Kiss Balázs is ott lesz az Olimpián

Hihetetlen hangulat volt péntek délelőtt 10 órától a budapesti Körcsarnokban, ahol a világbajnok Kiss Balázs és az olimpiai kvótát szerző Varga Ádám küzdöttek meg a riói csapatba kerülésért. A válogató két győztes mérkőzésig zajlott, amit Kissnek sikerült elérnie, hiszen először 2-0-ra, majd másodjára ‘1-1-re győzte le a 29 éves Vargát, tehát ebben a súlycsoport ő képviselheti Magyarország színeit a riói olimpián.

[caption id="attachment_13332" align="aligncenter" width="504"]kiss_balazs fotó: Kisbenedek Attila[/caption]

A brutális meleg időjárás ellenére is megtelt péntek délelőtt a birkózó válogatott központja, a budapesti Körcsarnok. Nem hiába, hiszen nagyon nagy volt a tét a kihírdetett válogató mérkőzésen, ami a világbajnok, vb-bronzérmes Kiss Balázs és a nagybecskereki európai kvalifikációs versenyen olimpiai kvótát szerző Varga Ádám között zajlott. Rengeteg embert megmozgatott a gigászi küzdelem. A helyszínen követte figyelemmel a mérkőzéseket többek között a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Fábián László, utánpótlás igazgatója, Tóth József és sportigazgatósági főmunkatársa, Kálmán Péter. A birkózó szövetség képviseletében jelen volt Farkas Tibor főtitkár, Bacsa Péter, Komáromi Tibor és Kovács István alelnökök. Számtalan televíziós és rádiós stáb mellett természetesen a sportág mostani és régebbi ászai is jelen voltak, így több olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmessel találkozhattak az érdeklődők.


A szabályok speciálisak voltak, hiszen Szöul olimpiai bajnoka, a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya kihangsúlyozta, hogy nem szeretné, ha a bírók döntenék el a mérkőzést, azt akarja, hogy Rióban a legjobb 98 kilogrammos versenyző lépjen majd szőnyegre.


Ez most be is igazolódott, hiszen nagyon kiélezett mérkőzéseket láthattak a jelenlévők. Az első mérkőzésen kétszer három perc alatt egyetlen akció sem történt, így 0-0-val mentek bele a hat perces hosszabbításba a versenyzők, ahol Balu térdelőhelyzetből egy remek billentéssel megszerezte a vezetést. A BVSC kiválósága szerint ezzel az akcióval éles helyezetben még sosem próbálkozott, de végtelenül boldog, hogy épp élete egyik legfontosabb összecsapásán sikerült végrehajtania. Kiss 2-0-ra vezetett, majd sikeresen ráült az eredményre, a mérkőzés hátralevő része tehát “kartevéssel” ment végig. Kiss - Varga 1-0


Húsz perc pihenő, mindenki átrágta a látottakat, jöhetett a második felvonás. Közel negyven fokos melegban ugrottak egymásnak a felek, hamar meg is gyöngyöztek, ami az akció végrehajtását igencsak megnehezítette. A mérkőzés közepén azonban Vargának még is sikerült, lenti helyzetből remek emelését sikerült eladnia, igaz, csak egy pontot ért a dobás. Sok volt még vissza a mérkőzésből, Balázs igyekezett behozni a hátrányát. Hatalmas iram volt, közben Kiss lefogta Varga fejét, amiből egy pontért kiléptette a küzdőtérről, ezzel 1-1-re, később szerzett ponttal átvette a vezetést a világbajnok. Jött a hosszabbítás, mindkét versenyzőn látszott, hogy kiadott mindent magából, mégis Balu látszott aktívabbnak, ezért Péteri László aranysípos bíró többször is megintette Ádámot, de Balu minden alkalommal állásból kérte. Lejárt a hat perces ráadás, Kiss Balázs ismét győzött, így összességében 2-0-ra megnyerte a válogató mérkőzést, kiharcolta a riói csapatba kerülést.


Balun tisztán látszott, hogy mindent kiadott magából, alig állt a lábán, de tapsokkal és puszikkal igyekezett megköszönni a lelátón örjöngő BVSC-s fiataloknak, valamint a jelenlévő barátoknak, ismerősöknek a szurkolást. Rövid szusszanás után a kamerák előtt is elmondta, mit érez a győzelem után:


„Három a magyar igazság, s egy a ráadás, negyedikre sikerült kivívnom az olimpiai szereplést. Úgy érzem, megérdemeltem, s a szívemnek, a kitartásomnak köszönhetem. Amikor kiderültek a szabályok, elgondolkoztam, mit tehetek, azt a fogást, amivel az első mérkőzést nyertem, élesben most csináltam először. Az év elején porckorongsérvvel bajlódtam, közben Ádám megszerezte a kvótát, aztán megkaptam a lehetőséget, megnyertem az országos bajnokságot, jól birkóztam a Pytlasynski-emlékversenyen, de harmadszor is bizonyítanom kellett. Hiszek a sorsszerűségben, s abban, hogy világbajnoki címmel, további érmekkel a hátam mögött Rióban megkoronázhatom a pályafutásomat. S még valami: az indulásomat szeretném felajánlani nemrég elhunyt jó barátomnak, Majosházi Istvánnak, mindenki Lecsó bácsijának.”


Balu mellett természetesen Varga Ádám is megszólalt, aki elárulta, hogy senkinek sem kívánja azt az érzést, amit az utóbbi két hónapban át élt, ettől függetlenül állítja, hogy ma azt győzött, aki a jobb volt és Kiss Balázs ma jobb volt nála. Sok sikert kíván neki az olimpián.


A válogató mérkőzéseket egyébként élőben lehetett nézni (és most is vissza lehet még nézni az összecsapásokat) a Birkózó Szövetség hivatalos Facebook-oldalán!


/forrás: birkozoszov.hu/