Bjj - Túl a kék horizonton

bjj-kek-ov


Sokan hagyják abba a bjj-t kék övnél, sokan jutnak fekete övig, holott képességeik, a koncepcióikkal kapcsolatos felfogásuk, ill. azok alapossága leragad egy lila övesénél. Mit lehet tenni hát, ha leragadsz? Hogyan fejlődj tovább és kerüld el, hogy te is csak egy legyél azok közül, akik feladják? A fekete öves Eddie Fyvie a jiujitsutimes-on közzétett néhány ezzel kapcsolatos gondolatot, használható, rögtön beépíthető tanácsot. Nézzük őket!


Először kezdjük ott, hogy miért ragadnak le oly sokan, miért adják föl? Ha már liláig jutottál, az esélyeid sokkal kisebbek arra, hogy feladd a sportot végleg, de alapvetően ugyanazon okok miatt lehet itt is leragadni, mint kék övnél.


A fekete övet nem egy éjszaka alatt lehet megszerezni, hanem sok-sok év kemény munkája árán (természetesen vannak kivételes tehetségek is, akik 3-4 év alatt elérik ezt, de a többség nem ilyen). Ha stagnálni kezdesz, unatkozni, úgy érzed, hogy nem fejlődsz, az sosem jó jel. Ha kék öves vagy, ha lila - nyugodj meg, minden szinten előfordul az ilyesmi. Sokan itt követik el a hibát - frusztráltak lesznek, netán depresszióba esnek és feladják, nem ismerve fel azt, hogy ez egy olyan időszak, amin mindenkinek keresztül kell mennie a fejlődés érdekében.


A másik ok az lehet, hogy többeknek egyszerűen elég a kék, visszarettenti őket a hosszú út, ami a fekete övig vezet. Elég csak a Pan Am-ot vagy a Világbajnokságot megnézni, hogy lássuk, a fekete öves kategória a legkisebb, míg a kék és fehér a legnagyobb. A magasabb övfokozat megszerzésénél mindig fennáll a veszély - bár egyre kisebb mértékben -, hogy vagy motiváltabb leszel vagy megelégszel az új övvel és úgymond leállsz.


Lilánál már jobb a helyzet, hiszen itt a bjj már tényleg az életed, a rutinod része. Inkább arra kell figyelned, hogy célzott, minőségi edzéseket iktass be és - bár természetesen számít - nem feltétlenül a gyakoriságon van a hangsúly. Ennél a fokozatnál már nem kapsz annyi instrukciót oktatódtól, mivel félig-meddig egy olyan területre érkezel, ami nem tanítható: saját stílusod, mozdulataid kialakítása. Nagyobb figyelmet kell fordítanod a tranzíciókra, a pozíciók, subok, fordítások közötti rések szűkítésére. Ha sweepelsz valakit, sikerül a mount vagy az időzítéssel még gondok vannak?


Kezdd el figyelni, érezni az ellenfeled és próbálj meg a jelekből olvasni - mire készül? Ez az a "hatodik érzék", amit a legtöbben hosszú évekig keresgélnek. Próbálkozz, hagyj vagy zárj nyitányokat és figyeld meg, hogy mi történik, hogy reagálnak rá! Tanulmányozd az egész pszichológiáját! Megvan egy pozíció? Egy sub? Próbáld meg kívülről, a "plafonról" szemlélni magad és a helyzetet. A szögek, a lábaid helyzete közeli kapcsolatban áll egy másik technikával? Melyikkel? Ha látni fogod, több mindent, több mozdulatot össze tudsz kapcsolni logikus láncba.


Minél magasabb szinten gurulsz, annál több trükköt ismernek majd ellenfeleid is, így ha figyelemelterelésként próbálkozol valamivel, fontos, hogy igazinak tűnjön. Ha nem próbálkozol meggyőzően nem dőlnek be neki, ha pedig túlzottan is rágörcsölsz, ellened használják majd. Ha mindig ugyanúgy gurulsz, lelassítod a fejlődésed. Ha mindig ugyanazokat subolod ugyanazon technikákkal, nem haladsz majd. A különböző korú, testalkatú, képességű ellenfelekkel mind máshogy kell gurulnod.


Próbálj ki több mindent - légy nehéz, használd a súlyod felülről, ha meg is van egy sub engedd el (a flow rollingról írt cikkünkben is volt már szó erről). Légy játékos, de legyen célod! Ne tarts sokáig pozíciókat, hagyd, hogy rossz helyzetbe kerülj és gyakorold a meneküléseket, a védelmed. Ha lehet, gurulj hosszan néha, időkorlát nélkül.


Fókuszálj a koncepciókra - míg a fehér és kék öves szinteken inkább csak mozdulatokat, eszközöket tanulsz, melyekben az egyéni gondolataidnak nincs sok helye, addig lilánál ennek már teljesen máshogy kell lennie. Érthető is, hiszen lila alatt az "eszközöket" tanulod használni és ehhez szilárd alapokra van szükség.


Lila övnél és fölötte már komolyabban elmerülhetsz - és el is kell merülnöd - az absztraktabb, sokszor nem igazán tanítható területekben. Az alapok mesteri szinten való elsajátítása után elkezdhetsz kísérletezni és az összképre koncentrálni, a több száz technikát koncepciókba foglalni, melyek lehetővé teszik, hogy szükség esetén gyorsan használni is tudd őket.


Szemben a fekete és barna övekkel, akik nem csak, hogy le tudnak győzni, de el is tudják magyarázni hogyan csinálták (főleg a fekete), a lila öv még egy erősen olyan fázis, ahol főként önmagadra kell koncentrálnod. A legtöbben itt még nem állnak készen arra, hogy igazán át- vagy visszaadjanak valamit a bjj közösségbe.


A feketénél már képesnek kell lennie valakinek arra, hogy tanítson. Itt a koncepciók be kell, hogy legyenek már vésve és gyakran még több, még újabb mozdulatok felé kell kalandozni a fejlődés érdekében. Fontos azonban, hogy ne csak félig tudj minden mozdulatot és ne csak a tapasztalat, az eltöltött idő miatt válj fekete övessé.


Ha fekete is lesz az öved, de nincs meg mögötte a koncepciók, pszichológia, filozófia mély értése, valójában csak lila öves leszel. Ezen tényezők nélkül nem lehetséges a mesterré válás. Gurulj céllal, hatékonyan, a fejlődés érdekében és ne felejtsd el a stratégiát, az analízist!