A kinezio tape

kinezio tape Fedor



Kinezio tape - a tapasz, mely meghódította a sport világát.

Sokan esküsznek rá, kritikusai is vannak bőven, elterjedtsége kapcsán azonban mégis el kell gondolkodnunk a kinezio tape hasznavehetőségén. Akik próbálták már, nem kételkednek.


De mit is tudunk a kinezio tape módszerről? Az ellefelem.hu egy a módszert évek óta használó szakemberrel, a Crossfit Trafóban és az F&M fitness and more-ban edzőként dolgozó Jordán Mercédesszel beszélgetett a kinezio tape történetéről, felhasználási területeiről, a módszer elfogadottságáról és tapasztalatairól.


ellenfelem.hu: - Mesélnél nekünk kicsit a technikáról?


Jordán Mercédesz: - A kineziológiai tapasz, vagy kinezio tape, egy japán kiropraktőr, dr. Kenzo Kase által kifejlesztett kezelési eszköz.


Pamutból készült, légáteresztő, vízálló, elasztikusságában az emberi bőrhöz hasonló, hosszúságában rugalmas ragasztószalag. A módszer lényege, hogy ezzel a szalaggal a saját testünk öngyógyító folyamatát aktiváljuk.


A kiropraktőr rájött, hogy az ízületi panaszokért leggyakrabban az adott területet körülvevő izmok asszimetriája felelős. Ugyanakkor a fájdalmat az ízületeket és izmokat átölelő szövetek hibás működése okozza.


Ha egy sport-tevékenység során hirtelen túlfeszül egy izom, a szervezet védekezésképpen kontrakciós reflexszel reagál. A szalag – megfelelő receptorokra hatva – a szervezet téves reakcióit az öngyógyítás felé tereli.


e: - Mióta foglalkozol a kinezio tapasszal? Te is szkeptikusan álltál hozzá először?


JM: - 2014 tavaszán végeztem el a Physiotrade Kft. által szervezett tanfolyamot, kezdő, majd haladó szinten is.  Már a kezdetektől abszolút nyitottan álltam a témához.


Már akkor is pozitív véleményeket hallottam a dologról több versenyszerűen sportoló ismerőstől, a tanultak folyamán pedig csak tovább erősödött bennem a tapelés hatásosságába vetett bizalom, ami az idő múlásával, a vendégek visszajelzései által csak még tovább fokozódott.


e: - Hogyan álltak hozzá mások, milyenek voltak a kezdeti tapasztalataid?


JM: - Az emberek java része akkoriban alig hallott még erről a technikáról, vagy hiányos ismeretekkel rendelkeztek. De leginkább a kíváncsiság volt a jellemző, mind ismeret szerzés, mind kipróbálás terén.




[caption id="attachment_11688" align="aligncenter" width="504"]kinezio tape rehab Zúzódások szalagozása. Jobb oldalt, alul a 24 órával későbbi állapot.[/caption]

e: - Hogy látod, elfogadottabb a módszer, mint mondjuk 1-2 éve?


JM: - Napjainkban már az aktívan sportoló emberek java része hallott erről a technikáról, illetve egyes felsőoktatási intézmények sporthoz kötődő szakjain tanulnak is róla.


A gyógytornászok és masszőrök is mindinkább munkájuk kiegészítőjeként tekintenek rá, és a nem sportoló közönség is egyre tájékozottabb.


e: - Mi mindenre jó a kinezio tape? Gyakran látni, hogy húzódások esetén, fájdalomcsillapításra használják, de milyen esetekben lehet az emberek segítségére még a tapasz?


JM: - A húzódásokon és fájdalomcsillapításon kívül zúzódásokra, görcsök esetén, a fokozott izomtónus enyhítésére, szalag-sérülés esetén, ízületi gyulladás és folyadék gyülemek oldására, rándulásra, a nyirok-keringés stimulálására, ín-gyulladás okozta bántalmakra, menstruációs görcsök enyhítésére. De a mozgás-szervi rehabilitációban is segítséget nyújthat.


e: - Mi a tapasztalatod, csak konkrét sérülésekkel keresnek meg inkább vagy megelőzés céljából is?


JM: - A vendégeim leginkább a sport kapcsán kerülnek kapcsolatba a kinezio tape-vel: újrakezdők, akik nem mindig tudják még felmérni a korlátaikat, gyakran sérülnek, kisebb rándulások, ficamok jellemzőbben.


Az aktív sportolók esetében egy korábbi sérülés kapcsán is jelentkezhet fájdalom. A verseny sportolóknál már gyakoribb, hogy a teljesítmény-fokozás, megelőzés a cél.


e: - Kik szoktak hozzád a leggyakrabban fordulni és milyen panaszokkal? Mennyire gyakran találkozol küzdősportokat űzőkkel?


A sportágak tekintetében széles a vendégkör, így küzdősportolókkal is gyakran találkozom. A harcművészeti ágak képviselői a saját stílusukra jellemző technikával dolgoznak, így ettől is függ, ki milyen sérüléssel keres fel: ujjpercek, váll, térd, sípcsont, ízületi problémák, esetenként nyaksérülés, utóbbi szerencsére a legritkább.


Mind gyakrabban ismerik fel a versenyzők is, hogy a felkészülési időszakot is tudjuk segíteni ezzel a technikával, és érdemes a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt fektetni.


Köszönjük a segítséget Mercinek, akit kérdés esetén a Crossfit Trafóban egészen biztosan megtaláltok!