Stretching - Csak lazán!

A nyújtás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, legyen szó bármilyen sportról is. Az intenzív mozgás előtti bemelegítés elengedhetetlen annak érdekében, hogy a sérülés veszélyét a lehető legkisebb százalékra toljuk le.

rogan_stretching

A nyújtást (stretching) 2 nagyobb részre oszthatjuk, aktív és passzív formában. Ezeken felül is felosztható több részre, mint statikus vagy izometrikus nyújtás.


A megfelelő nyújtás és bemelegítés előkészíti az izmokat a terhelésre, és segít elkerülni az izomgörcsöket is. Emellett javítja vérkeringést és segít az izmoknak a regenerálódásban, illetve felkészíti a testet a fokozott terhelésre.


A passzív nyújtás alatt értendő a hosszabban elnyúló, úgymond megtartott gyakorlatok, mint a vádli vagy épp az ágyék nyújtása.


Az aktív nyújtás fejleszti az aktív hajlékonyságot és erősíti az izmokat.


Szakaszokra osztva: előfeszítés, fellazítás és statikus nyújtás, ez az, amikor egy felvett pozíciót a végsőkig tartunk. A tartás hosszáról különböznek a vélemények, egyes helyeken 60 másodpercet is írnak, de ez rengeteg tényezőtől függ.


A stretching is, ahogy az egész edzésmunka, megkívánja a mentális ráhangolódást és összpontosítást. Nem árt, ha már edzés kezdetén fejben "ott vagyunk".



Az alábbi videóban egy speciális küzdősportolóknak és földharcosok számára összeállított gyakorlatsort láthattok.

http://www.youtube.com/watch?v=PTYLKjn6WTA