeréért, melyből ízelítőt is adott a verseny előtti két héttel rendezett nyilvános edzésen. „A mozgási sebességem gyors és kifinomult változtatását hatásosan tudom használni az ellenfeleim kifárasztásában.” – nyilatkozta Nasukawa.


A lenyűgöző technikai felkészültségén kívül flexibilitása is említésre méltó, hiszen olyannyira hajlékony, mint egy képzett balett táncos. „Igen fiatal vagyok, de még nem érzem, hogy a legjobbat tudnám nyújtani. Úgy vélem, hogy 23-24 éves koromig van mit csiszolnom magamon. S hogy ez mennyire fog sikerülni, az eredményt már nagyon várom.” – fűzte hozzá a japán bajnok.


A BLADE Fightight Championship kupát 3 japán profi küzdősport egyesület, a Bigbang, a Rebels és a Rise közös szervezésében bonyolítják 2014 óta a japán fővárosban. Ahogy eddig, most is láthattuk külföldi versenyzők színre lépését a tornán: többek között jelen volt az örmény származású olasz állampolgár, Armen Petrosyan (28) és a szlovén Samo Petje (23) is.


[gallery type="slideshow" link="none" ids="7537,7538"]

Az örmény kickboxer az International Sport Karate Association (ISKA) váltósúlyú (-70kg) címmérkőzését vívta Kido Yasuhiro-val (32), melyet egyhangú 3-0 bírói döntéssel nyert meg. Armen Petrosyan két alkalommal is volt Muay Thai bajnok Olaszországban. A Team Leone Petrosyan csapat színeit képviselő Armen pályafutása során 79 mérkőzésből 63 nyert meg, ebből 24-t KO-val.


Bátyja, a 29 éves Giorgio szintén kickbox bajnok, akit technikai tudása, pontossága, védekező-képessége kapcsán csak „Doktor” néven emlegetnek a küzdősport-körökben, mely képességekkel eddig a világ számos élvonalbeli harcosát győzte le a lehető legminimálisabb sérüléseket szenvedve.


[gallery type="slideshow" link="none" ids="7544,7545,7546,7547"]

A BLADE sporteseményére Szlovéniából érkező Samo Petje a japán Hirono Yu-val (30) csapott össze a -70kg kategóriás superfight-ban. A Cezar’s Gym szőke harcosa 30-28, 30-27, 30-29-es igen szoros pontozással vívta ki a győzelmet a Bigbang szuper váltósúlyú bajnoki címét birtokló Hironoval szemben.


Samo nem fukarkodott a látványos technikai elemekkel: láthattunk kemény térdrúgásokat, jobb- és bal horgokat és jól célzott fejrúgásokat is, aminek intenzitása egyre csak erősödni látszott a második mentben mindaddig, amíg Hirono bal szeme feletti erős vérzés miatt közbelépett az orvos. Végül a három menetes harc Samo győzelmével ért véget.


A 177 cm magas szlovén kickboxer egyébként a Petrosyan fivérekkel együtt tréningezve készült fel a BLADE megmérettetésére, ellenfele, Hirono pedig Hollandiában edzett egy hónapot.  Samonak ez volt a harmadik profi mérkőzése Japánban. Tavaly júliusban először járt az országban a Rise japán profi egyesület által szervezett tornán, majd decemberben a BLADE kupán, ahol mindkét estben győzelemmel távozott.


Juhász Sandy