Két magyar aranyérem a zágrábi Grand Prix-n!

Ragyogóan szerepeltek a mieink a zágrábi olimpiai kvalifikációs Grand Prix-n: Krizsán Szabolcs és Tóth Krisztián arany-, Csoknyai László ezüst-, Joó Abigél pedig bronzérmet szerzett, Bor Barna az ötödik, Cirjenics Miklós a hetedik helyen végzett. A rangos viadalon Magyarország első lett az éremtáblázaton!


krizsan2015zagreb1


Az első versenynapon sajnos nem sok babér termett a mieink számára, csak két győzelmet sikerült kicsikarni: a 66 kilogrammban az immár a Budaörsi SC színeiben versenyző Zámbori Bence az első összecsapásán jobb intésaránnyal legyőzte a román Lazeát, ám a következő körben ugyancsak intésekkel alul maradt a későbbi döntős német Siedllel szemben. Az 52 kilogrammos Maros Barbara (Honvéd-Kipex) ippongyőzelemmel kezdett az ausztrál Trotter ellen, őt a románok nagyágyúja, az ugyancsak döntőig menetelő, s végül aranyérmet szerző Chitu búcsúztatta a második fordulóban.


Szabó Csaba (60 kg, Kecskeméti JC) finn, Pupp Réka (48 kg, Atomerőmű SE) brazil riválistól szenvedett vereséget, míg az olimpiai ötödik helyezett, vb- és Eb-bronzérmes Karakas Hedvig (57 kg, Honvéd-Kipex) intésekkel veszített a román Ohai ellen.

A második napon a két 81 kilósunkért izgulhattunk: jelenleg Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex) és Csoknyai László (Atomerőmű SE) is „befutó” helyen áll az olimpiai kvalifikációs ranglistán, vagyis nekik nemcsak az ellenfelekre, de egymásra (sőt, még Ungvári Attilára is) figyelniük kell – Zágráb előtt Csoknyai vezetett a „magyar rangsorban”.


Az ASE olimpikonja győzelemmel kezdett a szlovén Cetic ellen, aztán a világranglistán tizenhetedik mongol Otgonbaatar következett, akit Csoknyai László vazarival győzött le. A spanyol Nacimiento ellen már a helyezések elérése volt a tét, jukóval összejött ez is. A paksi judós lendületbe jött, a negyeddöntőben a belga Bottieau ellen vazarival, az elődöntőben pedig az olasz Ciano ellen intésekkel jutott tovább – vagyis bejutott a fináléba!


A Honvéd-Kipex judósa, Krizsán Szabolcs a világranglista tizennyolcadik helyezettjeként kiemelt volt a zágrábi versenyen, s erőnyerőként a második fordulóban kapcsolódott be a küzelmekbe. A portugál Lima ellen sziporkázott, ipponnal lépett tovább, majd az ukrán Dudcsikkal találkozott, akit ugyancsak ipponnal ütött el a folytatástól.


A német Maresch vazarival, az orosz Haszan Halmurzajev pedig ipponnal maradt alul a magyar judóssal szemben, s Toncs Péter tanítványa is bejutott a döntőbe! A két 81 kilós magyar immár harmadszor döntőzhetett egymás ellen – tavaly Szófiában, az idén januárban Tuniszban is Krizsán-Csoknyai finálét rendeztek, s mindkétszer a Honvéd-Kipex judósa nyert. Ezúttal is nagy taktikai harc folyt a tatamin, a két magyar judós nem kímélte egymást, s végül – három-egyes intésaránnyal – Krizsán Szabolcs bizonyult jobbnak.


Érdekesség, hogy a huszonöt esztendős versenyző két évvel ezelőtt éppen a horvát Grand Prix-n aratott győzelmével kezdte el „igazán” nemzetközi karrierjét, s most ismét GP-aranyat akasztottak a nyakába. Ez a medál duplán értékes számára, hiszen immár az olimpiai kvalifikációs rangsorban is beelőzte honfitársát, ráadásul – szigorúan olimpiai szemüvegen át nézve – a zágrábi siker ezúttal többet ér még az Európa-bajnoki címnél is: az esetleges bakui sikerért 200, a zágrábi elsőségért 300 kvalifikációs pont jár.