UFC 196 – Hullócsillagok

UFC 196



Bár fókuszunk a magyar küzdősport, a sportolóink által itthon és külföldön elért eredmények, de vannak dolgok, melyek mellett nem lehet elmenni a küzdősportok világában.

Egy ilyen esemény volt a ma hajnalni UFC 196 gála is, mely a parázs akciók mellett hatalmas meglepetéseket is tartogatott. Benne volt a pakliban, mondják sokan, ami valahol igaz is. Hiszen ilyen ez a sport – soha sem lehet tudni ténylegesen biztosan, hogy mi is fog történni.


Holly Holm nem régen sokkolta az MMA világát, amikor a második menetben az addig domináns, legyőzhetetlennek hitt Ronda Rouseyt egy jól irányzott, nyakon landoló rúgással tette el útjából, de nem sokáig örülhetett ő sem. Miesha Tate-nek minden esélylatolgatás, vélemény ellenére más tervei voltak. Bár az 5. menetig egyértelműnek tűnt Holm győzelme, Tate alulértékelt képessége a harcos során mutatott adaptációra döntő tényezőnek bizonyult.


https://www.instagram.com/p/BCmbTiKBdom/

De igazi ikaroszi történet Conor McGregor-é is, az ír fenegyereké, aki azon túl, hogy soha sem látott szintekre katapultálta a nyugati világ köztudatában a sportot, végleg a térképre helyezte hazáját is az MMA világában. Hihetetlen menetelése a csúcs felé tömegeket igézett meg – sokan kezdték imádni, gyűlölni, végét vagy éppen „uralkodását” várni. Sokan hitték, hogy megállíthatatlan.


De a tények tények, az MMA pedig megjósolhatatlan. Mindenkien van ellenszere. Mindig van valaki, aki jobb, gyorsabb, ügyesebb, felkészültebb vagy épp szerencsésebb. Nate Diaz nem egy bulit tett már tönkre. Cowboy Cerrone, Michael Johnson mind esélyesebbnek tűntek papíron és mintegy ugródeszkának hitték a stocktoni rosszfiút.


McGregor nevét és ázsióját is még feljebb emelte volna egy győzelem az ifjabbik Diaz fiú ellenében és az ír meg sem állt volna a bajnok, Robbie Lawler kihívásáig, hátrahagyva a José Aldotól 13 másodperc alatt elhódított övet. De Nate Diaz máshogy gondolta.


ketrecharcos300x300ujtermek


A súlycsoportok az MMA-ban sem véletlenül léteznek. Ami 145 fontban és környékén egy halálos bal kéz, az 170 környékén, egy amúgy is embertelen állú Diaz ellen nem működött. A hirtelen súlygyarapodás miatt tán a kardió terén sem állt ott az ír, ahol szeretett volna lenni, de belefáradt abba is kissé, hogy minden ütés mögé - mivel egyszerűen nem voltak olyan hatással, mint korábbi meccsein - maximális erőt igyekezett tenni.


Diaz méretei, karjai hosszúsága mind tényezők  voltak. McGregor nem egyszer tévesen ítélte meg a távolságot, kibillent egyensúlyából. Mindenesetre világosabb lehet mindenkinek egy kicsit, akinek eddig tán nem volt annyira az, súlycsoportot váltva miért tűntek el Manny Pacquiao meccseiről a kiütések és jöttek a pontokon eldőlő mérkőzések. A súly nem játék. De Diaz 2012-ben szerzett bjj fekete öve sem.


Persze a felkészülésre két hetet kapó Diaz is megküzdött a maga nehézségeivel. Se sparringra nem volt ideje, se sok minden másra. A triatlonra készülődés legendája marketingfogás volt, hiszen ezúttal Nate egyenesen a cabo-i strandról érkezett a kemény edzések helyett, ahol vodka partikkal múlatta napjait. Mi lett volna Rafael Dos Anjos ellen? Lehet, hogy jobb, ha nem tudjuk meg.


Mi a következő? A női szekció ismét felbolydult – Tate és Rousey jön vagy esetleg egy újrázás? McGregor valószínűleg 145 fontos övét lesz kénytelen megvédeni. De ki ellen? Kap egy ismételt lehetőséget Aldo, netán a tűkön ülő, gyakran már tombolni látszó Frankie Edgar jön? Meglátjuk!


https://www.instagram.com/p/BCmeVVGBdtw/