Kótai Mihály irányítja ezentúl a Fradi bokszolóit

Az FTC ökölvívó szakosztályának új vezetője, Kótai Mihály azt szeretné, hogy a következő olimpián már fradista bokszoló is induljon. - írja a fradi.hu

[caption id="attachment_13057" align="aligncenter" width="504"]kotai fotó: Korponai Tamás[/caption]

Közel másfél éve, 2014 végén alakult újjá a Ferencváros ökölvívó szakosztálya a legendás edző, Szántó Öcsi bácsi vezetésével. Akkor a szakosztályvezetői feladatokat a világ- és olimpia bajnok Kovács „Kokó” István vállalta magára. A Fradi TV műsorvezetője egyéb elfoglaltságai miatt már nem tud elég figyelmet fordítani az egyesületre, ezért egy újabb világbajnok, Kótai Mihály vette át tőle a stafétát.


Kótai 1976-ban született Nyíregyházán, első profi mérkőzését 2000-ben vívta, később a WBC és a Nemzetközi Boksz Szervezet (IBO) váltósúlyú világbajnoka lett. 2006-ban folyamatos sérülések miatt bejelentette visszavonulását, később ugyan még visszatért egy-egy meccsre, de a profi pályafutásának véget vetett.


- Pontosan tíz éve abbahagytam a profi ökölvívást, azóta elég sok dologba belefogtam, igazából nem tudtam eldönteni, hogy mihez kezdjek magammal – emlékezett vissza az újdonsült szakosztályvezető a fradi.hu-nak profi pályafutása befejezésére.


- Felvételiztem az orvosi egyetemre is, ahova legnagyobb megdöbbenésemre elsőre felvettek, egyébként arra nagyon büszke vagyok, hogy csináltam egy emelt szintű kilencven százalékos biológia és egy kémia érettségit. Egy évet jártam az egyetemre, de közben rádöbbentem, hogy így 35-36 évesen ez már nem megy annyira, a sok tanulás túl sok időt vett el a családomtól, ezért abbahagytam. Természetesen van civil életem most is, két cégben dolgozom, de a legbüszkébb a két gyermekemre vagyok, a nagyobbik az Operaház gyermekkórusának a tagja, ezért most az egész család opera rajongó lett. Eddig sosem gondoltam volna, hogy ez a műfaj engem is meg tud fogni, de örülök neki.


Hogyan kerültél kapcsolatba a Ferencváros ökölvívó szakosztályával?
- Szántó Öcsi bácsit gyerekkorom óta ismerem és úgy három-négy évvel ezelőtt kicsit elhíztam, ezért újra elkezdtem lejárni edzeni hozzá. Először még Kispestre, majd amikor átjött a Fradiba, akkor ide. Gyakorlatilag mindennap találkoztunk és egyik beszélgetésünk során felvetette, hogy legyek a szakosztály új elnöke, mert Kokó a rengeteg elfoglaltsága miatt kevesebbet tud foglalkozni az egyesülettel. Nem kellett sokáig győzködnie engem Öcsi bácsinak, így elvállaltam ezt a felkérést, szívesen segítek.


Melyek a céljaid szakosztályvezetőként?
- Magyarország és az ökölvívás is olimpia központú, az eredményességet legfőképpen az ötkarikás játékokon elért teljesítmény alapján ítélik meg az emberek. Mi most bizonyos helyzetben szerencsések vagyunk, ugyanis most lesz olimpia, tehát van még négy évünk arra, hogy néhány fiatal versenyzőt felépítsünk a 2020-as ötkarikás játékokra. Ehhez erős utánpótlásra van szükség, amelynek a kiépítésén dolgozunk. A célom természetesen az, hogy a Fradi ökölvívó szakosztályának aképviselői a jövőben eséllyel indulhassanak el a nagy tornákon.




[caption id="attachment_13053" align="aligncenter" width="572"]kótai_mihály_fradi fotó: fradi.hu[/caption]

Másfél évvel az újjáalakulás után milyen most az ökölvívó szakosztály helyzete?
- Különös helyzetben vagyunk, mert jelenleg három igazolt felnőtt versenyzőnk van Pollák Olivér, Tóth Imre és a kétszeres Eb-ezüstérmes Káté Gyula, aki már harmincnégy éves, tehát nem számít mai gyereknek. Ifi bokszolónkból viszont több is van, akik nagyon szépen szerepelnek a korosztályos versenyeken. Bedák Pali vezetésével rengeteg kisgyerek kezdett el az elmúlt időben ökölvívó edzésre járni, köztük is akad pár, akiken látszik, hogy tehetségesek. Ha most bárki lejön a Fradi edzőtermébe, akkor azt látja, hogy tele van fiatallal, ami mindenképpen biztató a jövőre nézve.


Szakosztályvezetőként mi lesz a feladatod? Mi az, amit középtávon meg akarsz valósítani?
- Én szakosztályvezetőként nem a szakmai munkával fogok foglalkozni, azt Öcsi bácsi és a Bedák Pali csinálja. Nekem sokkal inkább a szervezés lesz a feladatom, a körülmények megteremtése, én fogok tárgyalni a lehetséges szponzorokkal is. Úgy gondolom, hogy a szakmai munka a legjobb kezekben van a Ferencvárosnál, de a létszám növekedése miatt szeretném, ha a jövőben csatlakozna hozzánk még egy edző, valamint egy olyan szakember, aki az erőnlétért felel majd. A legfőbb feladatunk az lesz, hogy olyan körülményeket teremtsünk az egyesületnél, hogy a gyerekek tudják hozni az eredményeket. Egyébként nagyon bizakodó vagyok a jövőt illetően, mert látom, hogy mindenki nagyon pozitívan áll a Ferencváros ökölvívó szakosztályához.


Hogyan tervezitek a létszám növelését?
- Több iskolával is kapcsolatban vagyunk, amelyekbe a Bedák Pali elment és onnan toboroztuk a gyerekeket. Szeptembertől ezt szeretnénk tovább folytatni, sőt, az egyik intézményben heti rendszerességgel a tornaórák keretein belül lesz önvédelmi oktatás. Szerencsére folyamatos az érdeklődés a szakosztály iránt, így mindig jönnek új gyerekek. A fiatalok esetében az is segít minket, hogy ha valakinek megtetszik a boksz, akkor az általában hívja a többi barátját, osztálytársát is. Egyébként ettől függetlenül nem könnyű ma a sportágba gyerekeket toborozni, mert az ökölvívás az olyan, hogy ha nem jól sikerül az edzés, akkor pofonokat kap az ember, ami például a labdarúgás esetében nincsen. Tehát, amennyiben valakinek itt nem jönnek össze a dolgai azt rögtön megérzi a saját bőrén keresztül, de ettől függetlenül mindig vannak jelentkezők, nekik egyszerűen megteszik a boksz és ott ragadnak az edzőteremben. Egyébként az ökölvívás pont azoknak a gyerekeknek hasznos, akikben az iskolában túl sok az energia, viszont kellően vagányak ehhez a sporthoz, itt biztosan fegyelmet tanulnak, mert bekerülnek egy olyan rendszerbe, ahol csak az eredményesség számít az előrelépésben.


Hol helyezkedik el a Ferencváros ökölvívó szakosztálya a sportágon belül?
- Az utánpótlás eredményeink alapján nagyon jók vagyunk, jól mutatja ezt, hogy a Magyar Ökölvívó Szövetség minden évben elkészít egy rangsort, mi ezen a listán egy év alatt az ötödik helyre küzdöttük fel magunkat, ami azt gondolom, hogy óriási eredmény. De ez nem azt jelenti, hogy már hátra dőlhetünk, mert nagyon sok munka áll még előttünk, mint egyesület előtt és persze nekem is sok tennivalóm lesz, mint vezetőnek. Azt szeretném, és erről Öcsi bácsiékkal már sokat beszéltünk, hogy egy olyan szakosztály legyünk, amelyre minden fradista büszke, erre a múltunk ad egyfajta alapot, ugyanis Kocsis Antal személyében a klub első olimpiai bajnoka ökölvívó volt. A jövőben ezért a célért is nagyon keményen fogunk küzdeni.


/forrás: fradi.hu/