A kiszámíthatóság csapdái

a-kiszamithatosag-csapdai-muay



A rengeteg gyakorlás, ismétlés mintaként vési be agyadba, izmaidba a mozdulatokat. Így alakul ki az izommemória is, amikor már nem kell figyelned, mert adott helyzetben reakcióid automatikusan következnek maguktól, válaszként ellenfeled helyzetére, pozíciójára, végtagjainak állására vagy éppen a védelmükön keletkező nyitányokra.

Azonban ahogy mások stílusában, mozgásában meglátod a mintákat, ugyanúgy más is megláthatja benned a kihasználható szokásokat, mintákat, melyekkel félrevezethet, csapdába csalhat és legyőzhet. Minél feljebb törsz, minél komolyabb ellenfelekkel csapsz össze, minél jobb edzők szemei figyelnek árgus szemekkel a tanulmányozás céljából, annál nagyobb a valószínűsége, hogy találnak is majd valamit.


A legjobbak ellen elég nehéz lehet elérni, hogy megnyíljanak, de vannak megjósolható minták, reakciók, melyek segítségedre lehetnek mégis. Sokan elég kiszámítható módon reagálnak majd támadásodra, ill. így támadnak majd eleve. Milyen kiaknázható hibákkal, kiszámítható mozdulattal találkozhatsz a leggyakrabban valószínűleg és hogyan tudod ezt kihasználni ellenfeleddel szemben?


- Ellenfeled túl magasra emeli a lábát, hogy blokkolja rúgásaid? Egy thai söpréssel meglepheted. Felemeled a térded, mintha rúgnál, majd lépsz egyet és elülső lábukat kirúgod alóluk.


- Lenyúlkál, hogy elkapja rúgásaidat? A válasz egy jól irányzott "Superman" ütés lehet.


https://youtu.be/wHI4jhoHQh8

- Gyakran magasra emelt kezeivel szinte pajzsot tart, ami a horgok ellen is védi? Nézz jól a szemeibe, lendítsd meg bal horgot és amint a kezei fent vannak, kapd telibe a máját. A legendás Bas Rutten megmutatja, hogyan!


https://www.youtube.com/watch?v=AXX8dCtkeqQ

Leengedi védelmét horogütés közben? Horoggal a horog ellen! Védd ki a horgot és azonnal támadj vissza horoggal! Valahogy így:


https://www.youtube.com/watch?v=gEbZkqbJwsM

A jó harcos keresi a nyitányokat, a még jobb ráveszi ellenfelét, hogy nyisson. Ne tedd könnyűvé ellenfeled dolgát - figyelj oda, hogy te ne maradj nyitva és ne vegyenek rá túl egyszerűen, hogy nyiss! Maradj nyugodt és figyelj a mintákra, melyeket harc közben kihasználhatsz!


Irány a terem, ahol egy hozzáértő szakember, egy edző kezei között, ill. felügyelete alatt gyakorolhatod be mindezt és fejlődhetsz! Jó edzést!