Így láttuk mi - Mayweather vs Pacquiao

Mayweather-Pacquiao


A hosszas bevezető helyett ezúttal ugorjunk inkább egyből a közepébe valahova! Sokan hihették, hogy a küzdelem Pacquiao lábmunkájának sebességéről fog szólni, de Mayweather alulértékelt ütőereje, jobbja döntőbbnek bizonyult, mellyel hezitálásra késztette Pacquiao-t. Ami igazán magasan a többiek felé emeli Mayweather-t, az az, hogy az időzítés, a távolság felmérésének és tartásának mestere, valamint, hogy pontosan tudja mikor és miért csinálja azt, amit. A meccsek folyamán folyamatosan képes az adaptációra, ezáltal pedig minden ellenfelét megoldja fejben. Ahogy a meccs mutatta, erre a fajta adaptációra Pacquiao nem volt képes.


Röviden összefoglalva Floyd folyamatosan Pacman balja felé fordult, hogy elkerülje a bal egyeneseket. Távol tartotta és jobbosokkal, horgokkal szedte ízekre. Dzseb, balra körözés, dzseb, jobb kéz, dzseb, dzseb és persze rengeteg kapaszkodás. Röviden ezt csinálta Floyd. Pacquiao sokszor tűnt diktálni a tempót, ment előre, de igazából nem tudott élni a lehetőségekkel. Vagy nem ütött/nem ütött eleget, ill. nem talált. Sok nézőnek tűnhetett úgy, hogy Floyd szaladt, de a Compubox számok mást mutattak. Az alábbiakban a menetrekre lebontott találatok számát láthatjátok.






















































Menet123456789101112Összesen
Mayweather81115711211515119178148
Pacquiao36512314656116481

 

Mayweather összesen 435 ütéséből tehát 148 landolt, ami 34%-os találati arány. Pacquiao esetében a 429-ből 81 talált, ami 19%-os találati aránynak felel meg. Mayweather 67 dzsebbel, 81 erős ütéssel talált, mellyel szemben Pacquiao 18 dzsebje és 63 erős ütése áll. Összesen 267 dzsebet engedett el Mayweather, amiből tehát mindössze 67 talált, de a dzseb látszólagos egyszerűsége ellenére egy sokrétű, többfajta célra használható ütés. Itt Mayweather egyértelműen a távolság tartására, a táv irányítására használta.


Természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy a szinte elviselhetetlen bíró, Kenny Bayless az 5. menetben már nyolcadszor szólt Mayweathernek Pacman fejének lehúzása miatt, ill. a menet közbeni szünetben a könyök használata miatt, amit szintén Pacman tarkójába nyomott párszor. A pontlevonás persze elmaradt.


Pacquiao részéről igazából nem láttuk azokat a fegyvereket, amit a meccs előtt emlegettek. Nem használta igazán a különböző szögeket támadásaira, bal egyenesét nem tudta érvényre juttatni. Feszegették, hogy Mayweathernek voltak gondjai a fordított alapállású ellenfelekkel, de itt ez most nem nagyon látszott. Megfojtva Pacquiao támadásait Mayweather vezető lábával ütőtávon belül is mozoghatott a fordított alapállású Pacquaio hátsó keze felé, az erő-ütések irányába és ugyan Pacquiao bal keze a testre sokszor szép volt eleinte, de Mayweather ki tudott körözni jobbja körül büntetlenül, ezzel is szemléltetve a belső szög gyengeségét - nagyon könnyű ugyanis kiforogni.


Alapvetően nem az volt a kérdés, hogy mit nem csinált Pacquiao, hanem az, hogy mit tett Mayweather, amitől úgy tűnt, hogy Pacquiao nincs formában. Amint fentebb írtuk, megfojtotta támadásait, dzsebjeivel, mozgásával bizonytalanná tette, így Manny sokkal kevesebbet támadott, más meccseihez képest elenyészően keveset ütött, nem használta a szögeket és ahogy előtte már 47 másik harcos, úgy ő sem találta Mayweather ellenszerét. Erre pedig, hogy ellenfelüket olyan küzdelemre kényszerítsék, melyben megszokott formájukhoz képest alul teljesítenek, csak a legnagyobbak képesek. A végeredmény jelen sorok írója szerint közelebb volt, mint az igen irreálisnak ható 118-110 az egyik pontozólapon, de a Mayweather győzelem egyértelmű.




[caption id="attachment_5664" align="aligncenter" width="599"]Mayweather-Pacquiao_scorecard 116-112, 116-112, 118-110 Mayweather javára[/caption]

Aki azt hitte, hogy Mayweather oda áll Pacquiao elé és addig ütnek majd, míg valaki lemegy, az vagy nagyon naiv vagy nem látta még Mayweather korábbi meccseit.


Mayweather generációjának legjobb defenzív harcosa, amint a küzdelem utáni sajtótájékoztatón elmondta, a sakkjátszma már a ringen kívül elkezdődik és ott indul, hogy egyáltalán kiket válogat a csapatába, kit vesz maga mellé. Alex Ariza, Pacquiao korábbi erőnléti edzőjének átcsábítása egy ilyen, a sakkjátszmán belüli lépés volt. Mayweather elmondása szerint tudta, hogy Ariza fontos szerepet játszott korábban Pacquiao csapatában, de nem nehéz belátnunk az átcsábítás a pszichológiai hadviselésben is jelentőséggel bír. Mayweather célja, mint mindig, hogy ellenfelét a lehető legkellemetlenebb szituációba, helyzetekbe hozza, mely így neki kedvezve a számára legkényelmesebb úttá válik a győzelemhez.


Elmondása szerint Mayweather eleve úgy vágott a csatába, hogy tudta, lesznek bukott menetek, de összességében nagyobb perspektívából nézte a meccset és először is látni akart bizonyos mozdulatokat, ütéseket, mozgási mintákat, melyekre aztán ellen-válaszokat adott. Testütéseivel lassította Pacquiao-t, majd mikor eleget talált, kezdte beugratni - lenézett, bemozdult, de a várt testütés helyett dzsebbel puhított.


A meccs után szivárgott ki, hogy Pacquiao jobb válla sérült volt, edzőpartnerei elmondása szerint annyira, hogy pár héttel korábban el lettek küldve, így Pacquiao komoly edzésmunkától esett el. Azóta erről képek is előkerültek, ahol Pacquiao jobb keze már felkötve látható.


Mayweather-Pacquiao-serules


A rajongók, az Internet világa természetesen még nem nyugodott le, de máris mindenféle újabb felételezések és összeesküvés-elméletek indultak meg ennek kapcsán, ill. a vállsérülés miatt használt fájdalomcsillapító injekció legalitása miatt, de mindezek már csak feltételezések, elmúlt lehetőségek és lehetségességek maradnak. Tény, hogy Pacquiao legalább két éve egyszerűen nem úgy néz ki, mint előtte. Az, hogy az Algieri meccset nem tudta befejezni idő előtt, mindenki számára ébresztőként kellett volna hasson.


Összességében az akció síkján nem volt izgalmas a mérkőzés, mégis a technikai dolgok, az igazi ínyenceknek igen beszédes apróságok miatt egy nagyon érdekes összecsapás volt a Mayweather vs Pacquiao, mely a bevételek és a két harcos fizetési csekkje terén mindenképpen egy igen időtálló és emlékezetes rekord maradhat.


http://www.youtube.com/watch?v=mgxkzJPxoDs