Magyar Muaythai - Tervek és jövőkép

A tegnapi Saenchai szeminárium helyszínén a Fit Club és Thai Box Akadémián lezajlott a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség sajtókonferenciája is, melynek részleteit az alábbiakban olvashatjátok.

Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség Sajtókonferencia


A Magyar Muaythai-válogatott szombaton kezdi meg szereplését a spliti Európa-bajnokságon (október 22-29.), s a nagy reményekkel induló versenyzők, utolsó felkészülésként a sportág egyik legnagyobb alakjától, Szencsaj Szinpimuajthai-tól kaptak technikai és egyben amolyan kis motivációs „útravalót”.


A sajtótájékoztatón Dudok Károly, a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség elnöke, illetve Bata Tamás főtitkár elmondta, hogy a szövetség és a sportág nincs könnyű helyzetben. Évi 3 millió forintból gazdálkodnak, pedig 44 bejegyzett klubot, és közel 1000 tagot tudhatnak maguk mögött. Ennek ellenére úgy érzik, hogy van fény az alagút végén:


Dudok Károly a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség sajtókonferenciájánEgy kétéves szakmai program keretében kötöttünk szerződést júniusban Bányász Adrián szövetségi kapitánnyal, és Szabó László szövetségi kapitány-helyettessel. Szeretnénk kihozni a maximumot ebből a sportágból, a fiatal válogatottból, illetve a versenyzőkből egyaránt. Ehhez elengedhetetlen a szakmai és sportdiplomáciai fejlődés.


A támogatások növelése érdekében szeretnénk egy 50-60 oldalas szakmai anyagot benyújtani Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkárának, hiszen csak ezzel tudunk érvelni. Vannak elképzeléseink, terveink, törvényesen működünk, és reményeink szerint az Eb-n szép eredményeket érünk el.- Zárta mondandóját Dudok Károly.


A szövetség szakmai stábja sportdiplomáciai sikerként könyveli el, hogy sikerült jó kapcsolatot kialakítani a Magyar Olimpiai Bizottsággal, illetve a Nemzetközi Amatőr Muaythai Szövetséggel is, az IFMA-val.



A körülményekről és a lehetőségekről, Szabó László szövetségi kapitány-helyettes számolt be:

„Az a célunk, hogy minél hamarabb egy életpályamodellt mutathassunk a muaythai közösségnek vagy azoknak a fiataloknak, akik ezt aSzabó László a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség sajtókonferenciáján sportágat választanák. Hiszen fontos, hogy minden szempontból megbecsüljék, elismerjék az eredményeiket. Nos, eljött ez az idő is! A világjátékokon győztes muaythai-versenyzők is anyagi elismerésben részesülnek, az olimpiai arany értékének felét kapják majd, illetve később az életjáradék esetében is hasonló lesz a helyzet.


Úgy véljük, hogy ez hatalmas előrelépésnek számít. Ugyancsak nagy megtiszteltetés, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság címeres melegítőket biztosított a válogatott tagjainak az Eb-re, az Opel Gyulaitól autókat kaptunk, amelyekkel nekivághatunk a viadalnak, valamint Mikolai Andrástól, a Yokkao kizárólagos hazai forgalmazójától szponzori mezeket. Ezek a támogatások fontosak számunkra, de az igazi szakmai előrelépéshez többre lenne szükségünk.”


Szabó László azt is elárulta, hogy az idei két válogatott edzőtábort, saját pénzéből a kapitány, illetve az elnök finanszírozta. Ez hosszútávon nem tartható állapot. Ugyanakkor azt is sikerként könyvelte el, hogy az ökölvívók frissen kinevezett szakvezetője, Balzsay Károly, üdvözölte a kapcsolatfelvételt, és januárban elkezdődhet egy közös szakmai munka a bokszolókkal.



Bányász Adrián szövetségi kapitány nagy tervekkel és tűzzel érkezett a válogatott élére:

Bányász Adrián„Valóban nem könnyű támogatások nélkül dolgozni, de nekem az a dolgom, hogy ilyen feltételek mellett is kihozzam a lehető legtöbbet a válogatottból. Számomra az a legfontosabb, hogy csapattá kovácsolódjunk, illetve, hogy ösztönözni tudjuk az utánpótlást. Mert sokan szeretik ezt a sportágat, edzenek is keményen, csak az hiányzik, hogy el is ismerjék az eredményeiket.


A válogatottban vannak idősebb versenyzőink, de ettől még fiatalnak számít ez a keret. Elszánt és sikerre éhes harcosok alkotják, akik ’sötét lovakként’ meglepetést is elérhetnek a spliti Eb-n. Az sem mellékes, hogy az A-kategória győztesei kvalifikálják magukat a lengyelországi világjátékokra. Nagyon erős mezőny gyűlt össze, többek között ott lesznek a volt szovjet tagállamok versenyzői is. Bár nem szeretek jósolni, azért nagyon remélem, hogy sikerül egy-egy jó eredményt megcsípni.”


A magyar indulók: Földvári Judit, Albrecht Péter, Bereczki Dominik, Busai Gergely, Fábián Kristóf, Gilányi Attila, Herceg Alex, Nagy Kristóf, Spéth Norbert, Szentkuti Norbert.


A Bányász Adrián szövetségi kapitánnyal készült interjú:


https://www.youtube.com/watch?v=rEPpcRAdbbE

/A Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség sajtócsapatának anyaga alapján, ellenfelem.hu/