Bor Barna World Masters ezüstérmes

Remekelt Rabatban Bor Barna: a paksi óriás ezüstérmet szerzett a World Judo Masters versenyén, a döntőben csak a sportág legnagyobb csillaga, Teddy Riner tudta megállítani. Karakas Hedvig az ötödik, Joó Abigél pedig a hetedik helyen zárt a judo elitversenyén.


bor2015rabat


Az első versenynapon a 73 kilogrammban az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE) a tavalyi bakui Grand Slam-viadalon aranyérmes izraeli Muki ellen kezdett. Legutóbbi találkozásuk, a tokiói Grand Slam-torna bronzmeccsén magyar győzelmet hozott, s Rabatban is Bíró Tamás tanítványa kezdett jobban. Először Mukit intették, majd páros intés következett, de egyértelműen a magyar judós volt kezdeményezőbb. Csakhogy a harmadik perc elején az izraeli kihasználta Ungvári Miklós pillanatnyi figyelmetlenségét, és ipponnal vetett véget a mérkőzésnek.


Az 57 kilogrammosok versenyében a világranglista hatodik helyén álló német Roper várt Karakas Hedvigre. A Honvéd-Kipex judósa nem kezdett jól, Roper jukóval szerzett vezetést, ám sikerült fordítani, a második perc elején szerzett magyar ipponnal! Toncs Péter versenyzője a mongol Dorjsuren ellen már a négy közé jutásért harcolhatott. Egy intés döntött a mongol javára, ahogyan a vigaszági meccsen a holland Verhagen ellen Hédi is így nyert.


Következett a bronzmeccs, a román Caprioriu ellen – az összecsapás ugyancsak intéssel dőlt el, méghozzá az aranypontos csata nyolcadik percében – sajnos a románok olimpiai ezüstérmese szerezte meg így a harmadik helyet, Karakas Hedvig ötödik lett.


A 81 kilósoknál Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex) ellenfele a nyolc közé jutásért a kanadai olimpiai bronzérmes, vb-második Valois-Fortier lesz, a mértékadó Judoinside statisztikái szerint az eddigi hat összecsapásukból kettőt nyert a magyar judós, még 2011-ben. A szoros meccs ezúttal is a kanadai győzelmét hozta, ő csak két intést kapott, míg Krizsán Szabolcs neve mellé három került, így a magyar sportoló nem folytathatta a küzdelmeket.


A 78 kilogrammban Joó Abigél a háromszoros Afrika-bajnok algériai Uallal ellen esélyesnek számított, s nem is borult a papírforma, ipponnal nyert. A negyeddöntőben a hollandok világbajnoka, Verkerk várt a KSI SE kétszeres Európa-bajnokára, s utóbbi egy jukóval nyert. Abigél a vigaszágon kapott javítási lehetőséget, de a franciák világbajnoka, Audrey Tcheumeo ezúttal jobbnak bizonyult, így Pánczél Gábor tanítványa a hetedik helyen zárta a Mesterek tornáját.


joo2015rabat


A nehézsúlyúaknál Bor Barna (Atomerőmű SE) a kiemelési száma miatt legfeljebb a döntőben találkozhat a franciák szuperklasszisával, Teddy Rinerrel, ahhoz azonban először is le kell győzni az osztrák Allerstorfert. A paksiak világbajnoki ezüstérmese eddig négyből négyet nyert az osztrák ellen, az idén már háromszor – Düsseldorfban, Samsunban és Zágrábban – is elkapta. Most sem volt másként, a paksi óriás lejátszotta a tatamiról ellenfelét, s végül ipponnal lépett tovább.


Akárcsak a román Natea ellen! Ez már keményebb csata volt, a rivális jukóval vezetett is, de a győzelem ezúttal is menetrendszerűen, a negyedik percben jött. Az elődöntőben a hollandok feltörekvő fiataljának, Roy Meyernek sikerült elvenni a kedvét, Bor Barna jukóval biztosította a helyét a fináléban, ahol a sportág legnagyobb csillaga, a franciák olimpiai, világ- és Európa-bajnok klasszisa, Teddy Riner várt rá. A hétszeres világbajnok hetedik esztendeje egyetlen – vitatott – vereséget jegyez, miközben több mint száz nemzetközi meccset nyert meg, ezt a káprázatos sorozatot most sem sikerült megszakítani, de Bor Barna így is igen büszke lehet erre az ezüstre – a nemrég megnyert Grand Slam-arany után ez is jelzi, hogy Barna egy kisebb hullámvölgy után visszaverekedte magát a súlycsoport legnagyobbjai közé!


A rabati csúcsversenyen a japánok szerepeltek a legjobban, 3 arany-, 3 ezüst- és 6 bronzéremmel első helyen végeztek az éremtáblázaton, megelőzve Oroszország (2, 1, 1) és Mongólia (2, 0, 2) válogatottját. Magyarország Bor Barna ezüstérmével holtversenyben Ausztriával, Nagy-Britanniával, Argentínával, Fehéroroszországgal és Kolumbiával a tizenegyedik helyen végzett.


forrás: judoinfo.hu