Egy siker alapjai - interjú Berkes Lászlóval

Negyedik évadját kezdi meg hamarosan a G4 Grappling Liga és a Global Grappling, ami rövid idő alatt az ország egyik legnépszerűbb versenysorozatává vált.


Mi sem bizonyítja jobban a fejlődést, minthogy tavaly a szegedi forduló előtt csatlakozott a 100. résztvevő klub a sorozathoz. Az idei év elejétől számos újítás került bevezetésre, melyek közül többel is a fiatal generáció hatékonyabb fejlődését célozták meg. Az ősszel kezdődő 4. évad is hoz magával újításokat, többek közt ezekről is beszélgettünk az egyik alapítóval, Berkes Lászlóval, 6. danos ju jitsu mesterrel.


12033700_878340685577785_2114698510_n


- Tagjai lettetek a Magyar Grappling és MMA Szövetségnek. Milyen változásokat hoz(hat) ez majd a G4 Grappling Liga életében?


- Növekszik a versenyeink presztízse, várhatóan többen fognak nevezni. A nálunk elért eredmények alapján fogja összeállítani a Szövetség a nemzetközi versenyeken induló grappling válogatottat. A Szövetség ezentúl nem rendez tőlünk független grappling versenyeket, ezek lesznek a hivatalos egyéni versenyek és Csapatbajnokságok.


A most kezdődő negyedik évadban az egyes Csapatbajnokságok is külön napokon lesznek. Egységessé válik Magyarországon a grappling ranglista. Az MMA ágazat pedig előfeltételnek kéri a ketrecben MMA kesztyűben való küzdelemhez a mi Kesztyűs Küzdelmünkben való jártasságot.


Mi ugyanis tatamin rendezzük és 10 unciás kesztyűben küzdenek, tehát logikus felkészülés az MMA-hoz. A megújult Magyar Grappling és MMA Szövetséghez való csatlakozásunk azt is lehetővé teszi, hogy a későbbiekben Diákolimpiát és Magyar Bajnokságot is rendezzünk.


- Hamarosan indul az negyedik versenyszezon a Global Grappling életében. Ott tart most a Global Grappling, ahol előzetesen az induláskor terveztétek?


- Sokkal előrébb tart most a Global Grappling, mint amire valaha is mertünk gondolni. Ütemezett elvárásaink egyébként sem voltak, de természetesen szerettünk volna évadról évadra valahova eljutni. Szerencsések voltunk, ahogy mondani szokás: jókor voltunk jó helyen. Visszatekintve ez most egyértelműen így látszik.


A grappling integráló szerepét sokan felismerik, ezek azok a versenyek, ahol a különböző stílusok találkoznak. A szabályok kialakításában hasznos tanácsokat kaptunk, sikerült úgy kialakítani, hogy minden stílus be tudjon kapcsolódni, legyen szó akár a karatéról, birkózásról, judóról, ju jitsuról stb. Mindegyikre van bőven példa.


A négy versenyszámunk közül valamelyikben kezdenek és természetes az átmenet a többibe is. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a versenyeink korosztályosak és minden régióba eljutunk, akkor érthető, hogy miért ekkora az érdeklődés.


12033793_878340608911126_931921949_n


- Vezettetek be sok fejlesztést az idei év elején, elsősorban a fiatalabb generáció számára. Milyenek a visszajelzések és a tapasztalatok ezzel kapcsolatban?


- A legfontosabb természetesen az utánpótlás fejlesztése. Kiemelt terület ez a számunkra. A Manó (6-7 évesek), Gyermek 1 (8-9 évesek) és a Gyermek 2 (10-11 évesek) korosztályokat védetté nyilvánítottuk. Ez azt jelenti, hogy a küzdelmük közben visszafogott és pozitív a szurkolás, a bíró a vesztes kezét is felemeli, mindenki kap oklevelet, nevét bemondják és részt vesz a díjátadáson. Számukra (és még az Ifjúsági 1 és 2 korosztálynak) kedvezményes nevezési díjat kell fizetni. A tapasztalatok nagyon pozitívak, folyamatosan nő a fiatalok részvétele a versenyeinken.


A mi hatásunkra több olyan klub, amelyik korábban csak felnőttekkel foglalkozott, elindította a gyermek csoportját és hozza őket versenyezni. Fiataloknál a versenyzési lehetőség kiemelt motivációs terület, ugyanakkor nem szabad a 'győzelem minden áron' hibába esni. A tisztességes felkészülésen és a helytálláson, a 'mindent megtettünk a siker érdekében' érzésen van a hangsúly, és ez így van akkor is, ha esetleg kikapunk. Az edző és a szülő felelőssége – és ebben is igyekszünk jó példát mutatni -, hogy miként kommunikálja a győzelmet és a vereséget.


- A most induló szezonban is várhatók újítások, mik lesznek ezek pontosan?


- Az idei változások tulajdonképpen finomhangolások. A versenyrendszer jellegzetességei már kialakultak az első három évadban. Mostantól nyolc régió van Magyarországon (korábban hét volt), a Dunántúlon az Észak-Dunántúli régió és a Dél-Dunántúli régió mellett megalakult a Nyugat-Dunántúli régió is.


Alapelv nálunk, hogy minden régióban van Liga forduló, így ettől az évadtól kezdve már három Dunántúli verseny lesz, új helyszín Győr, ahol november 7-én rendezünk versenyt. Újdonság az is, amire már céloztam, önálló napokon lesz a Gi Grappling, a NoGi Grappling és a Kesztyűs Küzdelem Csapatbajnokság.


Előre láthatóan fog annyi csapat nevezni, hogy egy CSB is kiadjon egy egész napot. A technikai szabályokban két módosulás van; egyrészt engedélyezett az ütő-rúgó számokban a földön a térdrúgás testre, másrészt a Combat Grappling számunkban is pontozni fogjuk az ütő-rúgó teljesítményt, mint a Kesztyűs Küzdelemben. Mivel a Combat Grappling-ben a küzdelem folyamatos, ezért külön pontozóbíró lesz az ütő-rúgó pontok jelzésére.


- Évről évre bővül a helyszínek száma a sorozatban. Mit hoz magával a folyamatos bővülés? Vannak-e már konkrét tervek ezzel kapcsolatban?


- Az első évadban öt versenyünk volt öt városban, a második és harmadik évadban hét, a negyedik évadtól pedig nyolc a nyolc régiónak megfelelően. A Global Grappling legfőbb célja színvonalas versenylehetőség biztosítása. Magyarországon sok a jó versenyző és a jó edző. A kibontakozáshoz azonban szükséges a versenytapasztalat megszerzése, ez pedig a mi versenyeinken lehetséges.


Azt gondoljuk, hogy elértük az optimális állapotot, nem tervezzük további régiók és versenyek bevezetését. Nyolc Liga forduló, három (ötödik évadtól négy) Csapatbajnokság, TEK verseny, Max Expo, Gyakorló versenyek, megítélésünk szerint elegendő, a mai helyzetnek megfelelő.


A nyolc Liga forduló a későbbiekben (leghamarabb az ötödik vagy hatodik évadtól) egyben kvalifikációs verseny is lesz a Magyar Bajnokságra. Minden Liga fordulóban egy abszolút és egy régiós kvóta kerül kiosztásra, így alakul ki a 16-os Magyar Bajnoki döntő mezőnye. A Magyar Bajnokság egy külön napon kiemelt körülmények között kerül majd megrendezésre.


- Számos gyakorló verseny is lehetőséget kínált a közös felkészülésre a versenyek előtt a csapatoknak. Kialakult-e már ezeknek a helyszínei az őszi időszakra?


- A Gyakorló versenyek nagyban hozzájárultak a Global Grappling sikeréhez. Eddig 18-at rendeztünk. Ez hivatalos verseny, szabályokkal és bírókkal, de edzéskörülmények között. Csak egy tornaterem kell hozzá tatamival. Természetes átmenet az edzés és a verseny között. Minimális regisztrációs díjat kell fizetni, mindenki kap oklevelet.


Az idei évad változása az is, hogy a Gyakorló versenyek átkerülnek a régiós képviseletek hatáskörébe. Nem központilag szervezzük, hanem a régiók önállóan. Azt szeretnénk, ha a még szabad időpontokban minden régió az évadban rendezne egy Gyakorló versenyt. Teljesen rájuk van bízva, mikor teszik ezt, ősszel vagy tavasszal, ahogy helyszínt tudnak biztosítani. Az egyeztetések beindultak, amint lesznek időpontok, közölni fogjuk.


A G4 Grappling Liga első fordulóját október 17-én rendezik majd, Hatvanban, mely a hagyományokhoz híven egy Emlékverseny is egyben.