Tóth Fanni ezüstérmes az ifjúsági VB-n

A végére meglett az érem is! Az ifjúsági világbajnokság utolsó egyéni versenynapján Tóth Fanni révén megszületett az első magyar érem. A kitűnően menetelő judóst csak a döntőben tudták megállítani.


tothfanni2015ifivb2


Szombaton két-két férfi versenyzőnk indult a 90 és +90 kilogrammos súlycsoportban, ám messzire sajnos egyikük sem jutott. Árvai Péter, Tóth Csaba és Fábos Kristóf egy-egy meccset, míg Waczulik Richárd két mérkőzést vívhatott az ifjúsági világbajnokságon.


A +70 kilogrammban két éremesélyes judósunk lépett tatamira, a nap végére azonban csak részben örülhettünk. Szigetvári Mercédesz erőnyerőként kezdett, majd egy vazarival győzte le francia riválisát. A német Ina Bauernfeind elleni csata azonban váratlanul ért véget.


A történtekre Gosztonyi Balázs nemzetközi bírónktól kaptuk a magyarázatot: a magyar lány egy vaki gatame nevű karfeszítést hajtott végre állásban, miközben dobást kísérelt meg. Ez hanszoku-make büntetést, és a további küzdelmekből való kizárást von maga után, így a vigaszági mérkőzésre már nem állhatott ki a bajai judós, aki így a pontszerző hetedik helyen végzett.


Tóth Fanni elképesztő formát hozott a vb-re, a döntőig minden mérkőzését egy gyors ipponnal nyerte meg. A döntőben a japán Szone Akira akarata érvényesült, aki először vazarira majd egy kis belső horogból ipponra dobta a magyar lányt. A KSI SE kiválóság ezüstérmes lett, ezzel a magyar csapat legjobbjaként végzett az ifjúsági világbajnokságon Szarajevóban.


Tóth Fanni ezüstérmének köszönhetően a mieink az éremtáblázat tizenhatodik helyére ugrottak fel, az élen Japán (4 arany, 1 ezüst, 2 bronz), Oroszország (2, 1, 6) és Hollandia (2, 1, 0) végzett.


/forrás: judoinfo.hu/