Progresszív sparring

sparring


Legyen szó bármilyen küzdősportról, a sparring egy elengedhetetlenül fontos elem az edzésben, a technikák tökéletesítésében, elsajátításában. Az alábbiakban egy az alapoktól történő építkezést mutatunk be olyan formában, mely a gyakorló képességeinek különböző aspektusait mind igénybe veszi, bevonja az aktivitás körébe. A példánkban ugyan 3 perces meneteket és 1 perces szünetet használunk majd, de természetesen ez könnyen átalakítható és testre szabható.


1. Kezdj árnyékolással. Fontos, hogy ne csak az unásig ismert, ismételt előre mozgást, dzsebet és jobbost használd, hanem fókuszálj a lábmunkádra. Mozogj előre, hátra, használj szögeket! Nagyon sokan egyszerűen nem tudják hogyan kell árnyékolni. Csak mozognak körbe, ismétlik ugyanazt az öt dolgot.


Próbálj meg használni mindent az eszköztáradból! Védelem, beugratások, fejmozgás, ellentámadás, ütések, rúgások, térdesek, könyökök, minden! Kezdhetsz lassabban, a lábmunkára koncentrálva leginkább először, de idővel add hozzá a kombinációkat, ellentámadásokat, figyelve a védelmedre is. Ez bemelegíteni is nagyon jó.


2. Ezután csinálj két menet árnyékolást egy partnerrel. Felváltva mozogjatok egymás irányába, majd hátra. Itt még nincs kontakt, nem értek egymáshoz, csak legyetek aktívak. Üssetek és reagáljatok. Akár felváltva is csinálhattok 1-1 menetet, ahol egyszerre az egyikben csak az egyik fél támad, a másik a védelemre koncentrál, de percenként is cserélhettek szerepet. Játszogassatok el ezzel, mert sokat lehet variálni.


3. Jöhet két menet dirty boxing (MMA-t edzőknek, ld. lentebb) vagy klincs munka. Próbáljatok meg trükkösek lenni, előkészíteni a test ütéseket és közel lenni az ellenfélhez. Keressétek hol van nyitva a fedezék és/vagy használjátok a testeteket, hogy nyitást érjetek el. Maradjatok folyamatosan érintkezésben a partnerrel. Ha szigorúan muay thai sparringra koncentráltok, akkor keverj bele térdeseket és keresd a helyet a könyököseidnek. Ne könyököld le az ellenfeled, csak keresd a helyet a könyököknek.


http://www.youtube.com/watch?v=wxh4a2r0sBw&list=PL9A73DB9655FB3EF1

4. Húzz bokszkesztyűt a vezető kezedre. Ebben a menetben csak dzseb sparring lesz. Mozogjatok ütőtávon belülre és kívülre, próbáljátok előkészíteni a dzsebet. Duplázzatok, triplázzatok rá némelyikre, használjatok test-dzsebet és a lábmunkát, valamint a fejmozgást vegyétek aktívan igénybe a dzseb minél változatosabb előkészítéséhez. Ez a drill igen hamar látványosan javítani fog a dzsebjeiteken.


Egy menetet csináljatok ebből, a következőben pedig helyenként belekeverhettek bármilyen vezető kezes technikát. Ne feledjétek, hogy ez még mindig egy alapvetően a dzsebről szóló menet lesz! Használjátok a különböző dzsebeket - rövideket, hosszúakat, felfelé irányulóakat. Még rövid vagy hosszú vezető horgokat is bedobhattok. Fókuszáljatok az irányításra! Gyors, pontos mozdulatokat akarunk, de ha eltalálod komolyabban a partnereidet és ártasz nekik, az azt jelenti, hogy vagy az irányításnak vagy a technikának vagy híján.


5. Jöhet a sípcsontvédő a hátsó lábadra. A következő menetben csak a vezető kezet és a hátsó lábad használhatod. Egy-két menet után vagy jöhet a másik sípcsontvédő is vagy a másik kesztyű. Aztán jöhet 2-3 menet még, amíg csak el nem juttok addig, hogy mindkét kesztyű és mindkét sípcsontvédő rajtatok van. Ha a kezeid nem olyan jók vagy a dzsebed, a dzseb sparringban ez látszani fog. De a drill úgy is kezdődhet akár, hogy egy sípcsontvédőt viseltek. Egy olyan menet, melyben csak a vezető lábbal rúghatsz, elő fogja hozni, hogy ha gondjaid vannak a rúgásaiddal.


Ne feledd, az, hogy csak full contact sparringból lehet tanulni, egy legenda. A csak testre kivitelezett technikákra korlátozott sparring (test és mellkas ütések, lábra és testre mért rúgások) is hasznos lehet, odafigyelve a távolságérzék nagyszerűen fejleszthető vele. A fejre mért dzsebek helyett egyszerűen testre kell irányozni ilyenkor az ütéseket. Nem a levegőben beszélünk - Naseem Hamed, Jr. Witter, Herol Graham mind használták ezt a módszert.


A cikk elején leírtakon túl a cél, hogy a sparring megvariálásával és bizonyos korlátok felállításával előjöhetnek olyan, addig nem látható gyengeségek, gyengébb pontok, melyeknek javításával mind az alapjaid, mind az összkép látványosan javulhatnak. A sparring arra való, hogy a mozgást, kombinációkat, lábmunkát és a technikák előkészítését élesben gyakoroljuk, egy élő ellenfél ellen.


A sparring minden formája javít a reflexeken és mozgáson! Próbáld ki és vidd bele ezeket a szituációkat a sparringokba és figyeld, ahogy fejlődésnek indulsz!



Irány a terem! Jó edzést!