Saenchai – egy szeminárium margójára

Először jár Magyarországon Saenchai! Természetesen mi sem hagyhattuk ki!

Saenchai Seminar Budapest 2016


Először jár Magyarországon az élő legenda, a muay thai világában fogalommá vált Suphachai Saenpong, azaz Saenchai! Külön örömünkre szolgált, hogy a budapesti Thaibox Akadémia ad otthont a három napos szemináriumnak, melyet közösen, a Yokkao-val szerveztek, és melyen portálunk is képviseltethette magát.


Saenchai nem csak a muay thai, de a közösségi média nagymestere is, így a szeminárium egy gyors, közös fotózással indult a csordultig telt Thai Box Akadémián, melyet Czinke Gábor rövid beszéde és egy egy perces néma csend követett, a nemrégiben elhunyt Thai király, IX. Ráma, őfelsége Bhumibol Adulyadej emlékére.


A folytatásban Kru Manop volt segítségére a jelenlevő harcosoknak. Érthető okokból a split-i EB-re utazó keret jó része, de oldalunkon gyakran felbukkanó sportolók is feltűntek a szemináriumon. Bányász Adrián szövetségi kapitány rögtön az első sorban volt látható, akárcsak Szabó László szövetségi kapitány-helyettes!


Saenchai Seminar Budapest 2016


Láthattuk Gilányi Attilát, Albrecht Pétert, Földvári Juditot, Ritter Pált, ifj. Kurdy Istvánt, de számtalan fiatal és örökifjú sportoló, a sport szerelmese eljött. A bemelegítés ideje alatt Saenchai a televízió kameráinak adott egy gyors interjút, mely a nap folyamán már egyébként is a sokadik volt.


Saenchai egy alapállással, lábmunkával kapcsolatos gyakorlattal kezdett, melyhez aztán egy egyenes és egy horog társult, fordulással. Ehhez jöttek aztán sorra a "fűszerek" - különböző ütések, apró trükkök, míg el nem jutottunk a rúgásokhoz. Jöttek a tolók és térdesek, Kru Manop pedig a sorokat járva győződött meg róla, hogy mindenki tartja magát a helyes technikához. A könyökösökhöz érve nem csak, hogy mindenki be volt melegedve, de itt-ott komoly izzadtságcseppek is megjelentek a homlokokon.


Következtek a blokkolások, elhajló védekezések és kombinációik, ellentámadással, majd egy rövid technikai szünet után, amíg mindenki felszerelkezett, elérkeztünk a páros gyakorlatokhoz és Saenchai személyes kedvenc technikáihoz. Ugró emberekkel, hangos lélegzetvételekkel és Saenchai jellegzetes elismerő felkiáltásaival telt meg a levegő. Egy ponton – egy igazán mindent bevető oktatóként - még a telefonját is bevetette, hogy egy meccsét hozva példaként mutassa meg pontosan mire is gondolt. Egy szóval: a remek hangulat adva volt végig.


https://www.instagram.com/p/BL0h3CegHNj/

Végül elérkezett a nagy pillanat, hiszen Saenchai kijelentette, sparringolni szeretne. Ehhez mindjárt tíz jelentkezőt kért és azonnal nekiállt felcsatolni a lábvédőit. Ahogy az tőle megszokott, okos, látványos, a másikra odafigyelő, sokszor játékos sparringot láthattunk tőle, apróbb trükkökkel, cukkolásokkal megfűszerezve. A legendás thai harcost sem a magasság, sem a súlybeli különbség nem izgatta, bár itt is játékosan elképedt pl. Gilányi Attila láttán. Hiába, Saenchai tehetsége szerteágazó – egyszerre egy nagy színész és egy táncos veszett el benne.


A szeminárium időpontjában mindössze egy napja volt Magyarországon, így az eltérő időzónára még biztosan nem sikerült átállniuk, valamint a végére igencsak túljártunk már az ebédidőn, azonban mind Saenchai, mind Kru Manop végig mosolyogva, türelmesen segített, korrigált és állta aztán a fényképért, aláírásért sorban állók, de még a média rohamait is, ahogy az a profikhoz illik.


Ez volt tehát az ellenfelem.hu beszámolója, az első nap élményei alapján. Természetesen mindenkinek ajánljuk, aki csak teheti, hogy menjen el, hiszen nem mindennapi lehetőségről van szó! Hamarosan a legendás harcossal készült exkluzív interjúnkat is olvashatjátok portálunkon!


Saenchai Seminar Budapest 2016