Muay Thai – méret és klincs-technika

muayelbow
Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, ha az ellenfél magasabb, nehezebb, a klincs-ben nyakunkba akaszkodva komolyan le tud fárasztani, a magasságbeli esetleges előnyök pedig veszély térdesekkel szembesíthetnek. Amint az írtuk is, ezen tényezők ellensúlyozhatóak, ha a megfelelő erő és technikai edzések felkészítettek erre a feladatra.


De mit is jelent a megfelelő technika? A korábbi cikkünkben Sakmongkol által mutatottakon túl szerencsére bőven van honnan tanulnunk. Egy remek példa lehet a legendás Yodsanklai Fairtex is. Több meccsét is felhozhatnánk példának a 267(!) közül, de egyik legutóbbi, 2013-ban, a Lion Fight 10-en Chike Lindsay elleni összecsapása éppen megfelelő lesz. Chike Lindsayről tudni kell, hogy nem csak, hogy többszörös bajnok maga is, de látványosan izmosabb, nagyobb Yodsanklainál.


A nagyobb, erősebb ellenfél elleni küzdelem egyik gyakori problémája, hogy az ellenfél valószínűleg hosszabb kezei miatt az ütőtávról való harc nem biztos, hogy jól működik, de közelről is problémás lehet a dolog, mivel a magasság- és esetleges súly-béli előnyt komolyan ellenünk fordíthatják a klincsben.


Yodsanklai épp erre a problémára mutat egy megoldást Lindsay ellen, mégpedig úgy, hogy nem csak, hogy az ellenfél súlyát nem cipeli, de semlegesíti támadásait és hatékonyan tud ellentámadni. A technika nem kockázatok nélküli, hiszen ellenfelünk tulajdonképpen befogja fejünket, azonban ez is ellensúlyozható, így gyakran az lesz előnyben - paradox módon -, akinek be van fogva a feje. Ne feledjük, ez csak akkor van így, ha pontosan tudjuk, hogy mit csinálunk. Főleg akkor kockázatosabb a technika, ha MMA-ban is használni szeretnénk.


Amint azt a videón láthatjuk majd, Yod megpróbálja saját jobb vállát Lindsay bal hóna alá minél inkább benyomni és a kar felett átnyúlva (felső horog), keresztbe átnyúlva irányítani a fejet, zavarva a látását is, míg másik kezével Lindsay jobb karját irányítja, annak könyökhajlatába nyúlva.


YodChike-clinch-ellenfelem
Így Yodsanklai nagyban semlegesíti Lindsay támadásait, csökkenti hatékonyságát és lehetőségeit is, sőt, előnyös helyzetbe kerülve ő indít hatékony támadásokat. Fontos az ellenfél hóna alá kerülés, ill. a csípő befordítása is - így nem mi cipeljük ellenfelünk súlyát. Yodsanklai erre mindig is figyelt és nektek is érdemes! Soha se cipeld ellenfeled, mert csak idő kérdése és kifáradsz bele.


Az ellentámadás egyik nagyon szép példája, ahogy sokadjára a kar alá kerülve Yod a másik kéz könyökével odacsap. Baljával Lindsay jobbját fogja, majd a támadás pillanatában a jobb kézzel a megfelelő pozícióba tolja jobbjával ellenfele fejét és egy tökéletes bal könyököt helyez el rajta.


YodChike-clinch-elbow-ellenfelem
Nézzük a mérkőzést és figyeljük meg, ahogy Yodsanklai újra és újra alkalmazza a technikát, semlegesíti Lindsay klincs-támadásait, nem cipeli magán súlyát és rendkívüli hatékonysággal végzi ellentámadásait. Irány a terem! Jó gyakorlást!


https://www.youtube.com/watch?v=s9ubI-dm-ZQ&hd=1&rel=0