A sportfogvédő

sportfogvedo


Bizonyos sportágak, különösképp a küzdősportok megkövetelnek olyan alapfelszereléseket, melyekre más területeken esetleg nincs szükség, itt azonban jó ok van rá, hogy valóban alapkövetelménynek lehessen nevezni ezeket, legfőképp saját érdekünkben. Tejfogaink elvesztése után, amennyiben baleset történik vagy egy meccs során rossz helyen kapunk találatot a fog vagy fogak elvesztése gyakran igen fájdalmas, hosszadalmas és minden esetben igen költséges beavatkozásokhoz vagy azok egész sorához vezet.


Mint oly sok más esetben, itt is a legcélravezetőbb a prevenció. Előzzük meg a bajt! Hogyan? A legegyszerűbb, leggyorsabb mód, - mely igen valószínű, hogy végső soron olcsóbb is, mint egy vagy több törött, hiányzó fog pótlása -, a sportfogvédő használata! Némi történelmi áttekintés után nézzük a főbb kérdéseket: milyen típusai léteznek a fogvédőknek? Milyen a jó fogvédő? Mire kell figyelni a készíttetés vagy már készen vásárolt termékek esetén? Haladjunk sorban!


Mikor jelentek meg az első sportfogvédők?


A foggumi pontos eredete nem ismert, de a rá vonatkozó utalások visszanyúlnak egészen a 20. század elejéig. Az első sportág, amelyben fogvédőt használtak, az ökölvívás volt, de eleinte ez nem gumiból, hanem szivacsból, szalagból és némi fából állt. A legkorábbi foggumi típusról szóló feljegyzés 1916-ban Thomas Carlos amerikai fogorvos nevéhez fűződik, habár ezt követően számos fogorvos nyilatkozta, hogy megalkotta vagy kifejlesztette az első foggumit, így pontos feltalálója nincsen.


A fogvédő használata a bokszolók körében 1927 után a Mike McTigue és Jack Sharkey mérkőzése után vált használatossá. Az 1950-es évektől kezdve az amerikai fogorvosok egyesülete (ADA) folyamatosan kutatta és fejlesztette a foggumikat és egyre inkább hangsúlyozta az előnyeit, majd 1960-ra ajánlotta, hogy az összes kontakt-sportban használjanak latex fogvédőt. A fogvédő használatának elterjedésével a fogakat ért sérülések száma radikálisan csökkent.


A sportfogvédők készítése az évek során a biztonság, az egészségmegőrzés illetve felhasználási területeik tekintetében jelentős változáson menet keresztül. Az eredetileg szivacsból, szalagból, fából készült protektorokat mára – legnagyobb százalékban – különböző szilárdságú, vastagságú, színű termoplasztikus, hőre lágyuló műanyag fóliák váltották fel.


Milyen típusai léteznek a sportfogvédőknek?


A sportfogvédők hagyományosan a felső állcsont fogaira készülnek. Vannak az előre gyártott illetve az egyéni értékű fogvédők közt is olyanok amelyek az alsó és a felső fogakat is lefedik de ezek elterjedése nem számottevő.


A sportfogvédők első szintjén az egy komponenses fogvédők találhatók. Ezek előre gyártott sínek, melyet a felhasználó meleg vízben történő hevítés után a felső fogaira helyez, az anyag lehűlés után bizonyos mértékben a fogak formáját felveszi. Előnye a gyors elkészítés és az olcsó ár (pár száz forint). Hátránya az alacsony szintű védelem és mérsékelt illeszkedésből adódóan a könnyű elmozdulás.


Következő szinten a kétkomponenses foggumik találhatók. Por és folyadék elegyítésével kapott massza helyezendő előre gyártott műanyag sínben majd a fogakra felhelyezve a por és a folyadék kémia reakciója megszilárdulást eredményez. Előnye gyors, magasabb szintű védelem, a pontosabb illeszkedés, a gyors elkészíthetőség, a kedvező ár (néhány ezer forint). Hátránya a tökéletes illeszkedés hiánya, a massza szemcsésedése, elporladása, a rövid élettartam.


A sportfogvédő készítés csúcsát az egyéni értékű sportfogvédők jelentik. Ennél a típusnál a sportoló fogazatáról a fogorvosi rendelőben alginát alapú lenyomat készül, a fogtechnikai laboratóriumban ennek alapján gipsz lenyomatot készítünk. A lenyomatra, speciális, erős vákuumú mély-húzó készülékkel a kiválasztott vastagságú, színű felmelegített fóliát applikáljuk, a lehűlés után a felesleget kidolgozó eszközökkel eltávolítják, az egyedi szájképleteknek megfelelően a formát kialakítják, majd alap esetben a folyamatot újabb fóliaréteggel megismétlik. Előnye a tökéletes illeszkedés, a magas fokú védelem, az egyénre szabhatóság. Hátrány a viszonylag magas ár (több tízezres nagyságrend) és az elkészülés időigényessége.


Milyen a jó sportfogvédő? Mik az ismérvei?


A jó fogvédőknek első sorban biztonságosnak és kényelmesnek kell lennie. A jó sportfogvédő mindenekelőtt megfelelő védelmet nyújt. Az egyéni értékű fogvédők két vagy akár több rétegből is készülhetnek, ezek a rétegek bizonyos mértékben képesek a külső erőhatások eloszlatásában.


Léteznek már a legveszélyeztetettebb, metsző/front fogak területeken megerősített szerkezetű fóliák, ami még fokozza a biztonságot. A korszerű gyártási technológiák, gépek lehetővé teszik a fogvédők gyártását az alsó és felső fogak központi záródásának rögzítésével, megakadályozva ezzel nagy erejű ütés vagy ütközés során az alsó állkapocs elmozdulását.


A kényelem és a komfortérzet megvalósítása szintén komoly elvárás a sportolók felől. A lenyomat alapján készült fogvédő esetében a szélek hosszúsága, vastagsága könnyen megállapítható illetve későbbiekben korrigálható, amennyiben ez szükséges.  Ezen kívül fontos, hogy a fogvédő jól illeszkedjen. Az elmozdulás baleset veszélyes és/vagy zavaró tényező lehet, hiszen akadályozhatja a levegő áramlását, csapat sportokban nehezítheti a játékostársak közötti kommunikációt.


Több küzdősportban szabálykönyvi előírás a fogvédő kiesésének, kiköpésének szankcionálása figyelmeztetéssel, később intéssel. Ma már nem szokatlan igény a fogvédő külsejének egyedivé tétele is. Az egyéni értékű sportfogvédők esetében ez is könnyen megvalósítható. A széles színskála mellett a feliratok, lógó elhelyezése is lehetséges.


Mire érdemes figyelni előre gyártott sportfogvédők vásárlása esetén?


A szakemberek elég egyhangúan mindenkinek az egyéni értékű sportfogvédő készíttetését javasolják, legyen szó akár hobbi szintű, akár versenysportolóról. Ma egy sérült fog gyógykezelése vagy egy elvesztett fog pótlása is komoly összegeket emészthet fel, nem beszélve - főleg versenysportolók esetén - az edzésmunkából való kiesés okozta hátrányról.


Aki mégis késztermék beszerzése mellett dönt, annak azt lehet ajánlani, hogy mindenképp a kétkomponenses fogvédőt válassza. A kész merev sín és a benne két komponensből összeálló massza megvalósítja a réteg-technikát és ezzel a megnövelt biztonságot, valamint ez a típus jobb illeszkedést biztosít.


Konklúzió


A sportolás terjedésével és bizonyos sportok egyre népszerűbbé válásával a biztonság és egészség megőrzés is alapelvárás lett. Ma már számos sportág felismerte, hogy a minőségi védőfelszerelések ugyanúgy részei a sportolásnak, mint a sportfelszerelések vagy az edzéselméleti alapelvek. Napjainkra az alap felhasználási területeknek számító küzdősportok mellett már sok labdajátékban - amerikai foci, kosárlabda, kézilabda - kötelező vagy ajánlott a sportfogvédők használata.


Mindenki megtalálhatja a piacon a számára megfelelő sportfogvédőt, amivel sokat tehet egészsége megőrzésének védelmében és a sportolást hosszú távon kellemes és hasznos élménnyé teheti. Bárkinek, akinek további információra vagy szaktanácsra van szüksége a témával kapcsolatban, annak Mezei György/Sportfogvédő Készítés oldalát ajánlanánk, melyet a Facebookon könnyen meg lehet találni.