Újabb díjat kapott Joó Abigél

Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja alkalmából csaknem ötvenezer hallgató sportolt egyszerre huszonhét felsőoktatási intézmény százhuszonkilenc féle sporteseményén.

joo_abigel2016budapestgp

Az úszó Cseh László, a judós Joó Abigél és a rövidpályás gyorskorcsolyázó Heidum Bernadett az Egyetemi Sport Népszerűsítéséért járó díjat vehetett át a Stefánia Palotában az Unviersiade Bajnokok Klubja Gálaestjén.


A világon, az UNESCO mind a 195 tagállamában meghirdette ezt a jeles napot, így összességében mintegy százmillió egyetemi hallgató számára jelentett ünnepet szeptember 20-a.


Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala világvároshoz méltóan támogatta az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját, előkészülve már a 2019-es Budapest Európa Sportfővárosa rendezvénysorozatra. Az egész napos országos szintű rendezvénysorozattal Magyarország méltóképpen ünnepelte meg az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját.


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Sporttelepén rendezte meg a MEFS és a HÖOK közösen a BME-vel a sajtónyilvános ünnepélyes megnyitót. Prof. Dr. Réthelyi Miklós az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke beszédében visszanyúlt a gyökerekhez: az első Egyetemi Világjátékokat 1924-ben Varsóban rendezték meg a Lengyel Egyetemi Sportszövetség jóvoltából szeptember 19. és 23. között, így ennek a kezdeményezésnek emléket állítva nyilvánította tavaly szeptember 20-át az UNESCO az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává.


Az egész napos sportesemény az Universiade Bajnokok Klubja által szervezett Gálaesttel zárult a Stefánia Palotában. A több mint száz vendég, az egyetemek, a MOB, a Főváros, a kormányzat, a sportszövetségek, a hallgatói sportszervezetek és az Universiade Bajnokok Klubja tagjai részvételével nagyszabású ünnepség keretében emlékezett meg a kiváló testben kiváló elme eszméjéről. A köszöntő beszédeket az ELTE Néptáncegyüttes műsora és az UTE taekwondo szakosztály bemutatója színesítette.


A nap fénypontja az Unviersiade Bajnokok Klubja által alapított új díj, az Egyetemi Sport Népszerűsítéséért-díj, egy, a Zsolnay gyár által készített eozin tulipán átadása volt. A díjat Egerváry Márta, hétszeres Universiade-bajnok és a kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros Universiade-bajnok vívó Nagy Tímea, az Universiade Bajnokok Klubjának elnöke adta át.


Az elismerést az elmúlt négy évben végzett önzetlen támogatásért kapták kiemelkedő sportolóink, akik vállalták, hogy példaképül állnak az egyetemi hallgatók elé, és az egyetemi sportot népszerűsítő kampányokban, legutóbb a Mozdulj Rá! heti 3x45 perc mozgás megváltoztatja az életed kampányban való részvételükkel hallgatók tömegeit veszik rá a mozgásra és az egészségesebb életmódra.


A díjazottak
JOÓ ABIGÉL
, judós, kétszeres Európa-bajnok, hétszeres magyar bajnok, Universiade-bajnok, olimpiai ötödik és hetedik helyezett, a Szent István Egyetemen idén végzett építőmérnök;
Heidum Bernadett, rövidpályás gyorskorcsolyázó, Európa bajnok, Universiade ezüst és bronzérmes, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója;
Cseh László, úszó, többszörös olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ és Európa-bajnok, háromszoros Universiade-bajnok, százszoros magyar bajnok, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója.


/A teljes cikk a judoinfo.hu oldalán/