Ez volt a RISE 111

RISE 111


Tokióban ismét megrendezték a RISE kickbox vetélkedőt, amely immár a 111-ik alkalommal szórakoztatta a japán szurkolókat. A kártyán a pehelysúlytól a nehézsúly kategóriáig 10 párosítást láthatott a közönség: többnyire a helyi japán fighterek kerültek a porondra, ahonnan természetesen nem hiányozhatott a RISE 17 éves sztárja, Nasukawa Tenshin sem.


A pehelysúlyban két 21 éves versenyző, Komiyama és Koki csapott össze. Komiyama széles körű tapasztalattal rendelkező ifjú, aki nemcsak a K-1 Koshien amatőr tornán ért el 2. helyezést 2011-ben, de viszontláthattunk már a japán küzdősport szervezetek közül is az egyik leghosszabb történelemmel bíró Shootboxing ringjében is. Kettőjük heves csatáját végül Komiyama nyerte 3-0-ra.


A 65kg-os szuper könnyűsúlyú kategóriában Bancho és Hashimoto Masaki kerül egy lapra. Bancho egy hihetetlenül jó figura a küzdőtéren. Van úgy, hogy hosszú másodpercekig hagyja magát ütlegelni az ellenfelével, majd amikor a csapásoktól mintha energiával töltődne fel, lesújt egy lendületesen ívelt, kiszámolt ütéssel.


A befejező pillanatokat is érdekesen éli meg Bancho. Függetlenül attól, hogy nyer vagy veszít, mindig magába folytatott érzéssel búslakodik vagy örül az eredménynek, és bizonytalannak tűnő, félénken apró léptekkel távozik a ringből. Nehéz eldönteni, hogy ez egy magas fokú szerénység, vagy amolyan Mr. Bean-féle szerepjáték, ami hozzátartozik a produkciójához. Bárhogy is legyen, a közönség imádja.


Bancho egyébként elveszítette a meccset az est folyamán a kitartóan öklöző Hashimoto ellen. Hashimoto egy 17 éves kickboxer, mint a japánok tinédzser napocskája, Tenshin. Tehetségéből, meg persze fiatal korából kifolyólag is hasonlóan nagy reményt fűznek karrierjéhez, mint Tenshinhez.


Hashimoto még csupán profi pályafutása kezdetén áll: eddig 4 versenyéből 2-t KO-val nyert, 2-t elvesztett. Minden bizonnyal nevéről még hallani fogunk a jövőben, és természetesen mi is be fogunk számolni újabb küzdelmeiről.


Japánban a sportolók fizikai adottságai miatt kevesebb meccset láthat a közönség közép- és nehézsúly kategóriában, mint például Európában, ám ezúttal került a kártyára egy nehézsúlyú párosítás Raomaru és Natsuki személyében.


A 30 éves Raomaru kinézetre is nyomot hagyhat emlékezetünkben a szőkére festett hajával, mellyel igencsak kitűnik az átlagos japánok sorából. Ő egyébként a legendás Targethez, a RISE szervezet vezetőjének sportklubjához tartozik és olyan nevekkel küzdött már meg, mint a 2015 szilveszteri RIZIN gálán Fedor Emelienko-tól kikapott Sigh Heart Jaideep, Mighty Mo vagy Gökhan Saki.


RISE 111 Raomaru down

Raomaru számára létfontosságú volt az alapos felkészülés, hiszen legutóbbi meccsét több mint 10 hónapja vívta, amit akkor el is veszített. Nagy volt tehát a RISE 111-hez fűzött reménye, ám hiába a színes nemzetközi küzdőtapasztalat és a csodás Target sportklub, Raomaru az első menet második percében kikapott Natsukitól.


Az est utolsó előtti meccsét Tenshin vívta a marokkói Tarik Totss-cal szemben a -56kg kategóriában. A 24 éves, szuperizomzatú kickboxoló az OKTAGON -60kg kategória bajnoka, egyenesen Olaszországból érkezett a gálára.


Tenshin idén januárban sikeresen küzdött meg a görög Manolis Kallistis-szal, márciusban pedig megszerezte a portugál Fred Cordeiro-tól az ISKA orientál harmatsúlyú világbajnoki övét. Eddigi 13 profi meccséből 5-t külföldivel vívta, ami igen nagy szónak számít Japánban. Meccsei közül egyet sem veszített el, eddig pedig 10 KO-t tudhat magáénak. Az ISKA címen kívül a BLADE FC JAPÁN kupa -55kg kategória és a RISE harmatsúlyú bajnoki címét is birtokolja.


A szuper középiskolás Tenshin 5 éves korában kezdett karatézni, majd miután 12 évesen először meglátta a tévében a K-1 gálát, egyből beleszeretett a kickboxba. Mára már nemcsak a szurkolótábora nagy, hanem a szponzori köre is széles, akik támogatják őt a profi pályafutása során. Valószínűleg nem sokat kell majd várnunk Tenshin K-1 debütálására, ahol sokak reményére megküzdhet majd a -55kg japán bajnokával, Takeru-val.


Totss és Tenshin izgalmas meccset vívott aznap. Az első menetben Tenshin egyszer földre kényszerítette Totss-t, ám mintha mi sem történt volna, erőteljesen vágott vissza a marokkói. A második menetben is heves csatát vívott a két versenyző, majd a menet második percében egy bal horoggal ismét térdre kényszerült Totss, ahonnan már nem tudott felállni, hogy folytassa a küzdelmet.


RISE 111 Tenshin

„Idén először nyertem külföldi kickboxoló ellen KO-val. Apám már nyaggatott, hogy miért fukarkodok a KO-kkal. Ma ez sikerül, aminek nagyon örülök. ” – nyilatkozta Tenshin a meccs után. Majd hozzátette: „A következő meccsem augusztusban lesz. Még nincs eldöntve, hogy ki lesz az ellenfelem, de valószínűleg ő is külföldi lesz. Bárki legyen is az illető, a KO technikámat mindenképpen fejleszteni fogom a siker érdekében.” – zárta sorait a szuper tinédzser.


Az éjszaka utolsó meccsét a másik japán csillag, Kodai Nobe vívta Tyson Maeguchi ellen. Nobe karrierjében 17 küzdelem, 11 nyereség, 3 vereség és 3 döntetlen áll. Ezzel szemben Tysonnak már 30 profi meccse volt, ebből 20-t nyert, 10-t pedig elvesztetett.


A két japán 3 meneten át küzdött, majd a bírók Nobe-nak ítélték a babérokat. „Kissé nagy szájjal nyilatkoztam a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, de bevallom, Tyson igen erős ellenfél volt.” – kedzte beszédét Nobe a mérkőzés után. „Sajnálom, hogy nem tudtam KO-val nyerni.” – folytatta, majd hozzáfűzte: „Céljaim között két dolog szerepel. Az egyik, hogy a közeljövőben részt vegyek a RIZIN gálán, a másik pedig az, hogy meghódítsam a világot.”


Nos, nem lehetetlen, hogy Nobe-t viszontlássuk a RIZIN-on, hiszen a szervezet elnöke, Sakakibara Nobuyuki is végig jelen volt a RISE 111 meccsein és érdeklődve tekintette végig a vetélkedőket.


Juhász Sandy