Birkózó VB - Bácsi, Kiss és Lőrincz is kiesett

2015-WC-Wrestling-Wild-West-Dreamtour-Map-Day-12-JoyRides.no_1


Meseszép kezdés után hatalmas hidegzuhany a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs világbajnokság nyitónapján. A 66 kilóban Lőrincz Tamás, míg a 75 kilóban Bácsi Péter is két-két magabiztos győzelem után várta a nyolcaddöntőket, ott azonban Lőrinczet örmény, Bácsit orosz verte meg. Legyőzőjük közül csak Petié jutott a fináléba, ám a vigaszágon az örmény olimpiai második, világ- és Európa-bajnok Dzsulfalakjan végleg kiejtette a versenyből. A nap harmadik magyar résztvevője, Kiss Balázs már a tizenhat közé jutásért kikapott a török Cenktől és ezzel búcsúzott is a világbajnokságtól.




[caption id="attachment_8453" align="aligncenter" width="504"]Kiss Balázs fotó: mon.hu[/caption]

 


Olimpiai kvóta helyett óriási meglepetésre három magyar kieső a Las Vegas-i világbajnokság első versenynapján. Kötöttfogású ászaink közül a 66 kilóban Lőrincz Tamás, a 75 kilóban Bácsi Péter, míg a 98 kilóban Kiss Balázs képviselte hazánk színeit a nyitányon. Lőrincz és Bácsi selejtezővel kezdte meg a napot, ahol mindketten magabiztos győzelmeket szereztek, amit sikerült átmenteni a második fordulóra is, hiszen ott is nagyobb erőfeszítés nélkül lépték át ellenfeleiket. Eközben a 98 kilós Kiss Balázs is csatlakozott a versenybe, ám sajnos nem úgy, ahogy szerette volna, hiszen török riválisa ellen vezetett is, de végül 4-4-s (több, nagyobb értékű akcióval) vereséget szenvedett és mint később kiderült, legyőzője nem jutott a fináléba, így egy vereséggel zárt a világbajnokságot.


A középső súlycsoportok nyolcaddöntői következtek, amikor tudtuk, hogy már könnyű ellenfél nem juthat birkózóinknak. A 66 kilóban Szöcsinek az Európa-játékok ezüstérmesével, a korábban orosz, most már örmény színekben versenyző Arutjunjan Migrannal kellett megküzdenie. A mérkőzés az örmény intésével kezdődött, így parter helyezetbe került Arutjunjan, de Tominak nem sikerült kihasználnia a térdelőhelyzetet, 0-0-val folytatódott a mérkőzés. A folytatásban Lőrincz is lekerült, az örmény azonban nem habozott, két hatalmas erővel indított pörgetést vitt végig, 4-0-ra meglépett. A mérkőzés hátralevő részében olimpiai ezüstérmesünk próbálkozott, de nem sikerült fordítani, 4-1-re szépített, kikapott. Az örmény a negyeddöntőben 10-1-re verte a grúz junior-világbajnokot, majd az elődöntőben is 4-0-ra vezetett már a 2013-as világbajnok dél-koreaival szemben, amikor az ázsiai konkrétan kétszer is eljátszotta azt, hogy beletette az arcát az örmény fejébe, amit a bírók úgy látták, mintha Arutjunjan direkt fejelte volna le, ezért kétszer is megintették, ezzel 4-4-re (intésekkel) dél-koreai győzelem született, ami egyben Lőrincz Tamás kiesését is jelentette.


A 75 kilóban Bácsi Péternek az orosz olimpiai, világ- és Európa-bajnok Roman Vlaszov személyében nagyon erős ellenfél jutott, ám Peti ennek ellenére bátran és aktívan kezdte a mérkőzést. Nagyon jól mozgatta, hajtotta Vlaszovot, ezért a bírók a második menet elején 0-0-nál az oroszt intették, de Peti állásból kérte a folytatást. Mint később kiderült, lehet, hogy ez volt a rossz döntés, hiszen a bírók annak ellenére, hogy Bácsi ugyan úgy ment előre, visszaintették a magyart, Vlaszov pedig egyből le is küldte parter helyzetbe, sőt, mi több, először négy, majd egy pontért meg is dobta Bácsi Pétert. Az 5-0-s előnyt az olimpiai bajnokkal szemben szinte már lehetetlen volt behozni, ami sajnos be is igazolódott, Bácsi kikapott a negyeddöntőben.


A folytatásban Vlaszov szerencsésnek mondhatja magát, hiszen dél-koreai riválisát, Kim Hjeon Wut a kazah legyőzte, akit ő simán, 7-0-ra tudott felül múlni a negyeddöntőben. A riói kvóta ezzel már a zsebében volt, de ennyivel ő koránt sem érte be, az elődöntőben az Európa-játékok győztes azeri Murszalijevet 6-0-ra verte el, ezzel bejutott a világbajnoki döntőbe, ami egyben azt is jelentette, hogy Bácsi Péter vigaszág lett. Ott, elsőként az örmény a cseh birkózóval csapott össze, ahol sima Dzsulfalakjan győzelem született. Alig 20 perc elteltével már a Bácsi-Dzsufi mérkőzés zajlott, ahol Peti remek válldobással 4-0-ra meglépett, az előnyt azonban már az első menet végén elveszítette, hiszen az örmény levitte, majd kétszer meg is pörgette, sőt, még a magyar challanget is elutasították a bírók, így 7-4-re módosult az eredmény, ami egyben a végeredmény is lett. Hidegzuhany, Lőrincz Tamást és Kiss Balázst követően a nyitónap utolsó reménye, Bácsi Péter is kiesett a versenyből.


Az első versenynapról bővebben ITT olvashattok.


/forrás: birkozoszov.hu/