Bulgarian Bag - Emeld a szintet!

bulgarian-bag

Ma már számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy segítse (gyorsítsa) felkészülésünket, és a lehető leggyorsabb módon formába hozzuk magunkat. Ugyan a legnépszerűbb funkcionális eszközök mellett, mint a kettlebell vagy a battle ropes kicsit tán háttérbe szorult, de mint majd az alábbi videóban is látni, a Bulgarian Bag is egy rendkívül sokoldalú eszköz.


A Bulgarian Bag feltalálása Ivan Ivanov birkózó edző nevéhez köthető, aki első sorban birkózók számára akart olyan eszközt kifejleszteni. Miután bebizonyosodott, hogy az Ivanov által kifejlesztett eszköz valóban hatásos, más sportágak edzői is egyre szívesebben nyúltak hozzá, és építették be saját programjukba.


Egyszerűnek tűnő "kifli" formája ellenére ötletes kialakítása lehetővé teszi a széleskörű és változatos felhasználást. Két végén és az oldalán elhelyezkedő fogantyúkkal a különböző mozgások (forgások, lengetések, guggolás) jól variálhatók és összpontosítható a fejleszteni kívánt területre. Erő és gyorsaság is növelhető vele egyszerre.


A Bulgarian Bag szakít a hagyományosnak vagy megszokottnak nevezhető, statikus ellenállás elvére épülő eszközökkel - amilyenek a szabad súlyok is-, mivel a gyorsuló és lassuló mozdulatokkal - melyek a zsák különböző szögekben történő forgatásakor és lengetésekor használatosak - az egész testet erősíthetjük.


A Bulgarian Bag használata egyes gyakorlatoknál megerőltető lehet a csukló számára, így akik ezen területen sérüléssel szenvednek, vagy érzékenyebb a terhelésre a csukójuk, azoknak érdemes ilyenkor fokozott figyelemmel használni az eszközt, vagy pedig valamilyen formában rögzíteni csuklójukat.


Az alábbi videó segítségével ízelítőt kaphatunk abból, hogy milyen olyan típusú gyakorlatok végezhetők a Bulgarian Bag-gel, amit a küzdősportolók is könnyedén be tudnak építeni saját felkészülésükben. Mint minden ilyen jellegű cikkünkben, most is kihangsúlyozzuk, hogy a gyakorlatok pontos és helyes elsajátítása érdekében érdemes felkeresni egy szakképzett edzőt! Jó edzést!


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=0NDTAyzvaAw&w=420&h=315]