Ökölvívó U21-es Magyar Kupa Döntő - Eredmények

Az ifjúsági magyar bajnokságot követően újabb rangos hazai ökölvívó-versenynek adott otthont a Madárfészek Akadémia újpesti központja. Az U21-es Magyar Kupa a közelgő novemberi ifjúsági világbajnokság miatt a szokottnál kiemeltebb jelentőséggel bírt a 18-19 éves korosztálynak.

junior_boksz

A nemrég életre hívott kezdeményes, az U21-es Magyar Kupa döntőit rendezték a Halassy Olivér Sportcsarnokban. A felnőttek közé nehezebben átlépő bokszolóknak útjára indított versenysorozatban olyan ifik is rajtoltak, akiket a szövetség által felállított bizottság arra alkalmasnak talált, és meghívott.


Füzesy Zoltán, az ifjúsági válogatott vezetőedzője elismerően nyilatkozott honlapunknak a mérkőzések színvonaláról:


„Nagyon jó csaták zajlottak, magas színvonalon. Az internetes közvetítés szakkommentátoraként is sokat dicsértem a fiúkat.” Az első napon három párharcban voltak érintettek az ifik. Elsőként 52 kg-ban, ahol Szaka István a korábban két évig szintén ifjúsági válogatott kerettag, Csóka Nándor ellen bokszolt. „Nándorral is sokat foglalkoztunk korábban, meg is látszott rajta, az első menetet ő nyerte, a másodikban kiegyenlített küzdelem folyt, de végül Szakát látták jobbnak. Színvonalas, jó mérkőzést vívtak.”


Az egyébként az 52 kg-ban versenyző, most az 56 kilósok között induló Virbán Martin a válogatottbeli társa, Mátyás Krisztián ellen bokszolt. „Martin, ha nincs rajta nyomás, kiemelkedő dolgokra képes. Krisztián most nem volt partner a jó mérkőzéshez, Martin könnyedén nyert.” A nap zárásaként Tallósi Péter lépett szorítóba Kovács László ellen, aki szokásához híven hozta kemény, hajtós küzdőstílusát, Tallósi azonban idővel átvette az irányítást és egyhangú pontozással nyert.


A második napra öt, ifiket is érintő meccs maradt. Virbán Gábor technikai K. O.-val nyert 46-49 kg-ban a fiatal tatabányai Szabó Bence ellen, a testvére, Virbán Martin pedig az egy nappal korábbihoz hasonlóan ismét sima győzelmet aratott, ezúttal az 52 kilósok között Czifrik Jánossal szemben. „Czifrik is válogatott kerettag, de különböző okok miatt mostanában állítólag nem tud megfelelően edzeni a klubjában, ami meglátszott rajta. Martin könnyedén nyert.”


Német István 60 kg-ban a klubtárs Gombkötő Tamással lépett ringbe, és maradt alul 2-1-re. „Kicsit visszafogottabbnak éreztem Istvánt a szokottnál. Ennek vélhetően pszichés okai voltak, amiért a másik csepeli sráccal bokszolt. Ezzel együtt Gombkötő megérdemelten győzött, szép dolgokat csinált.”


Kilenc kilóval feljebb Kozák László a már felnőtt Fodor Milánt verte, színvonalas összecsapáson. „Lacinak a stílusát kicsit Floyd Mayweather-éhez tudom hasonlítani, Fodor viszont remekül felkészült belőle, nem sok esélyt hagyott a visszatámadásra. Ezzel együtt jól oldotta meg Laci a mérkőzést, Milán ütéseinek kilencven százaléka a levegőt találta el.”


Zárásként Lukácsy Bence bokszolt Tallósi Péter ellen. „Tallósinak nem nagyon feküdt Lukácsy stílusa. Bence tavaly még ifi volt, sokat készült velünk, a nemzetközi versenyeken pedig rengeteget erősödött, ennek köszönhetően ráerőltette az akaratát Péterre.”


A két nap a novemberi szentpétervári ifjúsági világbajnokságra is jó felkészülést jelentett az ifi kerettagoknak. „Nagyon jó és fontos kezdeményezésnek tartom az U21-es Magyar Kupát. Magabiztosabbak lesznek az ilyen mérkőzésektől a fiatalok, mert elmondhatják, hogy én már a felnőttek között megálltam a helyem, mit nekem az ifi. Az ő felkészülésük mellett pedig a felnőttmezőnybe lépő ökölvívóknak is jó lehetőséget kínál. Sokan ilyenkor nem találják a helyüket, vége az iskolának, munkát kell keresniük. Őket meg tudjuk fogni ezzel az U21-es programmal, ami amellett, hogy versenyzési lehetőséget kínál nekik, anyagi juttatással is jár, amelynek az odaítéléséről bizottság dönt.”


Az ifjúsági válogatott a hétvégén az utolsó felkészülési versenyén vesz részt, az ausztriai Linzben, hogy aztán megkezdje az edzőtáborozást az oroszországi vb-re.


U21-ES MAGYAR KUPA
Az ifjúsági versenyzők mérkőzése

49 kg: Virbán Gábor–Szabó Bence technikai K. O. a 2. menetben
52 kg: Virbán Martin–Czifrik János 3-0
52 kg: Szaka István–Csóka Nándor (felnőtt) 2-1
56 kg: Virbán Martin–Mátyás Krisztián 3-0
60 kg: Gombkötő Tamás (felnőtt)–Német István 2-1
69 kg: Kozák László–Fodor Milán (felnőtt) 3-0
81 kg: Tallósi Péter–Kovács László 3-0
81 kg: Lukácsy Bence (felnőtt)–Tallósi Péter 3-0


/forrás: www.utanpotlassport.hu/